Istoria ne învață

0
842

ISTORIA NE ÎNVAȚĂ

Am apelat la surse din antichitate pentru a pune bazele metodei noastre. Aceste surse au fost create în Babilonul antic, acolo unde aceeași problemă a apărut pentru prima dată: într-o societate integrală au apărut conexiuni incorecte, egoiste.

Locuitorii Babilonului au plănuit să colaboreze în scopul de a construi un turn înalt până la cer,dar, curând, au descoperit că nu se pot înțelege unii cu ceilalți. Confuzia creată și amestecarea limbilor reprezintă lipsa de înțelegere prezentă în cadrul unei mulțimi de egoiști.

Josephus Flavius consemnează acest fapt într-un mod foarte interesant. Trei milioane de oameni (pe atunci aceasta reprezenta întreaga civilizație) trăia într-un teritoriu mic, mărginit de Tigru și de Eufrat. Beneficiind din plin de soare și de apă, oamenii cultivau ovăz, grâu și usturoi, în plus prindeau pește. Hrana lor conținea toate elementele necesare. Aceste condiții erau excelente, pentru o civilizație veche. Dar, dintr-o dată, locuitorii din Babilon nu au mai putut să suporte să stea împreună. Prin urmare, ei s-au îndepărtat unii de ceilalți, în toate direcțiile. Fiecare familie, clan și ghildă au mers în direcții diferite și au fondat națiuni. Însă, la acea vreme, exista suficient loc pentru ca ei să se disperseze și, procedând astfel, starea lor de separație a fost una liniștită.

Astăzi ne găsim în aceeași situație. Ne construim civilizația ca pe ”un turn înalt până la cer”, dorind să consumăm totul. Epuizăm ultimele picături din ceea ce are de oferit pământul – minerale, metale, cărbuni, petrol și gaz. Dar, din capătul țevii înfipte de umanitate în pământ, începe să ne privească înapoi, doar golul.

Iar noi înțelegem că ne așteaptă sfârșitul, deoarece civilizația pe care am clădit-o nu mai are cu ce să se susțină.

Astfel, o întrebare extrem de serioasă se ridică: Ce facem de fapt? Cum putem să ne venim în fire? Cum putem educa oamenii de pe acum, înainte de sosirea finalului?

 

din cartea- Psihologia Societății Integrale

Capitolul – Un program terapeutic pentru întreaga societate