Spargerea vaselor și căderea lor în BYA (VI)

0
514

108) Aceasta finalizează coborârea tuturor Achoraim de AVI, care sunt AHP. Acest lucru se datorează faptului că, odată cu spargerea Melech haDa’at, numai AHP care aparțin nivelului Keter au fost anulate în AVI. Și odată cu spargerea Melech haHesed, numai AHP care aparțin nivelului Hochma au fost anulate în AVI. Și odată cu spargerea Melech haGvura, AHP care aparțineau nivelului Bina au fost anulate; și odată cu plecarea treimii superioare a Tiferet, AHP de la nivelul ZA au fost anulate.

Rezultă că ansamblul Gadlut de AVI a fost anulat și numai GE de Katnut a rămas în ele și numai Aviut Șoreș a rămas în Masach. Ulterior, Masach de Guf a fost purificat de toate Aviut-urile sale și egalizat cu Masach de Roș. La acea vreme, a fost inclus într-un Zivug de Haka’a de Roș, iar Reșimot din el au fost reînnoite, în afară de ultima Behina (punctul 41). Și prin această reînnoire a apărut un nou nivel, numit YEȘSUT.

Să revizuim pe scurt întregul proces. Lumea Nikudim era în Katnut, unde erau doar vasele GE din Keter, Aba ve Ima și ZON. Apoi Keter și Aba ve Ima au făcut un Zivug pe Dalet de Hitlabșut și Gimel de Aviut și lumina s-a răspândit la Guf. Guf s-a rupt și numai Aviut Gimel-Bet a rămas. Keter și Aba ve Ima doresc să facă un Zivug pe acel Aviut și speră că Guf va putea să primească această lumină pentru dragul Creatorului, deoarece este la un nivel inferior. Din cauza acestui Zivug, apare un Parțuf de un alt nivel spiritual; prin urmare, se numește deja YEȘSUT și nu Aba ve Ima.

109) Și din moment ce ultima Behina a fost pierdută, tot ce a mai rămas a fost Behina Gimel, pe care au apărut zece Sfirot la nivelul Hochma. Și când Aviut de Guf a fost recunoscut, a părăsit Roș de AVI, a coborât și a îmbrăcat locul lui Chazeh de Guf de Nekudim (punctul 55). A produs zece Sfirot de Roș de la Chazeh în sus, iar acest Roș este numit YEȘSUT. El a produs Guf-ul său de la Chazeh din cele două treimi din Tiferet prin Sium de Tiferet. Acesta este cel de-al patrulea Melech al Nekudim, și el, de asemenea, s-a extins la BYA, s-a spart și a murit. Astfel, Aviut de Behina Gimel a purificat Roș și Guf. Kelim de Achoraim de la Roș au căzut la un nivel mai jos, în locul lui Guf.

Ulterior, Zivug a fost făcut pe Aviut de Behina Bet, care a rămas în el, producând nivelul Bina pe el. Guf-ul său, de sus în jos, s-a extins în cele două Kelim Nețah și Hod, care sunt ambele Melech – al cincilea Melech al Nekudim. Și, de asemenea, s-au extins la BYA, s-au spart și au murit. Astfel, Aviut-ul Behinei Bet a fost purificat de Roș și Guf, iar Kelim de Achoraim al nivelului a căzut la nivelul de dedesubt: Guf.

După aceea, Zivug a fost făcut pe Aviut-ul Behinei Alef, care a rămas în el, și a produs nivelul ZA. Guf-ul său, de sus în jos, s-a extins în Kli de Yesod și acesta este cel de-al șaselea Melech al Nekudim. Și el s-a extins în BYA, s-a spart și a murit. Astfel, Aviut-ul Behinei Alef a fost purificat și la Roș și Guf, iar Kelim de Achoraim la Roș a căzut la gradul de dedesubt, la Guf.

Apoi a fost Zivug pe Aviut-ul Behinei Șoreș care a rămas în Masach, producând nivelul Malchut. De sus în jos se extinde în Kli din Malchut, iar acesta este al șaptelea Melech al Nekudim. Și el s-a extins în BYA, s-a spart și a murit. Astfel, Aviut Șoreș a fost purificat în Roș și Guf, iar Achoraim de Roș a căzut la gradul de dedesubt, în Guf. Acum toate Kelim de Achoraim din YEȘSUT au fost anulate, precum și sparcerea vaselor întregului ZAT de Nekudim, numite “cei șapte Melahim (regi)”.

După aceea, ultimul Zivug este făcut pe Aviut Șoreș, care este lăsat în Masach. Asta aduce mai departe nivelul Malchut-ului, care se extinde pe vasul Malchut. Aceasta este al șaptea Melech al lumii Nikudim. Ca și în cazul tuturor Melachim anteriori, se sparge și moare. Ultimul Aviut de Șoreș dispare atât în Roș, cât și în Guf, iar AHP de Roș se îndreaptă spre nivelul inferior (spre Guf). Astfel, tot AHP de YEȘSUT a dispărut și toate cele șapte inferioare ale Sfirot de Nikudim (adică toate cele șapte Melachim) s-au spart.

Tiferet reprezintă întregul Guf al Parțuf. Din cauza TB, Tiferet se împarte în trei părți: treimea superioară a Tiferet se numește Chazeh, treimea mijlocie a Tiferet se numește Tabur, iar cea de-a treia se numește Yesod.

110) Astfel, am explicat Taamim și Nekudot care au apărut în cele două Parțufim AVI și YEȘSUT de Nekudim, denumite AB SAG. În AVI, patru niveluri au apărut unul sub celălalt:

  • Nivelul lui Keter este numit “privirea lui Eynaim de AVI”.
  • Nivelul lui Hochma se numește Guf de Aba.
  • Nivelul lui Bina se numește Guf de Ima.
  • Nivelul ZA se numește Yesodot (fundații) de AVI.

Patru corpuri s-au extins de la ele:

  • Melech haDa’at;
  • Melech haHesed;
  • Melech haGvura;
  • Melech din treimea superioară a Tiferet, prin Chazeh.

Aceste patru Gufim (plural pentru Guf) s-au separat atât în ​​Panim, cât și în Achoraim. Dar cu privire la Roșim (plural pentru Roș), adică cele patru niveluri din AVI, toate Kelim de Panim au rămas în niveluri, adică GE și Nikvey Eynaim ale fiecărui nivel, care erau în ele de la Katnut de Nekudim. Doar Kelim de Achoraim din fiecare grad, care au aderat în timpul Gadlut, au fost re-anulate de spargere, au căzut la gradul de dedesubt și au rămas așa cum erau înainte de apariția Gadlut de Nekudim (articolele 76-77).

Textul face parte din cartea Stiința Cabalei