Spre angajamentul reciproc

0
925

De ce responsabilitatea comună în abordarea provocărilor lumii este cheia rezolvării lor într-o lume interdependentă

În ciuda deceniilor de eforturi, resurse și planuri de neimaginat din partea ONU pentru a eradica inegalitatea, exploatarea și lipsa condițiilor de bază pentru susținerea vieții, aceste probleme sunt încă provocări majore în multe țări. În întreaga lume, aproximativ 1,4 miliarde de oameni trăiesc cu mai puțin de 2 dolari pe zi, în timp ce alimente de 5,2 miliarde de dolari sunt irosite în fiecare an în Australia.

Jonathan Bloom, autorul cărții „Pustiul american: cum aruncă America aproape jumătate din hrana ei” scrie că: „mai mult de 40 de procente din produsele alimentare de consum sunt aruncate de americani. Totalul costurilor mâncării aruncate ajung anual la mai mult de 100 de miliarde de dolari.” Și mai rău, diferența dintre cei care au și cei care nu au, continuă să se adâncească.

De zeci de ani, eforturile națiunilor în curs de dezvoltare de a obține ajutoare în hrană, sănătate și dezvoltare de la țările mai bogate, s-au soldat cu rezultate extrem de reduse. Până astăzi, nu era nicio altă soluție. La final, numele jocului era „Învingătorul ia totul”.

Decalajele nu sunt numai între țări, dar chiar și în interiorul lor. Sentimentul de deposedare duce la tensiuni atât interne cât și internaționale și, în mod cert, având în vedere criza globală, situația poate degenera drastic.

Acum însă, jocul s-a schimbat. Apariția recentă a Primăverii Națiunilor ne învață pe toți o lecție de  care ar trebui să ținem seamă cu multă atenție. Lumea este conectată și ceea ce dai în afară primești din afară înăuntru. Globalizarea ne-a făcut pe toți interdependenți, iar o națiune nu poate exploata alte națiuni numai fiindcă este mai puternică, fiindcă va plăti scump. După cum vedem, țări care ieri păreau inatacabile, azi sunt ruinate. Ele rămân solvente numai prin mila națiunilor care în urmă cu câțiva ani, erau tratate ca inferioare.

În realitatea globalizată de azi, ori toți câștigăm, ori pierdem toți fiindcă suntem interdependenți. Când destui oameni în lume vor deschide ochii la realitățile globalizării și la împărțirea responsabilității, va începe o schimbare majoră. Nu vor mai fi țări și oameni care să se exploateze unii pe alții, nu vor mai fi concerne mamut care să exploateze zeci de milioane de lucrători prost plătiți din întreaga lume, nu se va mai permite să fie copii care să moară de foame și de boli ce pot fi tratate cu un banal antibiotic, și nu vor mai fi femei abuzate doar fiindcă sunt femei. Într-adevăr, într-o lume în care oamenii realizează că propria lor bunăstare depinde de bunăstarea celorlalți, ei vor avea grijă de ceilalți, care îi vor îngriji mai târziu în schimb.

Când începe schimbarea, termeni ca „lumea întâi” și „lumea a treia” vor înceta să mai existe. Va exista o singură lume și oamenii care trăiesc în ea.

Efectuarea schimbării

Pentru a îndeplini cele de mai sus, două lucruri sunt de cea mai mare importanță: 1) primul ajutor, și  2) educația.  Prin „prim ajutor” înțelegem o campanie în întreaga lume să explice de ce, într-o realitate globală, insuficienta rezervă de hrană și de apă curată pentru băut este de neiertat și, asta trebuie corectat fără întârziere. Este ușor să arăți cum costurile unei astfel de investiții se plătesc înapoi cu dobândă în termen de câțiva ani. Țări precum Indonezia, India și Vietnam, sunt exemple fericite în ciuda tuturor provocărilor încă existente.

Educație înseamnă oameni informați despre noua eră a globalizării, dependența mutuală și împărțirea responsabilității pe care toți o avem. Criza financiară recentă și seria de răscoale din întreaga lume sunt destule dovezi că ne afectăm unul pe celălalt la toate nivelurile vieții – economic, social, și chiar emoțional. (Vezi referirea lui Thomas Friedman la „Globalizarea furiei”).[88]

În Faza 1 a procesului educational oamenii vor realiza că este de neînchipuit că peste un miliard de oameni sunt înfometați, în timp ce alte miliarde aruncă aproape jumătate din mâncare și se luptă cu obezitatea. Imediat ce a fost asigurat necesarul de supraviețuire pentru întreaga omenire, va începe Faza 2.

Faza 2 se va concentra pe consolidarea unității și solidarității între indivizi și națiuni, în conformitate cu realitatea curentă și interconectată.

În Natură, unitatea, reciprocitatea și responsabilitatea reciprocă sunt premisele vieții. Niciun organism nu supraviețuiește dacă celulele lui nu operează în armonie. De aceea, nici un ecosistem nu prosperă dacă unul din elementele lui este înlăturat. Până de curând, omenirea a fost singura specie care nu a urmat această lege a dependenței mutuale și reciprocității. Noi am crezut că legea Naturii a fost „supraviețuiește cel mai adaptat”. Acum începem să înțelegem că și noi, de asemenea, suntem subiectul interdependenței, și trebuie să acționăm după această lege dacă vrem să supraviețuim.

 Campania

Pentru a integra mesajul responsabilității reciproce și al interdependenței, noi sugerăm următoarele: să declarăm anul următor, ceea ce ONU a numit „Anul Cooperării”, punctul de început al schimbării mentalității mondiale față de nevoia urgentă de angajament reciproc, în scopul de a păstra economia și societatea durabile.

 Etapele schimbării

1) Trebuie să adunăm un forum internațional de oameni de știință (de la științele exacte, precum și de la științele sociale și umaniste), artiști, gânditori, economiști, oameni de afaceri de succes și celebrități sub auspiciile ONU pentru a declara începutul anului cooperărilor. În cadrul acestei conferințe, participanții se vor angaja să depună toate eforturile pentru a eradica foamea și lipsurile. Ei vor fi autorizați de țările lor să elaboreze o campanie mondială care să insufle conștientizarea globalizării, a responsabilității comune și a interdependenței.

2) La sfârșitul forumului, echipele ONU vor lucra cu fiecare țară pentru a crea campanii media, programe școlare, afișe de stradă și alte mijloace de publicitate pentru a promova conceptele menționate mai sus. Scopul campaniei va fi acela de a face ca ideea de a exploata pe alții să fie abominabilă și ideea de a împărtăși și de a ne îngriji să fie lăudată, și eventual, a doua natură pentru noi toți.

3) Echipele ONU se vor reuni în mod regulat la sediul pentru a raporta și sincroniza mișcările lor, promovând astfel un progres global uniform spre un sentiment de responsabilitate reciprocă. Reuniunile echipelor vor fi difuzate în direct pentru a demonstra transparența și pentru a le spori credibilitatea. Cea mai importantă va fi oportunitatea de a arăta cât de productivi putem fi atunci când lucrăm împreună.

4) Țările, consorțiile și chiar persoanele care excelează în demonstrarea solidarității și responsabilității împărtășite vor fi lăudate și glorificate, la fel ca și vedetele de cinema și vedetele pop admirate astăzi. Acesta va fi un stimulent puternic pentru a încuraja pe cei care excelează și continuă să exceleze, iar celor care nu, să se alăture lor.

5) Din numeroasele experimente privind efectele comportamentului prosocial (cum ar fi ale lui David W. Johnson și Roger T. Johnson, “O povestire a succesului psihologiei educaționale: Teoria interdependenței sociale și învățarea prin cooperare” [89]), știm că afecțiunile tipice occidentale ca depresia și abuzul de droguri vor fi cu totul altceva decît atunci când campania se va înrădăcina. Asta, la rândul său, va elibera o cantitate enormă de resurse financiare și umane pentru a testa alte nevoi ale umanității. Ostilitățile internaționale vor scădea, de asemenea, enorm, chiar dacă numai din cauza lipsei sprijinului moral și financiar al adversarilor. Într-o lume interdependentă, pur și simplu nu este înțelept să luptăm și acest lucru va fi foarte clar pentru toți.

Noi la ARI Research avem ani de experiență în colaboarări internaționale, în rețele și în circulația ideilor. Avem un sistem online de transmisie simultan tradusă în 8 limbi și putem produce materiale text și video aproape la moment.

Suntem deja colaboratori la UNESCO în ceea ce privește educația globală și oferim toate serviciile și facilitățile noastre gratis la ONU în speranța dezvoltării unei colaborări fructuase.

Astăzi Natura ne cere să fim uniți. Pe parcursul timpului această cerere se va intensifica până când noi toți vom fi de acord. În același timp, această cerere este cheia succesului nostru în construirea unei realități durabile pentru noi și pentru copiii noștri. În lumina tuturor acestor lucruri, trebuie să ne unim, să lucrăm împreună și astfel vom reuși.

_______________________________

Textul face parte din cartea Ghid către o lume nouă

Anexe –Publicațiile anterioare ale Institutului ARI