Șabatul și zilele de sărbătoare

0
668

Șabatul și zilele de sărbătoare

În ce privește instituția șabatului, motivul e prea bine cunoscut spre a avea nevoie să fie explicat. Se știe că, pe de o parte, e odihna; s-a dorit ca fiecare om să-și poată închina a șaptea parte a vieții lui bucuriei și să se poată odihni de oboselile și necazurile de care nimeni; mic sau mare, nu poate scăpa. Pe de altă parte, s-a dorit a perpetua în generații o mare și foarte importantă învățătură, aceea a noutății lumii.

Instituția postului în ziua ispășirii păcatelor e și ea bine întemeiată, întrucât slujește la instaurarea ideii de căință. Este ziua în care prințul profeților a adus din Sinai cel de-al doilea rând de table și a vestit israeliților iertarea marilor lor păcate. Această zi a devenit, dar, pentru vecie o zi de căință în întregime închinată cultului. De aceea, în această zi trebuie să ne lipsim de orice plăcere trupească și de orice îndeletnicire legată de interese materiale, adică de lucrări meșteșugărești. Și să ne mărginim doar la confesiuni, adică la mărturisirea păcatelor și la căință.

Zilele de sărbătoare sunt toate destinate bucuriilor și adunărilor vesele, care sunt, în general, necesare omului și au, de asemeni, avantajul de a strânge prieteniile ce trebuie să se statornicească în societătile civile. Fiecare din aceste zile este cum nu se poate mai întemeiată.

Rambam – Ghidul celor șovăielnici –Cap.5