Cele zece principii ale lui Baal Shem Tov

0
592

  1. Întreaga Tora și întreaga lume nu conține decât lumina Celui Infinit (binecuvântat fie El) ascunsă în ele. Toate versetele care vorbesc despre acest lucru, cum ar fi “Nu este altul în afară de El” și “Eu umplu cerurile şi pământul”, trebuie luate literal. Nu există nici o acțiune, cuvânt sau gândire în care esența divinității să nu fie îngrădită și ascunsă.

Și atunci când vei privi și vedea cu ochii minții tale, vei vedea interior forța vieții tuturor lucrurilor, nu doar stratul său exterior, superficial. Vei vedea numai puterea divină în toate lucrurile cărora le dă viață, ființă și existență în fiecare moment.

Și când asculți cu grijă vocea interioară în orice sunet fizic pe care îl auzi, vei auzi doar vocea Domnului, căci, în acel moment, dă literalmente viață și existență sunetului pe care îl auzi.

  1. “Exilul prezenței lui Dumnezeu” se referă la forța vieții și puterea divină care dă unei persoane viață și existență chiar și în momentul în care încalcă voința Lui.
  2. Înclinația și pofta malefică sunt agenți ai lui Dumnezeu. Aceștia îndeplinesc voința Lui de a induce în eroare o persoană pentru a le depăși.

Din ele, poți învăța să fii la fel de puternic ca și ele. Așa cum ele nu slăbesc niciodată în lucrarea lor, ci încearcă să te distrugă zi și noapte (pentru că o persoană dorește mereu ceea ce ochii văd și urechile aud), așa cum ele sunt fericite și încântate să îndeplinească voința Domnului, ar trebui să îți fie la fel de clar că Domnul vrea să le depășești până când le vei cuceri și toate dorințele tale vor fi sub controlul tău – să le transformi în bine.

Această idee este subliniată în versetul “Vom lua de la ea [din turmă] ca să slujim lui Dumnezeu” (Exodul 10:26), ceea ce înseamnă că vom lua o lecție din partea înclinației rele pentru a acționa la fel cum acționează îndeplinind voința Domnului. Și un cuvânt înțelept este suficient.

  1. Neavând nici o sursă divină, răul nu coboară din cer. Cu toate acestea, răul care există are o putere interioară care îi dă viață. Și această putere interioară este bunătatea totală. Deci, dacă te uiți la aspectul interior al răului, vei vedea numai binele în el.
  2. O persoană trebuie să se lipească de cuvintele pe care le rostește. Deoarece fiecare cuvânt conține un suflet și o divinitate, atunci când te lipești de ele, ești conectat la divinitate.
  3. Tot ce se întâmplă în lume, indiferent cât de nesemnificativ, vine de la Domnul. Și nu te îngrijora de ceea ce a avut loc sau ceea ce nu este conform voinței tale.
  4. Nici să nu te gândești la ziua morții, nici la frica de pedeapsă în iad care va stârni inima unei persoane să-l slujească pe Domnul. Ci dorința de a se agăța de sursa vieții și bunătății va face acest lucru. Și nici postul, nici întristarea nu va fi de ajutor. Dar uitându-te în adâncul dorinței tale, o vei face.
  5. Fiecare persoană în sine este în esență o Tora spirituală completă. Dacă merge în calea Domnului, această Tora este absorbită în ființa sa, în funcție de nivelul său.
  6. Când o persoană se roagă pentru ceva de care are nevoie, trebuie să se roage pentru ca forța de viață divină să se ascundă în acel lucru și să-i dea viață, când suferă acum din cauza a ceea ce îi lipsește. Și așa trebuie să-i ceri Domnului să simți milă de forța Lui de viață care este ascunsă în acel lucru.
  7. Providența Domnului se extinde la toate ființele create, chiar și la obiecte și plante inanimate. Nu există nimic care să nu fie privit de sus în fiecare detaliu. Totul a fost făcut cu o intenție specială. Și un cuvânt înțelept este suficient.