Nekudot: Holam, Șuruk, Hirik (I)

0
683

86) Să știți că Nekudot (puncte) sunt împărțite în trei Behinot- Roș, Toch și Sof, care sunt:

Nekudot superioare, deasupra Otiot (litere), incluse în nume, Holam;

Nekudot mijlocii, în interiorul Otiot, incluse în numele Șuruk sau Melafom, adică Vav și un punct în interiorul lui;

Nekudot inferioare, sub Otiot, incluse în nume, Hirik.

Ce înseamnă asta în lumea spirituală? Literele sunt vasele, în timp ce punctele sunt luminile. Dacă punctul este deasupra literei, simbolizează lumina care nu a intrat încă în vas, dar este destinată să o facă în viitor. Acest tip de punct este numit Holam. Dacă punctul este în interiorul vasului, în Toch, se numește Șuruk. Dacă punctul a părăsit vasul și se află sub el, se numește Hirik.

87) Aceasta este explicația lor: Otiot sunt Kelim, adică Sfirot de Guf. Acest lucru se datorează faptului că cele zece Sfirot de Roș sunt doar rădăcini la Kelim, nu Kelim reale. Nekudot înseamnă Lumini, care susțin Kelim și le mișcă, ceea ce înseamnă Ohr Hochma, numită Ohr Haya. Aceasta este considerată o nouă Lumină, pe care ZON de AK a primit-o de la AB SAG și a iluminat Kelim de Nekudim, aducând Hey-ul inferior înapoi la Peh a fiecărui grad și returnând AHP de Kelim și GAR de Lumini la fiecare grad.

Astfel, această Lumină mișcă Kelim de AHP și le înălță din gradul inferior, conectându-le la cele superioare, la fel ca la început. Acesta este sensul Nekudot care mișcă Otiot. Și din moment ce această Lumină se întinde de la AB de AK, care este Ohr Haya, ea revigorează acele Kelim de AHP prin îmbrăcăminte.

În Katnut de Nikudim, Aba ve Ima se îmbracă pe AHP de Keter, ZON pe AHP de Aba ve Ima și AHP de ZON sunt sub Parsa. Această stare a apărut după un Zivug în Nikvey Eynaim de la Roș de SAG. Acum, sub influența noii lumini AB-SAG, ecranul din Roș de SAG a coborât de la Nikvey Eynaim la Peh de Roș și a făcut un Zivug cu Ohr Hochma din AB. În primul rând, lumina a coborât la Roș de Keter și a atașat AHP și lumina lui Gar către Keter. Această lumină permite vasului să înțeleagă ce înseamnă Creatorul. Vasul este în totalitate imbibat de altruism și este acum capabil să lucreze cu toate cele zece dorințe ale sale, făcând un Zivug de Haka’a pe ele. Astfel, vasul trece de la Katnut la Gadlut.

88) Știți deja că ZON de AK a strălucit această nouă Lumină celor zece Sfirot de Nekudim prin două locuri: Iluminează Keter de Nekudim prin Tabur și luminează AVI de Nekudim prin Yesod.

Știu că această iluminare prin Tabur este numită Holam, care strălucește pentru Otiot de deasupra lor. Aceasta se datorează faptului că iluminarea Tabur ajunge doar la Keter de Nekudim, nivelul masculin de la Roș de Nekudim (punctul 74). Nivelul masculin nu se extinde în cele șapte Nekudim inferioare, care sunt Kelim de Guf, numite Otiot, de aceea se consideră că strălucesc numai de la locul său de deasupra, fără a se extinde în însăși Otiot.

Această iluminare prin Yesod este numită Șuruk, adică Vav cu un punct care se află în interiorul liniei Otiot. Motivul este că această iluminare vine la AVI de Nekudim, care este nivelul feminin al lui Roș de Nekudim, ale cărui Lumini se extind și în Guf, care sunt ZAT de Nekudim, numit Otiot. Acesta este motivul pentru care veți găsi punctul lui Șuruk în linia Otiot.

Când ne uităm la alfabetul ebraic al Torei, vom vedea că există multe puncte în interiorul literelor (nu doar Vav cu un punct): de exemplu, Pey și Fey, Bet și Vet. Mem și Tav pot avea și puncte. Toate aceste legi derivă din regulile lumii spirituale. Mai târziu, vom studia alfabetul ebraic, care provine de la Bina, ZA și Malchut din lumea Ațilut și corespunde pe deplin ZON și AHP de Aba ve Ima din lumea Nikudim. Primele litere de la Alef la Tet sunt în Bina, literele de la Chav la Țadik sunt în ZA, ultimele patru litere: Kuf, Reiș, Șin și Tav sunt în Malchut.

Fiecare punct, fie peste litere (coroane), în interiorul literelor, fie sub ele, vorbește numai despre starea spirituală a Parțuf-ului. Fiecare cuvânt din ebraică spune ceva despre Univers și semnifică primirea unei lumini spirituale în vas. Combinația dintre vas și lumină este exprimată într-un cod numit “cuvânt”. Acest cod conține toate relațiile dintre lumină și vas, ecran, Aviut etc.

Fiecare literă din alfabet poartă o cantitate imensă de informații în forma sa, relația cu litera anterioară. Aceste informații indică exclusiv acțiunile spirituale. Când omul pronunță un cuvânt, își exprimă sentimentele în fiecare literă; se înregistrează pe ecran și vorbește despre nivelul spiritual al Parțuf-ului.

În lumea noastră, nu simțim conformitatea spirituală dintre vas și lumină. În timp ce folosim o limbă, nu înțelegem semnificația spirituală interioară a cuvintelor care vin din Tora, care conțin informații spirituale clare. Este imposibil să numești ceva printr-un nume diferit. De exemplu, cuvântul Maim, care constă din două litere, Mem (unul dintre ele fiind terminal – Sofit) și anumite puncte, exprimă tocmai esența apei; la fel fiecare cuvânt.

Cabaliștii sunt cunoscuți ca efectuând unele acțiuni cu literele. Acest lucru nu înseamnă că ei scriu ceva pe pergament sau pe hârtie. Când spun că ei operează cu litere, înseamnă că efectuează acțiuni strict spirituale, adică își umplu vasele cu ajutorul ecranului și al Luminii Reflectate. Nici un ochi nu poate vedea aceste acțiuni.

Textul face parte din cartea Stiința Cabalei