Pericopa Ekev (Deoarece)

0
492

Ekev (Deoarece)

Deuteronom 7:12 – 11:25

Rezumat

În porțiunea Ekev (deoarece), Moise continuă discursul său către poporul lui Israel. El a reiterat faptul că, dacă Israel va ține legile și poruncile pe care Creatorul le-a dat, asta le va aduce fericire, sănătate și triumf asupra dușmanilor. Dar dacă ei nu le vor ține, Creatorul nu îi va mai susține și se vor pierde printre neamuri.

Porțiunea descrie virtuțile țării lui Israel, cele șapte categorii. În cele din urmă, poporului i se poruncește ca să-i învețe aceste lucruri și pe copiii lor și să graveze cuvintele într-o Mezuza montată pe tocul ușii lor.

Comentariu făcut de Dr. Michael Laitman

Moise avertizează oamenii să păzească legile Naturii, deoarece Creatorul este Elokim (Dumnezeu), iar în Gematria (valori numerice atribuite literelor ebraice) este “Natura”.

Creatorul ne-a dat Tora (Pentateuch), legile lumii. Tora este ca o carte de fizică, cu excepția faptului că legile ei sunt absolute, în totalitate precise și numai Israel le-a primit. Dacă acționăm în conformitate cu aceste legi, vom fi mai presus de orice. Am primit o promisiune, iar acest lucru se întâmplă cu adevărat. Dacă ținem legile mai presus de orice, vom primi tot ne dorim – fericire, respect, securitate, sănătate, eternitate, integritate, această lume și lumea cealaltă.

Aceste legi devin una: “să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți; este o regulă mare în Tora”. Tot ce trebuie este să păstrăm această lege – iubirea altora. Întreaga Tora nu vorbește despre nimic altceva, decât despre asta.

Problemele încep cu păstrarea acestei legi. Noi nu putem face asta singuri. Este posibil numai printr-un mediu care ne susține, împreună cu toți membrii acelui mediu. Numai prin susținere reciprocă, putem păstra cu adevărat legea. Baal HaSulam (Rav Iehuda Așlag) a menționat în această privință o poveste despre doi prieteni care navighează într-o barcă. Când unul dintre ei a început să facă o gaură sub el, prietenul lui a întrebat “De ce faci gaura?”. Acesta i-a răspuns: ” Ce treabă ai tu? Fac gaură sub mine, nu sub tine”.

Trăim vremuri speciale în aceste zile. Toți simțim că suntem într-o singură barcă, iar acest lucru este corect pentru a putea începe în cele din urmă să ținem legea generală a iubirii față de alții, legea comună a Naturii, reciprocitatea. Criza globală și integrală ne-a adus împotriva voinței noastre într-o singură barcă, dar fiecare o găurește sub el, lucru fără sens pentru oricine altcineva.

Acum trebuie să începem să ne reorganizăm și să ne conectăm unul cu altul în garanție reciprocă. Toată lumea trebuie să garanteze că toți ceilalți vor ține legea și fiecare să aibă grijă de altcineva, în același mod. O persoană trebuie să își adune curajul și puterea de a nu face rău altora, de a nu face o gaură în barcă. Dacă ne apropiem de legea generală a Naturii în acest mod, vom simți cu adevărat că nu ne lipsește nimic, pentru că nu este nimic mai plăcut decât să fii în congruență cu Natura.

Este ca și cu spionii: o persoană începe să vadă roadele țării lui Israel, soarele și lumina, așa cum este scris – Creatorul este prezent de la începutul anului până la sfârșitul lui, ceea ce înseamnă fericire, sănătate și siguranță. Nimeni nu va putea să se apropie de frontierele noastre și să spună că nu sunt ale noastre, pentru că vom fi în congruență cu legile dictate de sus. Aceste legi sunt de fapt una singură: “Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”. Este garanția mutuală, care ne ajută să avem grijă unul de altul.

Prin urmare, dacă vom păstra această lege, care este esența Torei, vom avea abundență. Dacă nu o facem, vom afla din ce în ce mai clar, așa cum se întâmplă acum, că suntem dependenți de toată lumea. Nu avem nici o idee despre ceea ce se întâmplă cu apărarea țării noastre și chiar și atunci când înțelegem și știm dinainte ce s-ar putea întâmpla, lucrurile se întâmplă.

Suntem dependenți de Banca Mondială și Piața Comună. De fapt, toată lumea este interdependentă fără să înțeleagă de ce este așa. Avem condiții de plecare excelente, o carte care explică legile lumi și înțelepciunea Cabalei, care explică modul în care putem să ne ridicăm deasupra acestor legi, care ne arată cum ne putem ridica deasupra Naturii. Creatorul ne promite securitate, fericire și sănătate; este tot ce avem nevoie. Acești trei parametrii sunt tot ceea ce cer demonstranții din întreaga lume. Ei nu au nevoie de nimic mai mult decât de siguranță, fericire și sănătate.

Securitatea este un element fundamental care definește atitudinea noastră față de viață. Fericirea definește independența noastră în ceea ce privește restul lumii, fără ca cineva să fie în măsură să ne tragă în jos sau în sus. Același lucru este valabil și pentru sănătate; totul depinde de noi. Tot ce trebuie să facem este să respectăm acestă condiție “să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”. Este ușor să respecți această condiție în garanție reciprocă. Dacă înțelegem și ne sprijinim reciproc, într-o perioadă scurtă de timp, ne vom ridica la un asemenea nivel încât nimeni nu va putea să ne facă rău, nici la nivel economic, nici la nivel de sănătate și nici la nivel de apărare.

Este timpul ca să explicăm și să realizăm sentimentul de garantare reciprocă și dragoste reciprocă în națiune și tot ceea ce este scris în porțiunea asta se va adeveri.

Întrebări și răspunsuri

Dacă suntem într-o stare de garanție reciprocă, nu va mai trebuie să fim atenți față de întreaga lume? Vom fi fericiți, chiar dacă alte lucruri se întâmplă în altă parte sau vom înțelege dintr-o dată cât de dependenți suntem pe tot ce se întâmplă în lume?

Nu este scris nicăieri în Cabala că trebuie să iau în considerare ceea ce se întâmplă în lume. Lumea este guvernată de sus. Toți liderii, oricine ar fi ei, sunt gestionați de sus. Lumea noastră este o lume a rezultatelor, lumea cea mai de jos.

Forța comună, lumina, vine de la Ein Sof (infinitul) trece prin toate lumile, care sunt pentru ascunderea luminii, iar ele influențează lumea noastră, pe noi și toate națiunile lumii. Putem reacționa la asta doar modeluându-ne pe noi înșine față de lumea de sus, prin acțiunile noastre.

Legătura dintre noi indică faptul că suntem în congruență cu lumea de sus, care este în întregime una. Sufletul nostru de sus se numește Adam, iar acesta este unul, la fel ca forța superioară care este una. Sufletul lui Adam este spart în mai multe suflete, dar dacă le vom aduna împreună, toate dorințele noastre, înclinațiile noastre, ne vom adapta la forța superioară, forța comună a Naturii. Elokim (Dumnezeu) în Gematria este “Natura”.

Atunci lumea nu ne va mai influența?

Nu numai că lumea nu ne va influența, dar prin ridicarea dorințelor noastre, vom deveni cei care influențează lumea de sus, iar lumea de sus la rândul său va influența lumea noastră și toate națiunile lumii. Profetul Isaia a scris că națiunile lumii vor lua pe copiii lui Israel pe umerii lor ca să-i aducă la Ierusalim pentru a construi Templul. Acesta este un mod alegoric de a spune că toată lumea va înțelege că există doar un singur loc pentru țara lui Israel.

Toți oamenii trebuie să realizeze această garanție reciprocă, înțelegere și Dvekut (adeziune)?

Da, garanție reciprocă și dragoste reciprocă. Trebuie să respectăm legea “să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”. Să ne gândim ce se va întâmpla dacă  ne deplasăm spre ea, chiar și cu un milimetru. Nu vom mai fi opuși Naturii, ci în congruență cu ea. Tendința, intenția este în devenire, la fel ca și în cazul unui copil neascultător și dificil care dintr-o dată începe să se comporte bine. Începi imediat să-l tratezi diferit. Așa cum, dacă am face aceste lucruri, vom vedea imediat că suntem pe drumul cel bun, deoarece dintr-o dată vom simți că acțiunile noastre sunt binecuvântate.

Constatăm că toată lumea vrea dragoste. Când începem să vorbim despre garanție reciprocă și conexiune reciprocă, oamenii simt satisfacție, o senzație de iubire. Bugetul nu poate acoperi toate problemele și necazurile care există în națiune. Nimeni nu va fi de acord să fie ultimul care primește o bucată de plăcintă; fiecare trage în direcția proprie și asta nu se va sfârși niciodată.

Trebuie să stăm la o masă rotundă ca o familie, să ne tratăm unii pe alții cu dragoste și să aducem pe toată lumea sub umbrela garanției reciproce, unde suntem toți unul. Trebuie să luăm decizii ca într-o familie: unul are nevoie de locuință, altul are nevoie de bani, un altul are o sănătate mai slabă, iar altul este bătrân, și așa mai departe. Ca într-o familie, după discuția de la masa rotundă toată lumea va înțelege ce trebuie să facem pentru a schimba situația. Toată lumea va simți, de asemenea, satisfacția de a fi cel care a făcut concesii, că a fost cel cu sufletul mai mare.

Presupunând că într-o familie oamenilor le pasă unul de altul.

Acesta este punctul care ne lipsește. Fără asta nu vom ajunge la o soluție. Vom avea tot mai multe comisii, dar nimic nu va ajuta. Oamenii nici nu vor merge la aceste comitete, iar dacă o vor face, va fi doar pentru a arăta că ele sunt inutile. Lumea noastră este globală, rotundă, iar dacă nu putem găsi o soluție sau vom judeca după legile lumii, vom pierde. Și va fi o mare pierdere, deoarece erupția viitoare ar putea fi mult mai rea. Trebuie să ne gândim la asta în avans, ca să nu spunem după aceea: “Am încercat, dar nu a mers.” Vătămarea poporului va fi foarte mare și va provoca o astfel de amărăciune și durere, că nu știm la ce va duce.

Ce înseamnă că astăzi lumea este globală? Cum a devenit dintr-o dată globală?

Nu este nimic nou în legătură cu  legile lumii; doar noi ne schimbăm de-a lungul istoriei. Este scris în înțelepciunea Cabalei, că de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului al XXI – Baal HaSulam, Vilna Gaon și alții au spus – că lumea noastră se va transforma într-o stare de a fi la nivel global.

“A fi la nivel global”, înseamnă că legislația primară care apare în lume este legea cercului: suntem toți conectați și dependenți unii de alții. Și dacă suntem dependenți și conectați, este imposibil să începem un nou conflict. Trebuie să ajungem la o anumită soluționare, cu sensibilitate, grijă, în garanție mutuală. Ne apropiem rapid de această stare în întreaga lume.

Vom descoperi în curând că nu doar simțim nevoia unei soluții, dar că nu există nici o altă soluție, decât reciprocitatea. După ce vom ajunge la o soluție, după ce am stat împreună cu toată lumea, ne vom simți mulțumiți. Vom fi respectați pentru că am făcut concesii față de ceilalții, și vom simți entuziasm pentru că am acordat atenție altora. Ne vom simți mai în siguranță, deoarece nu vom mai fi singuri; vom fi împreună cu toată lumea.

În acest fel vom descoperi puterea care există în unitate, care acționează în acord cu forța superioară. Toată lumea trebuie să simtă puterea, întreaga națiune. În înțelepciunea Cabalei forța apare imediat pentru cei care devin conectați la societate. Acum lumea este pe cale să descopere asta. Tulburările din întreaga lume sunt doar începutul acestei revelări, deoarece ceea ce oamenii au cu adevarat nevoie, chiar și atunci când nu o pot exprima, este iubirea.

Este scris că trebuie să ne învățăm copiii și să gravăm pe Mezuza. [2] Ce semnificație internă are această stare?

Fiii suntem noi. În porțiunile anterioare fiii erau stările noastre viitoare. Starea actuală este numită “tată”, iar starea următoare este considerată “fiul”, rezultatul său.

Ne este clar că ne îndreptăm de la o stare la alta? Este ceva ce trebuie să facem pentru a trece la o altă stare?

Bineînțeles. Trebuie să se mișcăm în mod constant către ea, să accedem la nivelul de respectare a acestei legi, iar în noile condiții care apar, să menținem legea unității, legea iubirii.

Asta înseamnă că o măsură mai mare de conexiune între noi este la nivel de fiii noștri?

Da. De fapt, întreaga porțiune este un rezultat al Șema Israel (Ascultă, Israele), din partea anterioară, care este motivul pentru care este scris astfel. Este scris de asemenea și pe Mezuza. O persoană a ieșit din propria stare sau revine la ea, se referă la ieșirea și intrarea în casă.

Casa este Kli-ul (vasul) persoanei, inima unei persoane – toate dorințele cuiva. Când ne conectăm la dorințe noi și le corectăm, atunci când intrăm și ieșim, lumina este mereu cu noi. Această corecție este numită Mezuza. Este o lumină specială, cu care o persoană trebuie să fie echipată pentru a încărca noi corecții.

În total, sufletul nostru este format din 613 dorințe. E nevoie să corectăm la un moment dat toate aceste dorințe, să le aducem la lumină pe cele mai apăsătoare, astfel încât acestea să ajungă la scopul de a dărui altora, iar prin intermediul altora, Creatorului.

O stare de Arvut (garanție reciprocă), este atunci când noi toți avem grijă unii de alții. Astăzi, când oamenii se simt rău, sunt de acord să se unească. Dar ce-i va ține împreună la o zi după ce problema va fi depășită?

Garanția reciprocă. Acesta este motivul pentru care nu este suficient să decidă să se iubească acum. Întrebarea este “Cum putem păstra dragostea de-a lungul timpului?” Răspunsul este că numai prin garanții reciproce este posibil să ne conectăm în așa fel încât să înțelegem că dacă unul cade, toată lumea cade, deci fiecare trebuie să-i susțină pe toți ceilalți.

Dacă nu am avut nimic înainte și brusc acum am ceva datorită garanției reciproce, bineînțeles că voi fi fericit pentru asta. Dar ce se poate spune destre cel care au avut ceva din belșug și a renunțat la el?

Acesta este motivul pentru care vorbim de punerea în aplicare a garanției reciproce. Vorbim de o masă rotundă în jurul căreia vom sta împreună, chiar și o sută de oameni. Fiecare dintre noi va ridica problemele sale și va solicita ceea ce el sau ea are nevoie. Dar mai întâi trebuie să ne unim între noi. Numai prin unitatea noastră, în garanție mutuală, ca o singură națiune într-o țară mică, ne vom rezolva problemele. Nu există nici o altă cale de a le rezolva, deoarece nu avem de unde, din ce să facem bani și nici o modalitate de a împărți plăcinta într-un mod în care să evităm creșterea deficitului nostru personal. Vom fi afectați noi înșine și este clar că nimic bun nu va ieși din asta.

Avem doar un singur alternativă: O deliberare care să ne aducă unitate și dragoste. Dacă vom începe să adunăm întreaga națiune în jurul mesei și începem să acționăm prin intermediul mass-mediei, în reality show-uri, la TV, pe internet, în teatre, în muzică, în cooperare cu diferiți artiști, vom educa oamenii în conceptul de “garanție reciprocă” și apoi vom vedea cum toată lumea devine conectată. Nu peste mult timp vom vedea oameni schimbați.

Vom simți asta în trafic și vom vedea copii mai puțin violenți unul față de altul. Se va simți peste tot. Apoi vom începe să influențăm cu această forță întreaga lume, pentru că în mod special noi suntem cei care trebuie să dăruim întregii lumi, deși acum nu pare așa. De îndată ce vom deține forța cea bună, ea se va răspândi în întreaga lume.

Nu putem asigura securitatea țării dacă nu mobilizăm puterea Arvut-ului. Astăzi pare imposibil să guvernăm în mod tradițional, dar am putea încerca.

Doar de un singur lucru avem nevoie pentru a adăuga la eforturile de a trăi în condiții de siguranță: trebuie să punem în aplicare legea, “să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”, așa cum este promis aici. Aceasta se numește “Tora” (legea) și nu alte simboluri, cum cred alții despre Tora și sensul Mițvot (poruncilor) Torei.

Tora înseamnă “Am creat înclinația rea, am creat pentru ea Tora drept condiment”, pentru că “lumina ei reformează.” E nevoie să ajungem la o stare de iubire. Dacă reușim, asta ne va aduce fericire, sănătate și securitate.

Când Avraam a consfințit națiunea, a explicat tuturor celor care au venit la cortul său din Babilon despre sensul Arvut-ului, cu privire la calitatea de Hesed (milă), care este calitatea lui Avraam și că acesta este modul în care ar trebui să ne raportăm unul la un altul. Acesta este modul în care el a consacrat națiunea, iar pentru acest lucru mii de oameni l-au urmat. Totul depinde de faptul dacă astăzi ne putem conecta sau nu. Nu este doar o promisiune; nu avem de ales; aceasta este singura soluție posibilă și noi trebuie să o realizăm înainte ca necazurile să vină.

Glosar

Benevolent (cel Bun care face bine)

Lumina vine de la Creator, care este binevoitor. Cu toate acestea, din cauza disparitătii noastre față de lumină, o simțim ca opusă. Este ca o mamă care își iubește copilul, dar copilul vede comportamentul ei ca fiind rău. În interior, inima ei este bună și deschisă, dar la exterior ea trebuie să se comporte în mod diferit cu copilul ei, în scopul de a-l “îndrepta”. Același lucru este și cu noi. Totul funcționează în conformitate cu promisiunea care este scrisă în această porțiune.

Legile și rânduieli, vizavi de o singură lege

“Singura Lege” este lumina care se află opusă tuturor dorințelor noastre, care sunt cele 613 dorințe. Dacă le dispunem pe toate în dăruire și iubire, în congruență cu lumina, vom fi într-o stare de bunăvoință (cel Bun care face bine).

Inamic și Triumf

Inamicul este ego-ul nostru. Triumf este dacă ne putem ridica deasupra lui, așa cum este scris: “Dragostea acoperă toate fărădelegile” (Proverbe 10:12). Ego-ul este sub o “umbrelă”, în garanție reciprocă și caracterul fiecăruia rămâne în interior. Este ardere, iar aceasta este un lucru foarte bun, dar noi suntem deasupra ei, uniți.

Frică

Frica este primul contact cu voința de a primi în continuă creștere. Frica vine de la ego atunci când încă nu ne putem ridica deasupra lui. Întotdeauna există astfel de stări, dar odată ce ne ridicăm deasupra ego-ului, frica nu mai există.

Din Zohar:

Intenția în binecuvântare

“Și să mâncați și să mulțumiți și să binecuvântați pe Domnul Dumnezeul vostru”. Această poruncă este să binecuvânteze pe Creator pentru tot ce a mâncat și a băut și s-a bucurat în această lume. Dacă nu binecuvântează, el este numit “un hoț (ce fură) de la Creator”. Versetul “Cine fură pe tatăl său şi pe mama sa” se referă la Creator. Este așa pentru că binecuvântările prin care o persoană îl binecuvântează pe Creator vin să extindă viața de la sursa vieții, Bina, la numele sfânt al Creatorului și să-i dea de la acel ulei superior, abundența de Hochma. De acolo vine să fie extinsă în întreaga lume.

Este scris: “Și vei mânca și vei fi mulțumit și vei binecuvânta pe Domnul Dumnezeul tău”. Prin aceste binecuvântări, prin aceste cuvinte, o persoană transmite abundență de la sursa superioară, Bina, și toate gradele și sursele ZA și Malchut sunt binecuvântate și pline de abundență, pentru a da lumii întregi și toți sunt binecuvântați împreună.

De aceea, trebuie să se plaseze voința în binecuvântări, astfel încât părinții, HGT de ZA, și fiii, NHY de ZA, să fie binecuvântați împreună. Cel care binecuvântează pe Creator este binecuvântat și își ia partea din aceste binecuvântări, inițial pentru întreaga lume de mai jos. Deoarece numele Creatorului este binecuvântat de acolo, prima parte a acestor binecuvântări coboară și rămân peste capul celui care binecuvântează, așa cum este scris: “În orice loc în care Îmi voi aduce aminte de Numele Meu, voi veni la tine şi te voi binecuvânta”. Și după ce vine binecuvântarea și rămâne peste capul celui care binecuvântează, se răspândește de acolo în întreaga lume.

Când aceste binecuvântari coboară, ele încununează în interior domeniul merelor sfinte, Malchut. Acolo, acestea întâlnesc câteva grade ale beneficiarilor din lume și coboară cu ele. Binecuvântările spun și declară, Acesta este darul pe care așa l-a trimis Creatorul. Din ce loc coboară binecuvântările? Din capul celor virtuoși, Yesod de Za, unde apar pentru întâia oară, trezind alte binecuvântari care să coboare din înalt și este umplut de cele care coboară și de cele ce se ridică de jos, după cum este scris, Binecuvântările sunt pe capul celor virtuoși. Când acest grad este umplut, el dăruiește către mireasă, Malchut și, de acolo, binecuvântările se revarsă și se răspândesc în jos.

Când aceste binecuvântări se ridică dinspre partea de jos, nu există o singură ușă sau un singur om care să nu deschidă toate aceste porți. Se declară și se spune în toate acele binecuvântări: “Acesta este darul cutare trimis la Rege”. Este un dar plin, așa cum ar trebui să fie. Și ce este o binecuvântare totală? Este o binecuvântare la care s-a răspuns cu “Amin”,  orice binecuvântare pentru care s-a spus, “Amin” este o binecuvântare deplină așa cum ar trebui să fie.

Zohar pentru toți – Ekev punctele 1-5