Cuvânt înainte

0
948

Tulburările sociale care au început în 2011 s-au aprins ca o scânteie globală, cerând egalitate, justiție socială, distribuirea justă a veniturilor și, în unele cazuri, democrație.

De ce 1% din populația lumii deține 40% din avere? De ce sunt sistemele educaționale din întreaga lume producătoare de copii nefericiți și needucați? De ce este foamete? De ce costurile traiului cresc când există suficientă producție pentru a aproviziona pe toată lumea și să rămână încă surplus? De ce există încă unele țări în care demnitatea umană și justiția socială nu există? Și mai ales când și cum vor fi îndepărtate aceste greșeli?

În 2011, aceste întrebări au atins inima sutelor de milioane de oameni din întreaga lume, iar oamenii au ieșit pe străzi. Stigătul pentru justiție socială a devenit o cerere în jurul căreia toți se pot uni, indiferent de rasă, religie, sex sau culoare, pentru că noi toți dorim o societate în care să ne simțim în siguranță, să avem încredere în vecinii și prietenii noștri și să garantăm viitorul din copiii noștri. Într-o astfel de societate, toți vor avea grijă de toți, iar garanția reciprocă – în care toți sunt garanții pentru bunăstarea celuilalt – va prospera.

Dar cum putem obține garanții reciproce? Cum devin cetățenii încrezători și siguri, știind că, dacă vor cădea mâine, va exista cineva care să aibă grijă de ei?

Căutarea răspunsurilor la aceste întrebări complicate și valoroase ne-a dus la decizia de a scrie această carte. Da, în ciuda tuturor provocărilor, credem că schimbarea este posibilă și că putem găsi o modalitate de a o implementa. Și tocmai din acest motiv, cartea pe care o țineți în mâinile voastre este una pozitivă, optimistă.

Acum avem o ocazie unică de a realiza o transformare globală într-o manieră pașnică și plăcută și această carte încearcă să ne ajute să pregătim calea spre acest scop.

Textul face parte din cartea

Ghid către o lume nouă