Vorbim despre supraviețuire

0
710

VORBIM DESPRE SUPRAVIEȚUIRE

  • Cei mai mulți oameni au o rațiune practică, pământească. Acest fel de persoană va întreba ”Cum mă poate afecta asta, pe mine, personal?”
  • Vorbim despre supraviețuirea fiecărei persoane în parte. Ecologiștii, cercetătorii științelor politice și științelor naturale spun cu toții că trăim pe o planetă supra-încălzită. Am epuizat practic resursele sale și în următorii 10-15 ani nu va mai rămâne nimic din bogăția naturală. Nici nu mai există o bogăție naturală. Totul a fost în trecut. Sub suprafața pământului, nu mai există aur sau argint pentru producție sau bijuterii. Nu mai există petrol, gaz, metale rare și există o penurie de apă potabilă. Aici vorbim despre supraviețuirea omului de rând, în timp ce persoana respectivă nici nu vrea să se gândească la asta.

El nu este suficient de dezvoltat pentru a-i păsa de soarta lumii și a umanității, eu înțeleg asta. Nu-i putem condamna pe oameni. Dar trebuie să ne învinuim pe noi și să discutăm cum este posibil să ajungem până la o astfel de persoană.

Pentru a fi inclus în acest mecanism, va trebui să-l convingem, să-l învățăm și să-l îndemnăm să participe și să înțeleagă – atât cât este necesar – că prin aceasta el face o muncă într-adevăr importantă și se salvează singur.

Nu trebuie să speriem pe nimeni, dar trebuie să le spunem oamenilor adevărul despre ceea ce se întâmplă. Nu putem ascunde adevărul și închide ochii. Nu mai putem continua cu atitudinea ”Mănâncă, bea și fii fericit”. Trebuie să privim lumea rațional. Dacă nu ar exista nici o soluție, atunci tot ce ne-ar mai fi rămas de făcut ar fi fost să ”petrecem” până la sfârșit. Dar, din moment ce există o soluție, de ce să ne mișcăm în direcția suferinței, atunci când ne putem deplasa în alt sens? Iar asta nu ne va costa nimic. Va trebui doar să acordăm atenție interacțiunilor dintre noi.

Va trebui să îndeplinim chemarea ”Iubește-ți vecinul ca pe tine însuți”, care este comună tuturor religiilor și la care nimeni nu ridică obiecțiuni. Problema este că nimeni nu o poate îndeplini, deși Natura de obligă să facem exact acest lucru.

  • Sub ce formă și cine poate aduce această informație spre omul obișnuit, fără a-l speria?
  • Mass-media ar trebui ca, treptat, să înceapă să publice această informație într-o formă potrivită, sub îndrumarea psihologilor, sociologilor, oamenilor angrenați în științele politice precum și a celor care știu cum să discute în societate. Oamenii trebuie abordați cu blândețe, fără să se provoace panică pentru că asta nu ar fi de nici un ajutor.

Soluția acestei probleme depinde de fiecare dintre noi și de toți, împreună. Problema este una pur socială, prin urmare guvernele nu o pot rezolva prin acțiuni forțate ci doar prin explicații și educație. Din acest motiv, întreaga responsabilitate cade în sarcina sociologilor, psihologilor și a mass-mediei.

Noi nu speriem pe nimeni și nici nu strigăm, deși simțim un val imens, un țunami care se îndreaptă spre noi. Problemele cu lipsa apei curate de băut, penuria de alimente, problemele cu copiii, neînțelegerile familiale și, în general, problemele prezente în toate domeniile existenței umane, se vor amplifica și toate acestea sunt provocate de interacțiunea nepotrivită pe care o avem unii cu ceilalți.

Aceste probleme se pregătesc de mult timp, dar ele nu au fost vizibile pentru omul obișnuit. În anii 1960 Clubul de la Roma avertiza deja despre aceste probleme. Chiar și astăzi, multe organizații internaționale sună alarma, dar încă nu au atins masele. Și, cel mai important, măsurile necesare remedierii situației nu au fost încă implementate. Trebuie să începem să le implementăm, fără să speriem pe nimeni.

 

din cartea- Psihologia Societății Integrale

Capitolul – Esența educației integrale