Despre Dumnezeu si Om – Tolstoi – O Carte pe Zi

0
938

Despre Dumnezeu şi om. Din jurnalul ultimilor ani
Lev Tolstoi

Despre Dumnezeu si om
CLICK pe carte!

 

Data apariției: martie 2017
Autor: Lev Tolstoi
Traducător: Elena Drăguşin-Richard
Editura: Humanitas
Titlu original: Bojeskoe i celoveceskoe. Iy dnevnikovyh zapisej poslednih let.
Pagini: 272
Limba: Română
Hârtie: 80g/m

 

CLICK AICI pentru a cumpara Cartea!

DESCRIERE

Ultimii ani ai vieții îl găsesc pe Tolstoi la moșia de la Iasnaia Poliana, trăind ca un mujic.

Lăsase în urmă societatea mondenă petersburgheză, onorurile, ba chiar și propriul destin literar.

Devine un fel de patriarh nonconformist, în răspăr cu autoritățile laice și cu cele ecleziastice.

Ajunsese la o credință în care puțini îl puteau urma.

Găsise un fel de-a se exprima mai simplu.

Aici, la Iasnaia Poliana, în singurătate, stă de vorbă cu sine despre Dumnezeu și oameni, iar jurnalul, care l-a însoțit permanent, e spațiul unde pune întrebări infinite, unde caută să înțeleagă și să se exprime altfel decât o făcuse în romane.

Aceste meditații au fost cenzurate în edițiile anterioare ale jurnalului – puterea sovietică putea accepta „stilul“ lui de mujic, dar nu și spiritul care se împotrivea oricărei revoluții.

Lev Tolstoi (1828, Iasnaia Poliana – 1910, Astapovo), romancier, povestitor, eseist şi dramaturg rus.

Capodoperele lui epice, Război şi pace şi Anna Karenina, au avut o influenţă hotărâtoare asupra dezvoltării romanului, iar credinţele şi ideile lui filozofice, sociale, politice, teologice şi estetice, propovăduite de-a lungul vieţii prin celelalte opere, sunt cunoscute sub denumirea de „tolstoism”.

Proza, dramaturgia şi scrierile sale autobiografice constituie o vastă frescă a Rusiei secolului al XIX-lea, în care reconstrucţia sociografică, meditaţia istorică şi analiza psihologică se combină exemplar cu reflecţia asupra unei lumi alternative ideale.

Tolstoi s-a manifestat totodată ca reformator în domeniul educaţiei şi, spre sfârşitul vieţii, ca fervent comentator al învăţăturilor cristice.

Despre Dumnezeu si Om
CLICK pe carte!

 

Previous articleÎNAPOI LA „CERUL ȘI PĂMÂNTUL”
Next articleDiamante si Smaralde – Gandul Zilei
Mirela S.
Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala. "Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”. … Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."