Cel mai important este ”Noi”

0
703

CEL MAI IMPORTANT ESTE ”NOI”

 • Cum ar trebui să aibă loc această rearanjare? Ar putea avea loc sub forma unui joc sau a unei loterii?
 • Ar trebui să se petreacă arbitrar și constant. Se poate face sub forma unei loterii sau cu ajutorul unui computer care alege arbitrar.

Copiii ar trebui să înțeleagă că nu are importanță cine se găsește în grupul lor. Din contră, cu cât mai neașteptată și mai ciudată este persoana care se află lângă mine, cu atât este mai mare șansa de a mă acorda diferit prin el, de a simți altfel lucrurile și de a mă înălța.

 • Ce facem dacă un copil nu vrea să schimbe mediul înconjurător?
 • El îl va schimba oricum. Ce poate face el? Mașina a scos rezultatele și acum acești zece oameni sunt înlocuiți cu alți zece, apoi cu alți zece, fără să se repete niciodată.

Dar, dacă există anumite perioade cu programe speciale, de exemplu s-a întâmplat ceva ieri și astăzi dorim să tragem niște concluzii despre asta, atunci, desigur, este necesară păstrarea aceluiași grup. Însă, câteva zile mai târziu, tot trebuie schimbat grupul. Cel mai bine este să schimbăm grupurile cât mai des posibil și asta îi include pe educatori. Un copil trebuie să se simtă bine în orice societate și să fie capabil să se conecteze cu ea. În plus, fiecare om trebuie să-i influențeze pe ceilalți în mod corect.

 • Totuși, copiii nu se potrivesc întotdeauna unii cu ceilalți din punct de vedere al calităților pe care le au. În plus, chiar dacă îi amestecăm, ei tot își vor petrece timpul liber cu prietenii lor, cei mai apropiați. Cum ar trebui să ne relaționăm, la asta?
 • Desigur că nu trebuie să intervenim atunci când sunt atrași unii de ceilalți, în funcție de hobby-urile pe care le au sau deoarece vin din același cartier. La urma urmei sunt cu toții, copii.

Dar aceasta necesită o abordare creativă din partea educatorilor. Trebuie să le arătăm copiilor că este ideal să ai o atitudine absolut egală față de oricine. Lumea este construită într-un asemenea fel, încât trebuie să atingem nivelul unui echilibru absolut cu toți ceilalți oameni.

Suntem încă departe de acest ideal, desigur, dar trebuie să ne îndreptăm spre el. Este de înțeles că această persoană este prietenul tău și îți petreci timpul liber în compania lui. Vă puteți ajuta unul pe celalalt și vreți să fiți împreună, să dormiți în paturi alăturate, să mergeți în excursie în acelați grup și așa mai departe. Dar, în același timp, noi trebuie să-i ajutăm să se detașeze, cumva, unul de celălalt.

Omul trebuie să se comporte ca un individualist, într-o oarecare măsură, să simtă că nu este atașat de nimeni. El este atașat de societate, dar nu de o persoană particulară. Acesta este un lucru foarte important, pentru că unul îl poate eclipsa pe celălalt. ”Noi” este cel mai important. Nu eu și nu eu cu prietenul meu. ”Noi” înseamnă doar noi, un fel de supra-structură comună, deasupra întregii omeniri. În principiu, nu are trăsături. Este doar o imagine comună a omului.

 • Ceea ce ați spus acum diferă fundamental de abordarea psihologică.
 • Psihologia se bazează pe încurajarea persoanei, dându-i energia egoistă de a se schimba în interiorul său. Ea îi spune , ”Iubește-ți orașul, păstrează-ți strada curată… Iubește ceea ce este al tău și pe tine însuți și respectă ceea ce este al meu” adică, ”Încearcă să te joci cu egoismul”. În acest mod, psihologii încearcă să aducă persoana la ceva mai mult social, decât individualist. Dar aceasta nu este de ajutor. Obiectivul nostru este opus: Trebuie să ridicăm persoana, în întregime.
 • Ar trebui să aibă timp liber copiii? Și dacă da, pentru ce?
 • Copiii nu au nevoie de timp liber. Ei nu au nevoie de nimic. Din contră, ei se joacă într-una și sunt conectați unii cu ceilalți. Dacă lăsați singur un copil, ce va face el? El se va juca împreună cu un altul.
 • Da, îmi aduc aminte cât de plictisit eram în timpul meu liber. Nu aveam nimic de făcut.
 • Este oribil. Ce poți face – să mergi prin pădure, în tabără? Nu este nimic de făcut acolo. Un copil nu ar trebui să aibă timp liber și nici nu dorește să aibă. El ar trebui să se joace într-una.

 

din cartea- Psihologia Societății Integrale

Capitolul – Munca educațională în taberele de vară