Gândul zilei 11.01.2019

0
982

Care este legătura dintre munca celor șaptezeci de ani de viață și încântarea veșnică, și nu veți găsi un dar mai mare decât acesta?

Aceste cuvinte sunt uimitoare. În primul rând, scopul nostru principal și rugăciunea este, “Păstrează pentru noi un dar fără plată”. Înțelepții noștri au spus că prețiosul dar fără plată este pregătit doar pentru cele mai înalte suflete din această lume.

Răspunsul lor este chiar mai uimitor: Ei au spus că există un mare cusur în daruri, și anume rușinea cu care se confruntă fiecare primitor al unui dar fără plată. Pentru a repara acest lucru, Creatorul a pregătit această lume în care există muncă și durere, astfel încât să fim recompensați în lumea viitoare pentru această muncă și durere.

Dar această scuză este foarte ciudată. Este ca o persoană care spune prietenului său, “Lucrează cu mine doar un minut, și în schimb îți voi da toate plăcerile și comorile din lume pentru tot restul vieții tale. Într-adevăr nu este dar de libertate mai mare decât acesta, pentru că recompensa este incomparabilă cu munca. Lucrarea este în această lume trecătoare, fără valoare în comparație cu premiul și plăcerea din lume veșnică.

Ce valoare este în lumea trecătoare în comparație cu lumea eternă? Mai ales în ceea ce privește calitatea muncii, care este lipsită de valoare în comparație cu calitatea recompensei.

Înțelepții noștri au spus: “Creatorul a făcut ca fiecare persoană dreaptă să moștenească 310 lumi, etc.” Nu putem spune că o parte din recompensă este dată în schimbul muncii, iar restul este un dar fără plată, pentru că atunci la ce bun ar fi? Stigmatul rușinii ar rămâne în continuare! Într-adevăr, cuvintele lor nu trebuie luate literal, căci există un sens profund în cuvintele lor.

Întreaga realitate a fost emanată și creată cu un singur gând. Acesta este Operatorul; este operațiunea și este de fapt răsplata căutată și esența muncii.

Talmudul celor Zece Sfirot, Partea 1, “ Histaklut Pnimit”, punctul 7