Ridicarea MAN și Gadlut a lumii Nekudim (I)

0
750

79) Acum vom explica cele zece Sfirot de Gadlut (maturitate) de Nekudim, care a apărut la MAN de Reșimot din ZON de AK sub Tabur (punctul 71). În primul rând, trebuie să înțelegem ridicarea MAN. Până acum, am discutat doar despre ascensiunea lui Masach de Guf la Peh de Roș al Celui Superior, odată purificat. De asemenea, a fost inclus un Zivug de Haka’a pe Reșimot inclus în el, care produce nivelul de zece Sfirot pentru nevoile celui inferior. Totuși, problema reluării lui Mayin Nukvin (MAN / ape feminine) a fost reînnoită, pentru că aceste Lumini care s-au ridicat de sub Tabur de AK până la Roș de SAG, care sunt Reșimot de ZON de Guf de AK, sunt numite “Ridicarea MAN”.

Aliat MAN” este înălțarea dorinței, o cerere din partea obiectului spiritual inferior spre partea superioară de a face un Zivug de Haka’a. Malchut solicită Bina (sufletul se întoarce spre Creator) pentru a-și umple goliciunea, pentru a-și corecta proprietatea de primire, pentru a face Malchut asemănător cu El, Creatorul, “dorința de a da”. De ce se numesc ape feminine? Aceasta este o cerere despre lumina lui Hasadim, dorința altruistă.

Malchut a avut 10 Sfirot complet umplute cu lumina din Lumea Infinitului. Dorind să fie ca și Creatorul, a expulzat cele 10 Sfirot, adică nu a vrut să le simtă. Cu toate acestea, ele nu au încetat să mai existe din cauza asta. Malchut alege fie să simtă plăcere de la ele, fie și nu, însă natura sa rămâne neschimbată.

După TA, Roș, Toch și Sof sunt create în Malchut; începe să calculeze cât de multă lumină poate primi de dragul Creatorului. Parțuf este compus din trei părți; fiecare parte conține zece Sfirot. Sof-ul a apărut deoarece Malchut a început să-și calculeze posibilitățile și a înțeles că nu toate coincid cu dorințele sale, încât poate umple cu lumină numai 20% din dorințele de primire pentru Creator. 80% din dorințe nu pot fi umplute, așa că Malchut le restricționează – face Sof-ul și îl lasă gol.

Va continua să fie așa până la Gmar Tikun, când 100% din dorințele de dragul Creatorului vor fi umplute de lumina Lui. Apoi nu va mai fi nevoie de Roș sau de alte calcule. Malchut va fi capabilă să primească întreaga lumină a Creatorului fără a exista testarea prealabilă a propriilor puteri. Nu vor mai rămâne dorințe necorectate. Îngerul morții se va transforma în îngerul sfințeniei. Numai Toch va rămâne.

Cu toate acestea, în procesul de corecție, calculele sunt esențiale. Restricțiile pot fi cantitative (Galgalta, AB și SAG) atunci când lumina este primită (deși numai o anumită cantitate, în conformitate cu legile TA) în fiecare din cele zece Sfirot și calitativă atunci când nu toate cele zece Sfirot sunt umplute cu lumină, ci numai unele dintre ele, în funcție de proprietățile lor.

O astfel de împărțire calitativă a avut loc după TB, starea în care sunt pline doar dorințele mici (de dăruire). Pe de altă parte, Katnut este starea în care marile dorințe nu sunt lucrate. Luminile care umplu doar dorințe mici sunt numite Nefeș și Ruah. În această stare, creația simte doar două Sfirot și jumătate din cele zece și nu lucrează cu restul. Dacă creația câștigă puteri suplimentare și poate activa restul de Sfirot pentru primirea de dragul Creatorului, ea intră în starea de Gadlut.

Acum examinăm, în conformitate cu legile TB, trecerea de la Katnut la Gadlut. În cursul avansării noastre de la un nivel la altul, cele două stări se vor suprapune una pe alta. Imediat ce intrăm în realitatea spirituală, urcăm primul ei nivel, vom trece treptat de la Katnut la Gadlut. Apoi AHP-ul de la nivelul superior ne va coborî instantaneu în starea Katnut, dar deja pe nivelul propriu superior pe care va trebui să îl regăsim din nou Gadlut pentru a coborî în Katnut la noul nivel și așa mai departe.

Toate cele 6.000 de niveluri descendente sunt construite astfel încât AHP de nivel superior se află în interiorul GE al celui inferior și este îmbrăcat pe el. Prin urmare, toate nivelele se încadrează unul în altul, formând o scară (Sulam) de la cel mai de jos punct al creației până la perfecțiunea ei – Creatorul. Datorită acestei legături strânse dintre AHP și GE, fiecare suflet poate să urce ascendent un nivel după altul până la Corecția finală. O astfel de evoluție poate fi comparată aproximativ cu peristaltismul intestinal, în timp ce se împing înainte alimentele digerate prin contractarea mușchilor.

Orice nivel superior este considerat interior în ceea ce privește cel inferior, deoarece este mai aproape de Creator; are un ecran mai puternic și mai multe dorințe sub ecran. Prin urmare, nivelele devin mai largi pe măsură ce coboară, ceea ce seamănă cu o piramidă.

80) Să știți că originea ridicării MAN este de la ZA și Bina din cele zece Sfirot de la Ohr Yașar (Poziția 5). Se explică acolo că Bina, considerată Ohr Hasadim, s-a reunit cu Hochma când a emanat Sfira Tiferet, numită Behina Gimel, și a extins iluminarea Hochma pentru Tiferet, care este ZA. Majoritatea ZA a ieșit din Ohr Hasadim din Bina, iar minoritatea sa cu iluminarea Hochma.

Aici se face legătura dintre ZA și Bina, de fiecare dată când Reșimot de ZA se ridică la Bina, Bina se conectează cu Hochma și extinde iluminarea Hochma din ea, pentru ZA. Această ascensiune a lui ZA în Bina, care îl conectează cu Hochma, este numită mereu “ridicarea MAN”. Fără ascensiunea lui ZA la Bina, Bina nu este considerată Nukva Hochma, deoarece ea însăși este doar Ohr Hasadim și nu are nevoie să primească Ohr Hochma.

Ea este întotdeauna considerată în spate cu Hochma, ceea ce înseamnă că nu vrea să primească de la Hochma. Numai când ZA se ridică la ea, ea devine încă o dată Nukva pentru Hochma, pentru a primi iluminarea Hochma din ea, pentru ZA. Astfel, ascensiunea lui ZA o face o Nukva, și acesta este motivul pentru care ascensiunea se numește Mayin Nukvin, în timp ce ascensiunea lui ZA o readuce față în față. Aceasta înseamnă că primește de la el felul în care o face Nukva de la masculin. Astfel am clarificat în detaliu ridicarea MAN.

Toate corecțiile, rugăciunile noastre, în timpul celor 6.000 de ani, se fac cu ajutorul ridicării MAN. Noi (sufletele) suntem părți ale unui Malchut general. Solicitarea noastră de corectare trezește Malchut, care se ridică la Bina, o forțează să primească Ohr Hochma și să o treacă prin ZA înapoi la Malchut, care la rândul său o transferă sufletelor. Acest lanț se ridică ca un apel de ajutor (ridicând MAN) din direcția Nukva și apoi coboară ca Ohr Hochma (apele masculine). Aici găsim toate posibilitățile noastre de iluminare spirituală, înălțare și revelare a Creatorului. Treptat, trebuie să clarificăm aceste două principii.

Acum ne apropiem de materialul care se leagă direct de noi, de sufletele noastre. În primul rând, va părea dificil, înghesuit, dar trebuie să fie stăpânit; cu timpul acesta va intra în senzațiile noastre.

În completare,  a se vedea Album de desene XIV

Textul face parte din cartea Stiința Cabalei