Ascensiunea Lumilor (VI)

0
454

161) Acest lucru vă spune că este imposibil ca cei inferiori să primească ceva de la ZON de Ațilut înainte ca toate Parțufim înalte din lumea Ațilut și lumea AK să fie aduse în Gadlut de ei. Acest lucru se datorează faptului că s-a explicat că nu există nici o inițiere a Mochin, cu excepția Ein Sof.

Totuși, NRN de Țadikim le poate primi numai de la superiorul lor adiacent, care sunt ZON de Ațilut. Prin urmare, Mochin trebuie să coboare în cascadă prin Lumile Superioare și Parțufim, până când ajung la ZON, care apoi le dau NRN de Țadikim.

Știți deja că nu există absență în spiritualitate și că transferul de la un loc la altul nu înseamnă să fie absent de pe primul loc și să ajungă la locul următor, ca în corporalitate. Mai degrabă, rămân în primul loc chiar după ce s-a mutat și au ajuns pe locul următor, de parcă s-ar fi aprins o lumânare de la alta, fără ca prima să fie deficitară.

În plus, regula este că esența și rădăcina Luminii rămân în primul loc și numai o ramură a acesteia se extinde la locul următor. Acum puteți vedea că abundența care traversează nivelurile superioare până ajunge la NRN de Țadikim rămâne în fiecare grad pe care l-a traversat. Astfel, toate gradele cresc din cauza abundenței pe care o trec pe NRN de Țadikim.

Munca minusculă a omului mic generează o lumină extraordinară în toate lumile. Meritul omului constă în faptul că primirea luminii este realizarea sa personală.

162) Acum puteți înțelege cum acțiunile celor inferiori determină urcări și coborâri în partea de sus și în lumi. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când ei își îmbunătățesc faptele, ridică MAN și dau naștere la abundenței, toate lumile și gradele prin care a trecut abundența cresc și se ridică mai sus, din cauza abundenței pe care o parcurg. Și când își corup încă o dată faptele, MAN este corupt, iar Mochin se îndepărtează de gradele superioare, de vreme ce transferul abundenței de la ele la cei inferiori se oprește și coboară din nou la starea lor permanentă ca la început.

Nimic nu dispare; orice a fost înainte, continuă să existe. Ascensiunile și coborârile lumilor sunt determinate numai în ceea ce privește sufletele care, prin agravarea acțiunilor lor, coboară lumile; totuși, făcând fapte bune, ele contribuie la ascensiunea lumilor.

Tot ceea ce se întâmplă în lume face să se corecteze și abordarea Gmar Tikun. Fiecare gând, fiecare eveniment și fiecare acțiune este doar un pas spre corecție. Ce înseamnă că un suflet este degradat? A lucrat asupa ta, a face o acțiune spirituală, a te înălța și a fuziona cu Creatorul la un anumit nivel. A ridica MAN, a primi lumina și puterea de a urca. Odată ce noul nivel este atins, sufletul nu poate rămâne nemișcat.

Pentru a-l face să se miște, mai mult egoism, pentru care nu are încă ecran, este adăugat sufletului. Afectat de această încărcătură, cade și se degradează. Fiecare cădere este necesară pentru recâștigarea puterilor, ridicându-se mai sus și, prin urmare, primind o altă parte de egoism. Astfel, toate dorințele inițial egoiste sunt transformate treptat în altruiste.

Baal HaSulam dă următorul exemplu. Un rege, care voia să treacă de la o capitală la alta, nu știa cum să-și transfere toate comorile fără a fi jefuit. Prin urmare, el a distribuit o monedă de aur fiecăruia dintre subiecții săi. Regele putea avea încredere în acea sumă. Astfel, în porțiuni mici, a reușit să-și transfere întreaga bogăție. Acest exemplu sugerează corectarea egoismului general prin împărțirea acestuia în părți mici, care apoi sunt transferate în lumea Ațilut. Acolo, se vor uni din nou într-un vas comun, un singur suflet.

Textul face parte din cartea Stiința Cabalei