Pericopa Ekev (Deoarece)

0
801

Ekev (Deoarece)

Deuteronom 7:12 – 11:25

Rezumat

În porțiunea Ekev (deoarece), Moise continuă discursul său către poporul lui Israel. El a reiterat faptul că, dacă Israel va ține legile și poruncile pe care Creatorul le-a dat, asta le va aduce fericire, sănătate și triumf asupra dușmanilor. Dar dacă ei nu le vor ține, Creatorul nu îi va mai susține și se vor pierde printre neamuri.

Porțiunea descrie virtuțile țării lui Israel, cele șapte categorii. În cele din urmă, poporului i se poruncește ca să-i învețe aceste lucruri și pe copiii lor și să graveze cuvintele într-o Mezuza montată pe tocul ușii lor.

Glosar

Benevolent (cel Bun care face bine)

Lumina vine de la Creator, care este binevoitor. Cu toate acestea, din cauza disparitătii noastre față de lumină, o simțim ca opusă. Este ca o mamă care își iubește copilul, dar copilul vede comportamentul ei ca fiind rău. În interior, inima ei este bună și deschisă, dar la exterior ea trebuie să se comporte în mod diferit cu copilul ei, în scopul de a-l “îndrepta”. Același lucru este și cu noi. Totul funcționează în conformitate cu promisiunea care este scrisă în această porțiune.

Legile și rânduieli, vizavi de o singură lege

“Singura Lege” este lumina care se află opusă tuturor dorințelor noastre, care sunt cele 613 dorințe. Dacă le dispunem pe toate în dăruire și iubire, în congruență cu lumina, vom fi într-o stare de bunăvoință (cel Bun care face bine).

Inamic și Triumf

Inamicul este ego-ul nostru. Triumf este dacă ne putem ridica deasupra lui, așa cum este scris: “Dragostea acoperă toate fărădelegile” (Proverbe 10:12). Ego-ul este sub o “umbrelă”, în garanție reciprocă și caracterul fiecăruia rămâne în interior. Este ardere, iar aceasta este un lucru foarte bun, dar noi suntem deasupra ei, uniți.

Frică

Frica este primul contact cu voința de a primi în continuă creștere. Frica vine de la ego atunci când încă nu ne putem ridica deasupra lui. Întotdeauna există astfel de stări, dar odată ce ne ridicăm deasupra ego-ului, frica nu mai există.

Din Zohar:

Când aceste binecuvântari coboară, ele încununează în interior domeniul merelor sfinte, Malchut. Acolo, acestea întâlnesc câteva grade ale beneficiarilor din lume și coboară cu ele. Binecuvântările spun și declară, Acesta este darul pe care așa l-a trimis Creatorul. Din ce loc coboară binecuvântările? Din capul celor virtuoși, Yesod de Za, unde apar pentru întâia oară, trezind alte binecuvântari care să coboare din înalt și este umplut de cele care coboară și de cele ce se ridică de jos, după cum este scris, Binecuvântările sunt pe capul celor virtuoși. Când acest grad este umplut, el dăruiește către mireasă, Malchut și, de acolo, binecuvântările se revarsă și se răspândesc jos.

Zohar pentru toți – Ekev punctul 4