Tăinuirea și dezvelirea Feței Creatorului

0
561

Prima tăinuire: fața Lui nu este dezvăluită; adică Creatorul nu se comportă față de persoană conform cu Numele Său – Cel Bun care Face Numai Bine. Dimpotrivă, El îl îndurerează sau îl face să sufere din cauza unui venit sărăcăcios, mulți oameni îi cer să le înapoieze datoriile, făcându-i viața amară. Toată ziua lui este plină cu griji și necazuri, sau lumea nu-l respectă și are probleme de sănătate. Orice plan pe care îl începe, nu e în stare să-l duca la bun sfârșit și astfel, este frustrat permanent.

Desigur că în acest fel, omul nu vede fața bună a Creatorului, pentru că el crede că Creatorul anume este cel care îi face lui aceste lucruri, sau ca pedeapsă pentru păcate, sau pentru a-l răsplăti la sfârșit. Aceasta urmează versetul „pe cel pe care îl iubește, Dumnezeu îl corectează”, și de asemenea „omul drept începe prin a suferi, deoarece Creatorul dorește să-i dea până la urmă o pace mare”.

Totuși, omul nu cade în greseala de a spune că toate acestea cad peste el datorită unui destin orb, sau de la natură, fără niciun motiv, sau considerație. Mai degrabă, omul se întărește crezând că prin ghidarea Sa, Creatorul îi produce toate acestea. Cu toate acestea, asta se cheamă că-L vede pe Creator din spate.

A doua tăinuire, la care cărțile se refera prin  tăiniure în tăinuire, înseamnă că cineva nu poate vedea nici chiar spatele Creatorului. Însă, persoana spune că a fost părăsită de Creator și nu mai veghează asupra sa.  Persoana începe să  atribuie soartei oarbe și naturii  toate suferințele pe care le simte, astfel ca drumul Providenței devine atât de complex în ochii săi, încât o conduce spre negare.

Asta înseamnă (se descrie) că cineva se roagă și face acte de caritate, dar nu i se răspunde în niciun fel. Și, exact în momentul în care nu se mai roagă, pentru necazurile sale, primește răspuns. De câte ori depășește ceva, crede în Providență și-și îmbunătățește faptele, norocul fuge de la el și, din păcate, cade înapoi. Și, când neagă și începe să-și înrăutățească faptele, începe să aibă succes și este foarte ușurat.

Persoana nu-și găsește hrana în manieră corectă, ci prin minciuna și prin profanarea Șabat-ului. Ori, toate cunoștințele persoanei care apara Tora și Mițvot (legile) sunt sărace, bolnave și sunt disprețuite de oameni. Acești observatori ai Mițvot îi par nepoliticoși, fără discernământ și într-atât de hipnotici, încât nu suportă să se afle printre ei nici măcar un moment. În mod contrar, toate cunoștințele sale haine, care-i batjocoresc credința, au mare succes, sunt înstărite și sănătoase. Aceștia nu cunosc boala, sunt intelingente, virtuoase și cu temperament bun. Sunt protectoare, de încredere și liniștite întreaga zi, în fiecare zi.

Când Providența aranjează lucrurile în această manieră pentru o persoană, se numește tăiniure în tăinuire. Asta, pentru că atunci persoana cedează sub propria apăsare și nu-și poate întări credința că durerea sa, vine de la Creator pentru un anumit motiv, ascuns.

În cele din urmă, individul eșuează, devine necredincios și spune că, Creatorul nu veghează deloc asupra creațiilor Sale și tot ce vedem, există  datorită sorții și naturii oarbe. Așa nu își poate vedea nici trecutul.

DESCRIEREA DEZVĂLUIRII FEȚEI

Însă, de îndată ce persoana descoperă condimentul – Lumina pe care  o absoarbe în trupul său – prin întărirea în credință față de Creator, ea va merita Călăuzirea cu fața Lui dezvăluită. Asta înseamnă că Divinitatea se comportă față de persoană în acord cu Numele Său,  Divinitatea care Face Bine.

Astfel (descriere), persoana primește bine din abundență și pace adâncă de la Creator și este mereu mulțumită. Asta se întâmplă pentru că obține trăire cu ușurință și din plin, fără să mai experimenteze necazuri sau presiune, nu mai cunoaște boala, este deosebit de respectată de oameni, duce la capăt orice plan are în minte, fără efort și reușește în tot ce-și propune.

Și când dorește ceva, persoana se roagă și primește imediat răspuns, căci El răspunde la orice cerere îi este adresată Lui și nicio  rugăciune nu este respinsă. Când persoana este puternică în fapte bune, reușește chiar mai multe și când este neglijentă, are succes proporțional cu căderea.

Toate cunoștințele persoanei sunt cinstite, cu venituri bune și sănătoase. Sunt deosebit de respectate în ochii oamenilor și nu au nicio grijă. Sunt liniștite întreaga zi și în fiecare zi. Sunt deștepte, corecte și persoana se simte binecuvântată să se afle între ele.

În mod contrar, toate cunoștințele sale care nu urmează calea Torei au un trai sărăcăcios, probleme cu datoriile și nu reușesc să aibă niciun moment de liniște. Sunt bolnave, suferă și sunt total lipsite de respectul oamenilor. Ele par fără minte, nemanierate, haine și crude cu oamenii, necinstite și atât de lingușitoare încât este de nesuportat să se afle cineva alături de ele.

Numele Lui ne arată că El este binevoitor cu toate creaturile Sale, în toate formele, pentru bunăstarea acestora, suficient pentru fiecare primitor din rândul celor din Israel. Cu siguranță, plăcerea unuia nu este asemeni plăcerii altuia. De exemplu, cineva care se angajează în înțelepciune, nu se va bucura de onoare și bogație și cineva care nu va porni pe calea înțelepciunii nu se va bucura de marile realizări și invenții în înțelepciune. Astfel, El dăruiește bunăstare și onoare unuia și realizări extraordinare în înțelepciune, altuia.

Cererea cuiva de a deveni mai puternic în credința în Călăuzirea Lui asupra lumii în timpul perioadei de tăinuire, îl duce către contemplarea cărților, Torei și să coboare din acestea Lumina și să înțeleagă cum își poate întări credința în Călăuzirea Lui. Aceste iluminări și observații pe care cineva le primește prin Tora, sunt numite condimentul Torei. Când acestea se adună într-o anumită măsură, Creatorul se îndură de persoană și pogoară asupra sa spiritul de Sus, asta este, Abundența Preaînaltă.

DESCRIEREA TĂINUIRII FEȚEI

  1. Să sufere chinuri, cum ar fi- venit insuficient, sănătate slabă, degradare, eșuarea planurilor și insațisfacții emotionale, cum ar fi imposibilitatea de a-și ține prietenul la distanță de necazurile sale.
  2. Să se roage fără să primească răspuns.
  3. Toate cunoștințele oneste ale persoanei suferă de săracie, sănătate șubredă și tot felul de împovărări și cunoștințele haine o batjocoresc în fiecare zi și sunt sănătoase, înstărite și duc o viață fără griji.
  4. Toate cunoștințele sale cinstite, care păstrează Tora și Mițvot, par crude, egoiste, ciudate sau proaste și nepoliticoase, de parcă ar fi hipnotizate. Persoana simte repulsie în preajma lor, chiar și în Grădina Edenului și nu poate suporta să fie cu ele nici măcar un moment.

DESCRIEREA DEZVĂLUIRII FEȚEI

  1. Primirea din abundență a binelui și a păcii și obținerea traiului ușor și împlinit. Persoana nu va simți niciodată săracie sau boală, este respectată oriunde s-ar duce și își duce cu ușurință la capăt orice plan își pune în minte.
  2. Când se roagă, primește imediat răspuns. Când își îmbunătătește drumul, persoana devine plină de succes și când își înrăutățește drumul, pierde succesul.
  3. Toate cunoștințele sale care merg pe calea dreaptă sunt înstărite, sănătoase, nu știu ce e boala, sunt foarte respectate de oameni și trăiesc în pace și liniște. Și cunoștințele persoanei care nu urmează calea dreaptă sunt sărace, pline de necazuri și suferinte, sunt bolnave și sunt decăzute în ochii oamenilor.
  4. Persoana consideră toate cunoștințele sale oneste ca fiind deștepte, rezonabile, manierate, cinstite și plăcute, încât este o delectare să fie printre ele.

eseul face parte din cartea  Fructul unui Înțelept