Auto-servire de dragul unității

0
789

AUTO-SERVIRE DE DRAGUL UNITĂȚII

  • Cât de confortabil ar trebui să fie acest loc? Ar trebui să fie ca un hotel de cinci stele sau ca un cort în câmp deschis? Și, corespunzător, ar trebui să existe acolo o auto-servire?
  • Desigur că ar fi cel mai bine să existe cât mai multă auto-servire pe cât posibil, cu condiția să nu ne petrecem tot timpul servindu-ne pe noi înșine.

Dacă alegem ”un câmp deschis” și punem corturi acolo, atunci tot timpul va fi consumat pentru instalare. Prin urmare, totul trebuie să fie pregătit, planificat și îndeplinit, dar cu participarea copiilor.

Trebuie să luăm parte la servirea noastră într-un mod în care această activitate să servească drept bază pentru a ne uni, dându-ne posibilitatea de a lucra împreună. Scopul nostru trebuie să justifice toată această muncă.

În cazul în care curățarea cartofilor ne ia din timpul necesar studiului, atunci trebuie să aranjăm astfel lucrurile încât altcineva să curețe acei cartofi. Dar, dacă aranjăm lucrurile și activitatea de curățare a cartofilor devine una legată de unificare și un studiu interesant, atunci, desigur, o vom folosi. Orice muncă pe care o facem trebuie considerată din punctul de vedere al beneficiului pe care îl aduce educației.

  • Putem introduce activități de muncă? De exemplu am putea aranja pentru copii o activitate în agricultură, pe câmp, timp de câteva ore, ceea ce ar putea reprezenta o noutate în viața lor?
  • De ce nu? Cel mai important este ca lucrul să fie perceput ca muncă în comun, toți să vadă că succesul depinde de fiecare persoană în parte și de efortul tuturor, de sprijinul pe care și-l acordă reciproc. Acesta este necesar. Este posibil să se lucreze pe o linie de asamblare, unde rezultatul depinde de fiecare în parte. Merită să ne gândim la muncile pe care le putem organiza pentru copii.

 

din cartea- Psihologia Societății Integrale

Capitolul – Munca educațională în taberele de vară