A fi propriul tău psiholog

0
688

A FI PROPRIUL TĂU PSIHOLOG

– Ar trebui să încheiem evenimentele trăgând concluzii sau prezentând anumite producții, cum ar fi filmele, sau este doar un proces, așa încât ieșim din acest eveniment și pătrundem într-un nou proces?

– Acesta este un proces prin care trecem zilnic. Noi selectăm momentele prețioase, cele  mai folositoare din punctul de vedere al cunoașterii și facem un film cu ele. Filmul poate dura și câteva ore, pentru că am fost acolo câteva luni.

Colectăm tot felul de incidente amuzante, momente speciale, rezolvarea lor și așa mai departe, fiecare copil plecând acasă cu acest film.

În plus, fiecare copil ar trebui să țină un jurnal. Le dăm copiilor jurnale speciale și fiecare dintre ei trebuie să scrie în el, zilnic. Ele trebuie să conțină anumite grafice: atitudinea mea, atitudinea lor, eu sunt așa, ei sunt diferiți, s-a întâmplat ceva special, cum să rezolvăm situația si așa mai departe. Cu alte cuvinte persoana trebuie să desfășoare o auto-monitorizare psihologică, pe care trebuie să o consemneze zilnic. În fond, ceea ce facem noi este să studiem natura umană.

Ideea este ca tot ceea ce scriu copiii să fie citit în fața tuturor. Dar aceasta se petrece treptat, nu imediat. Noi devenim psihologi. Lucrăm asupra auto-realizării, iar jurnalul trebuie să reflecte asta.

Copiii trebuie să iasă din acest proces cu o mai adâncă înțelegere a persoanei care se găsește în interiorul său, să știe cum să relaționeze cu lumea – din perspectiva micului animal care se găsește în mine sau a persoanei pe care vreau să o hrănesc interior?

Consemnarea trebuie să fie absolut zilnică și să aibă o lungime de una, două pagini. Trebuie să includă paragrafe marcate dinainte, care descriu  anumite lucruri.

  • Când ar trebui completat acest jurnal, în timpul zilei sau la sfâșitul ei, înainte de culcare?
  • Nu cred că ar trebui completat înainte de culcare. Cu copiii, totul este într-o continuă schimbare. Ei se găsesc sub influența unor impresii atât de explozive, încât nu ne putem aștepta că le vor acumula până la sfârșitul zilei, doar pentru a le scrie. Trebuie să le dăm posibilitatea să scrie în jurnal puțin câte puțin.
  • Care ar trebui să fie intensitatea acestor evenimente? Uneori este necesar să se ia o pauză, pentru a simți ceva într-adevăr. Cât de aglomerată ar trebui să fie ziua, cu activități?
  • Depinde de cât de mult suntem sensibilizați de mediul înconjurător. Pauza ar putea fi necesară sau, mai precis, schimbarea activității. În plus, este posibil ca anumite grupuri să aibă nevoie somn în timpul zilei, sau un alt fel de pauză, de exemplu, să urmărească un program pe calculator, să facă o activitate mai potolită.

Dar, în principiu, cred că totul depinde de mediu. Copiii pot înghiți cantități enorme de informație, o pot absorbi și se pot adapta la orice. Ei nu se plictisesc de asta. Un copil se joacă 24 de ore pe zi. Totul trebuie să fie construit sub forma unui joc, astfel, ei nu se vor plictisi. Vor trebui, doar, să alterneze jocurile.

 

din cartea- Psihologia Societății Integrale

Capitolul – Munca educațională în taberele de vară