Cursuri generale pentru educatori

0
684

CURSURI GENERALE PENTRU EDUCATORI

  • Atunci când descrieți munca educatorului cu copiii, observ similarități cu modul dv. de lucru cu studenții pe care îi aveți. Înțeleg că aceasta nu este o teorie pură ci, din contră, o știință absolut practică. Am doar o singură întrebare: Cum poate ea să fie adaptată și să circule cât mai liber posibil? Ați putea susține un curs permanent, poate virtual, o clasă pentru educatori?
  • Toate problemele care apar în grupuri trebuie înregistrate video. Apoi eu pot urmări aceste înregistrări și pot interveni cu sfaturi. Aș fi bucuros, deasemenea, să țin cursuri practice cu adulții și cu copiii.

Când copiii învață se se comporte corect și să relaționeze bine între ei, atunci ei lucrează minunat într-un grup. Dar, dintr-o dată apare o ruptură, o izbucnire enormă a egoismului și nu doar la unul sau doi copii, ci la toată lumea, simultan. Este ca și cum un fel de virus infectează întreg grupul, într-o clipă. Ce ar trebui să facă în această situație?

Trebuie ca, imediat, să filmeze situația, să o cerceteze și să o arate și altora! Avem de-a face cu viața, cu chestiuni care necesită corectare, îndeplinire și vindecare. Aș dori să particip la aceste situații critice, dramatice. Sunt interesante.

  • Educatorii avansați, care lucrează deja cu copiii, au multe întrebări. Ar fi posibil să organizați cursuri practice pentru ei, direct cu dv?
  • Pentru educatori practica este cea mai importantă. Ei primesc bazele teoriei chiar de la începutul studiului, dar, ulterior, teoria și practica trebuie să se petreacă simultan. Cu alte cuvinte, timp de câțiva ani, ei ar trebui să se întâlnească regulat, pentru propriile lor studii și să discute ce se petrece în grupurile în care lucrează. Este o necesitate.

Desigur că pot participa și eu. Trebuie să stabilesc o conexiune de răspuns de la ei, pentru a afla ce se petrece în grupurile de copii.

Consider că se pot ține lecții prin internet, pentru întregul sistem educațional mondial. Aceasta este de fapt ceea ce facem deja. Trimitem materiale, tipărituri și video-uri. Dacă acestea nu sunt suficiente, oraganizăm discuții interactive, unde se pun întrebări și se obțin răspunsuri.

  • Cred că ar fi mai clar dacă am discuta situații specifice care au fost înregistrate video.
  • Iată un exemplu. Acum câteva zile, instructorul principal al centrului nostru educațional a venit la mine și mi-a spus despre o situație petrecută în clasa copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani. Dintr-o dată, de nicăieri, s-a petrecut o enormă răbufnire de egoism, care a distrus pe loc bunele relații formate între copii.

Amândoi am fost de acord să analizăm această situație, să identificăm toate detaliile, să discutăm cu toată lumea și apoi să decidem ce este de făcut. Și totul trebuie făcut împreună cu copiii și nu pe la spatele lor!

Este posibil să le arătăm copiilor aceste momente filmate. Apoi le vom cere să schimbe locurile, fiecare dintre ei jucând rolul oponentului lor și experimentând ce se petrece cu el, cum arată în pielea altcuiva. Apoi le vom cere să joace rolul educatorului și le vom cere sfatul, cum ar trebui să acționăm în asemenea situație, spunându-i, efectiv, ”Haideți, rezolvați problema, vrem să vedem cum vă descurcați cu ea. Sunteți bărbați, așa că acționați.”

  • Ați spus că este necesar să creăm o metodă de educație integrală, pentru absolut toată lumea, astfel încât toți să se poată ridica la un nivel comun. Este posibil ca și părinții și bunicii să participe, alături de copii, în acest proces?
  • Să luăm ca exemplu o familie de trei generații, care trăiesc împreună: copii, părinți și bunici. Ei sunt conectați între ei precum și cu restul societății prin activitățile lor zilnice. Descoperirea interconectărilor noastre prin intermediul legăturilor familiale este un lucru foarte important și interesant.

 

din cartea- Psihologia Societății Integrale

Capitolul – Instructorii educației integrale