Începem cu grupuri mici

0
693

ÎNCEPEM CU GRUPURI MICI

  • Există mai multe feluri de tabere – imense, cu mii de copii, sau mici, locale, de vară sau de iarnă. Care sunt cele mai bune? Care este cea mai potrivită din punct de vedere al principiului integralității?
  • Aceasta ține de nivelul de pregătire al copiilor. Nu cred că trebuie să urmărim ceva foarte mare de la început. Avem nevoie de grupuri mici, în care fiecare înțelege scopul pe care dorim să-l atingem.

În afară de educatori, este necesar să pregătim și personalul care va deservi locul. Acești oameni trebuie să treacă printr-o pregătire serioasă pentru a se comporta corect între ei și pentru a înțelege care trebuie să fie atmosfera și organizarea în această tabără. Este un loc în care copilul devine imersat într-o organizare total diferită pentru câteva luni, să zicem, el este învățat să fie conectat cu ceilalți, prin crearea unei comunități virtuale corecte, ai cărei membri se ajută și se susțin unii pe ceilalți.

Aceasta nu necesită tabere de copii mari. Trebuie să progresăm cu grupuri mici, mici comunități care vor deveni pe deplin pregătite să se reunească în comunități mari, fără a-și pierde, în acest timp, orientarea corectă către fiecare individ. Dar trebuie să începem cu grupuri mici.

  • Copiii care vin într-o asemenea tabără trebuie pregătiți dinainte sau pot trece printr-o pregătire ”pe loc” chiar acolo? Sau, poate tabăra în sine, constitui o pregătire pentru activitatea viitoare?
  • Depinde de durata taberei. Dacă primești copiii pentru două sau trei luni, atunci poți accepta pe oricine. De exemplu, să presupunem că avem 50 de copii. Acești 50 de copii sunt împărțiți în 5 grupe care lucrează, uneori, ca grupe separate și alteori se unesc. Dar trebuie luați în considerație mulți parametri: Sunt copiii similari ca vârstă, origine socială și mentalitate? Dacă ei sunt potriviți în ceea ce privește parametrii externi, domestici, atunci în două sau trei luni vei putea transforma orice copil, în ceva nou. În acest caz, poți accepta orice copil.

Totuși, este preferabil să ai scheletul format. În afară de educatori este bine să ai copii deja pregătiți. Ei se comportă ca drojdia care furnizează o structură total diferită, un produs fermentat corect, care, ulterior, va avea consistența necesară.

Este necesar să avem doi profesori la fiecare 10 copii și este necesar să avem cel puțin un grup ”senior” între acești 50 de copii, adică un grup de copii deja pregătiți. Atunci nu va fi nici o problemă în a accepta orice copil. ”Seniorii” vor avea grijă să facă, foarte repede, ordine, între toți ceilalți copii.

 

din cartea- Psihologia Societății Integrale

Capitolul – Munca educațională în taberele de vară