Glosar Pticha litera B

0
514
Bait, or Heichal (בית, היכל) casă sau palat Partea lui Malchut  detașată de Kelim interioare, care s-a transformat în Kli pentru primirea Luminii înconjurătoare (Ohr Makif).
Bassar (בשר) carne Behina Gimel numită Zeir Anpin. În cele zece Sfirot care se răspândesc în exterior, distingem: Mocha (creier), Atzamot (oase), Gidin (tendoane), Basar (carne) și Or (piele).
Beer (באר) fântână Yesod de Nukva, din care (ca dintr-o fântână) se ridică Lumina Reflectată.
Beit HaMikdash (בית המקדש) templu Beria din această lume.
Ben (בן) fiu Obiectul spiritual inferior în ceea ce privește partea superioară.
Beria (בריאה) creație Crearea  “Yesh mi Ayn” (existenței din absență). Se manifestă sub Parsa ca Aviut, “dorința de a primi”.
Bet (ב) A doua literă a alfabetului ebraic; valoarea numerică: 2.
Beten (בטן) abdomen Treimea de jos a Sefirei Tifferet în fiecare Partzuf. Aici se desfășoară sarcina și nașterea.
Bina (בינה) Cercetarea prin intermediul metodei “cauză-efect”.
Binyamin (בנימין) Un ecran de ridicare a Luminii Reflectate de la Yud de Zeir Anpin.
Birur (בירור) test, selecție Separarea, izolarea Behinei Dalet, care împiedică recepția luminii Supreme.
Birur and Tikkun (בירור ותיקון) selecție și corecție Selecția este o separare a 32 (Lamed Bet) scântei, Malchuiot ca deșeu (Psolet). 288 (Rapach) scântei rămân în interiorul sistemului de sfințenie, care este corectat de lumina Partzuf Aba. Un nivel, Partzuf nu poate exista fără Malchut. Deci, datorită ecranului lui Partzuf Ima, proprietățile lui Bina-Ima și Malchut se amestecă. Aceasta se numește “includerea judecății în milă”. Ca urmare a acestui fapt, 32 de noi Malchuiot de la Bina-Ima sunt adăugate la 288 de scântei pure, ceea ce aduce numărul luminilor la 320 (Shach). Selectarea (Birur) de proprietăți adecvate “de dragul dăruirii asupra Creatorului” este posibilă numai dacă lumina lui Abba este disponibilă: nu strălucește în Behina Dalet, deci devine separată de toate celelalte proprietăți adecvate ale Behinot. Apoi, corecția se realizează prin lumina lui Ima.
Bohu (בוהו) Arich Anpin, în care este revelat Creatorul.
Bolet (בולט) proeminent Luminescența lui Ohr Hochma.
Boreh (בורא) Creatorul Numele se referă doar la crearea dorinței de primire inexistentă anterior.
Brit (ברית) uniune Locul Aviut-ului și un ecran, unde are loc interacțiunea cu Lumina Supremă.
BYA acestei lumi (בי”ע שבעולם הזה): locul Templului Lumea Beria, țara Israelului – lumea Yetzira, în afara Israelului – lumea din Assiya, deșertul – locul forțelor impure.