Introducere la articolul “Preambul la Înțelepciunea Cabalei” (VIII)

0
702

Care este semnificația celui mai scăzut nivel “spiritual mineral”? Una este în aceeași stare statică, “nemișcată”, una similară cu “viața vieții” din natură, poate chiar și o piatră. Acest lucru se datorează faptului că au fost creați astfel și li s-a spus cum trebuie făcut totul.

Cineva face totul la un nivel “mineral”, fără a avea o atitudine proprie, fără o intenție spirituală personală, pur și simplu realizează anumite acțiuni spirituale care corespund legilor spirituale, dar le efectuează “mecanic”, fără a implica “sinele“ personal.

În lumea spirituală are loc o interacțiune între sufletul uman și Creator. Interacțiunea generală dintre om și Creator este împărțită în 620 de acțiuni diferite, numite porunci, 620 de legi, acțiuni spirituale pe care omul le îndeplinește atunci când trece pe toate nivelurile, începând de la lumea noastră și până la nivelul de fuzionare completă cu Creatorul.

Există 620 de niveluri care ne separă de Creator, fiecare dintre ele fiind depășită de împlinirea unei anumite acțiuni spirituale, care se numește o poruncă (o lege sau o condiție).

Această acțiune spirituală este îndeplinită numai de intenția omului sau, mai degrabă, prin schimbarea intenției sale de la “pentru sine” la “de dragul Creatorului”. Mărimea intenției altruiste cu care omul efectuează acțiunea este determinată de nivelul spiritual pe care l-a atins.

Dacă facem toate cele 620 de acțiuni spirituale doar mecanic, fără a corecta intenția, la fel ca masele, atragem o lumină înconjurătoare care menține aceste mase în așa fel încât să păstreze “o natură minerală” într-o anumită formă. Această lumină îi inspiră să continue să facă ceea ce au fost învățați, dar nu îi mișcă înainte, nu îi transformă de la “natura minerală” spirituală în cea “vegetativă”.

Pentru a trece de la “natura minerală” spirituală la “vegetativă” spiritual, trebuie să avem metoda specială pe care o studiem aici. Momentul în care omul trece acest prag și devine spiritual “vegetativ”; el a intrat deja în lumea spirituală. Mai târziu, atunci când își dezvoltă pentru prima dată natura vegetativă, adică dacă îndeplinește anumite acțiuni spirituale, își corectează în mod constant intențiile și, astfel, realizează, probabil, 100 de precepte, care se referă la stratul spiritual vegetativ. Apoi, dacă îndeplinește 100-150 de precepte, care se referă la stratul spiritual animat. După efectuarea a 200-300 de precepte, acestea se referă la stratul spiritual uman. Preceptele rămase aparțin stratului Divin, Keter. Vă ofer această idee ca o ilustrare, nu ca un exemplu specific.

Toate nivelurile spirituale, de la zero la 620, se bazează pe principiul că omul se schimbă pe plan intern, se îmbunătățește în mod constant, devine din ce în ce mai asemănător cu Creatorul, până când nu există nicio diferență între ei.

Totuși, la nivelul nostru cel mai de jos, putem respecta poruncile doar mecanic. Acțiunea mecanică nu ne va permite niciodată să trecem de la nivelul “mineral” spiritual la “vegetativ”. Numai cu ajutorul Cabalei se poate rupe lanțul prin intermediul ei. Această metodă atrage asupra noastră Lumina specială înconjurătoare și ne scoate din această lume transformând “o piatră” în “o plantă”.

Omul se naste ca orice alt animal din această lume și nu există nimic spiritual în el. Singurul lucru pe care-l poți spune despre om, cu toate “complicațiile” pe care le poți obține din tot felul de învățături orientale, este că toate acestea aparțin nivelului intern “mental” (să-l punem plasa pe această cale) nivel al unui animal numit “Omul lumii noastre”. Aceste “înțelepciuni” diferite vorbesc despre forțele care însoțesc corpul nostru fizic.

Aura, chAKrele etc. există, dar sunt structuri biologice, bioenergetice ale corpului uman. Și animalele le posedă; de regulă, ele sunt și mai sensibile la bio și psiho-câmpuri decât omul. Oricine poate dezvolta aceste abilități.

Toate acestea se referă la corpul fizic, dar știința nu a urmărit această cercetare. În zilele noastre a început să se dezvolte mai mult și multe lucruri nu sunt încă clare, dar, în principiu, toate acestea sunt supuse testelor și cercetărilor pe o bază absolut științifică, care nu implică corecții spirituale ale omului însuși. Desigur, omul influențează moral aceste domenii, dar rămâne totuși egoist, sau mai degrabă altruist egoist (dăruiește de dragul lui însuși).

Astfel, omul se naște cu toate aceste dispoziții mentale, pe care le poate dezvolta. Există doar o singură particularitate: în afară de dorințele egoiste, omului i se poate da doar o dorință mai mare, care nu există în lumea noastră. Aceasta este dorința de a da, care este o dorință spirituală. Se numește “Nekuda șe baLev” (un punct în inimă).

Mai târziu, vom examina modul în care este inserată într-o inimă umană. De fapt, ea este introdusă în “eul” egoist al omului, adică întregul nostru organism este construit pe “eul” nostru egoist. Dintr-o dată, un punct, un embrion al “sinelui” altruist, intră în egoism. În principiu, acest punct nu are nimic de-a face cu omul, pentru că este o creatură total egoistă.

Din punct de vedere biologic, omul este foarte asemănător cu animalele. El diferă de ele numai prin acest “punct negru”. De ce se numește “negru”? Nu este spiritual? Este așa, deoarece nu este încă umplut de lumină. Cu ajutorul Cabalei, când Lumina Înconjurătoare individuală începe să strălucească, ea luminează acest “punct negru” și astfel începe să simtă tensiune, disparitate între el și lumină.

Continuând să studieze, omul începe treptat să dezvolte acest punct; se extinde până se formează zece Sfirot. De îndată ce apar primele zece Sfirot în “punctul negru”, acestea sunt incluse în structura celui mai înalt Parțuf spiritual; acest lucru este numit apoi “Ibur” (concepție). Acest punct este un embrion al sufletului. Primele 10 Sfirot dobândite de om sunt numite sufletul, vasul sufletului. Lumina care îl umple este numită “lumina sufletului”.

Omul ar trebui să dezvolte acest punct într-o măsură în care îi va permite să-și transforme toate proprietățile egoiste în altele altruiste. Un “punct negru” începe să se “umfle”, pe măsură ce omul adaugă egoism și îl transformă în altruism. Acest punct este Sfira Keter. Din aceasta, cu ajutorul egoismului suplimentar, 10 Sfirot începe să se dezvolte. Omul mai egoist adaugă la el cel mai mare Kli spiritual numit “suflet”, pe care îl primește.

Cu toate acestea, dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci când omul s-a născut un animal, el așa va muri. Pe de altă parte, dacă și-a dezvoltat chiar și un pic Kli-ul spiritual, deși nu a ajuns în lumea spirituală și dacă a fost influențat de lumina spirituală, asta rămâne în el pentru totdeauna. Deoarece această calitate nou formată nu se referă la corp, nu moare cu el, se referă la “punctul negru”, care este spiritual, adică etern. Prin urmare, acest efort nu este pierdut.

Cum se pot face cel puțin 10 din cele mai mici Sfirot din acest punct? Să presupunem că luăm un gram din egoismul nostru și îi oferim un ecran. Egoismul plus ecranul comBinat cu acest punct ne dă cel mai mic Kli spiritual. Nu este nevoie de un ecran în ceea ce privește “punctul negru”, deoarece omul îl primește de sus.

Acum să ne întoarcem la chestiunea liberului arbitru. În cartea lui Baal HaSulam, “Pri Hacham- Igrot”, este scris: “Așa cum am spus deja în numele lui Baal Shem Tov, înainte de a face o acțiune spirituală (o poruncă este însemnată), nu este nevoie să ne gândim la Providența personală a Creatorului, ci la dimpotrivă, omul trebuie să spună: ’Dacă nu mă ajut eu, atunci cine să o facă?’”.

Cu toate acestea, după ce a încheiat această acțiune cu încrederea absolută că totul depinde numai de el și că Creatorul nu există deloc, el trebuie să-și adune gândurile și să creadă că el a făcut această acțiune spirituală nu prin propriile eforturi, ci doar datorită prezenței Creatorului, deoarece aceasta a fost intenția sa inițială.

Omul ar trebui să acționeze, de asemenea, în mod obișnuit în procedurile obișnuite, deoarece cele spirituale și cele pământești sunt la fel. Așa că înainte ca omul să plece acasă pentru a câștiga ceea ce trebuie să câștige în timpul zilei, el trebuie să oprească complet gândul providenței personale a Creatorului, spunând: “Dacă nu mă ajut eu, atunci cine să o facă?” Și face exact ca restul oamenilor care își câștigă viața în lume.

Dar seara, când se întoarce acasă cu ceea ce a câștigat, el nu ar trebui în nici un caz să creadă că a câștigat prin propriile sale eforturi, ci să creadă că, dacă nu ar fi plecat de acasă, ar fi fost la fel. De vreme ce Creatorul a planificat în avans cât de mult a trebuit să câștige în acea zi, seara trebuia să primească oricum.

În ciuda faptului că, în mintea noastră aceste două abordări ale aceleiași acțiuni se contrazic reciproc și nici mintea, nici inima noastră nu le percep, omul trebuie să creadă oricum. Pare contradictoriu pentru noi, pentru că proprietățile noastre sunt contrare Creatorului și nu au intrat încă în spațiul spiritual, unde toate opusele se unesc într-un singur întreg și toate contradicțiile dispar, “se îneacă” în Unitate.

Există Providența Divină numită HaVaYaH – ceea ce înseamnă că, Creatorul controlează totul și omul nu poate participa în nici un fel la acest control și că toate gândurile, dorințele, acțiunile sale etc. îi sunt date din afară. Apoi este Providența Divină numită “Elokim” cu Gematria (valoarea numerică a literelor și cuvintelor evreiești) egală cu “Teva” (Natura). Aceasta este Providența prin natură, când omul, indiferent de controlul absolut al Creatorului, acționează după natura sa.

Dacă omul încearcă să combine aceste două tipuri de Providență în el (deși nu se potrivesc în mintea sa și nici în inima sa, el se ridică deasupra minții sale), aceste încercări duc în cele din urmă la unirea lor și el vede că nu există nici o contradicție. Totuși, până ajungem la o asemenea unitate, vom pune aceeași întrebare tot timpul: cine a făcut acest lucru – Creatorul sau eu? Mai mult, nu există nici o îndepărtare de la aceste întrebări până când nu ajungem la nivelul în care HaVaYaHElokim este de acord; atunci putem înțelege.

Aici vorbim despre atitudinea omului față de acțiune. Înainte de a acționa, omul conștient decide să fie sub controlul Elokim; asta îi oferă posibilitatea de a-și analiza acțiunile și atitudinea față de ei. Astfel, el juxtapune aceste două sisteme și își aduce “sinele” la asemănarea cu Creatorul, reținându-și mereu existența.

Dacă omul uită sau nu știe despre existența celor două sisteme, el este influențat numai de natură (Elokim), nu de Providența personală a Creatorului (HaVaYaH). Fără a alătura aceste două sisteme, acceptând doar unul dintre ele (fie că el controlează totul, fie că face), se pare că nici Creatorul, nici omul nu există. Progresul omului către Creator este posibil numai atunci când el poate comBina cu forța aceste două sisteme providențiale în sine înaintea fiecărei acțiuni.

Textul face parte din cartea Stiința Cabalei