Ia un rucsac și hai la plimbare

0
711

IA UN RUCSAC ȘI HAI LA PLIMBARE

  • Are rost să se organizeze plimbări și excursii având diverse grade de dificultate, cum ar fi excursii cu bicicleta, drumeții pe jos, sau excursii cu barca cu vâsle? Toate acestea ar putea fi folosite ca niște provocări, care permit exprimarea unificării mai mult prin acțiuni, decât prin vorbe.
  • Da, desigur. În aceste condiții dorim să le arătăm copiilor ce înseamnă ajutorul reciproc și interacțiunea. Putem lua cu noi și fetele, caz în care instinctele și impulsurile sunt provocate să iasă la suprafață și vor apărea tot felul de relații, care nu vor fi văzute mai presus de egoism, ci în interiorul acestuia. Dar copiii trebuie să se convingă de cât de mult se pot controla și cât de mult nu pot, pentru a crea un sprijin masculin comun pentru grupul de femei și a se exprima ca bărbați. Este folositor acest lucru.
  • De la ce vârste pot fi aranjate aceste excursii și drumeții?
  • Începând cu 11-12 ani și nu mai devreme. Începând cu 13 sau 14 ani, excursiile pot fi făcute în grupuri mixte.
  • Cum este cel mai bine, să se facă în același loc, sau să se meargă într-un loc nou la fiecare două-trei zile?
  • Putem schimba de multe ori locurile. Dar, dacă vom conduce o muncă interioară, consistentă, intensă, ei nu vor observa schimbarea de peisaj, deoarece peisajul va fi simțit mai mult în interior – cât de apropiați sau depărtați sunt unii, față de alții. Ei vor fi concentrați mai mult asupra sentimentelor și a relațiilor.

Schimbarea unui câmp pentru altul, a cabanei pentru un cort, vor fi observate mai puțin, doar ca pe niște condiții externe, irelevante. Dacă există posibilitatea de a se afla pe ocean sau pe un râu și apoi în munți sau în deșert, atunci, între aceste locuri există mari diferențe care afectează și interacțiunile dintre copii. Dar, dacă este doar o schimbare a locului, asta nu contează.

 

din cartea- Psihologia Societății Integrale

Capitolul – Munca educațională în taberele de vară