Dreptatea socială

0
1041

“Vestul este provocat să nu furnizeze doar o creștere economică, ci o creștere incluzivă, care, în mod critic, implică o justiție socială mai mare”.

Mohamed A. El-Erian, CEO al PIMCO, și autor al “When Markets Collide” [79]

Tulburările sociale globale din 2011 au reprezentat o provocare serioasă. Pe de o parte, cerința de a avea un nivel de trai decent pentru toți este înțeleasă. Pe de altă parte, guvernele nu își pot sparge bugetele pentru a menține economiile funcționale. În zilele în care aproape întreaga lume se află într-o criză economică profundă, a cărei finalitate nu este niciodată în vizor, când multe țări sunt în pericol de insolvență iminentă, este iresponsabil să crească bugetele, care sunt deja în deficit profund. Cu toate acestea, oamenii cer dreptate socială, și pe bună dreptate. Deci ce ar trebui să facă guvernele?

În primul rând, este important să rețineți că, așa cum a spus Einstein, “problemele semnificative cu care ne confruntăm nu pot fi rezolvate la același nivel de gândire care a fost folosit atunci când le-am creat.” [80]

Boaz Schwartz, CEO al delegației Deutsche Bank din Israel, a declarat într-o masă rotundă special convocată de ziarul financiar israelian “Globes”: “Nu trebuie să subestimăm emoțiile sociale intense pe care le vedem. Aceste emoții vor avea repercusiuni enorme în următorii ani. Trebuie să ne pregătim pentru o lume a conceptelor sociale, a împărțirii egale a veniturilor și a prețurilor diferite … Țările care nu reușesc să se adapteze în consecință se vor afla într-un impas; economiile lor vor suferi”. [81]

De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că economia reflectă natura relațiilor noastre, care este apoi “tradusă” în relațiile monetare. Împărțirea resurselor în societate și ideologia socio-economică la întemeierea ei derivă din valorile societății și din relațiile dintre membrii ei. De aceea, economia nu este o lege a naturii sau o știință exactă, cum ar fi fizica sau chimia.

Acesta este motivul pentru care Joseph Stiglitz, câștigătorul Premiului Nobel pentru economie, a declarat la începutul conferinței sale de la Lindau, Laureații Nobel pentru științe economice din Lindau, din 2011: “Testul oricărei științe este o predicție. Și dacă nu puteți prezice ceva la fel de important ca o criză financiară globală sau magnitudinea celei prin care trecem, evident ceva nu este în regulă cu modelul dumneavoastră”. [82]

De asemenea, guvernatorul Băncii Israelului și fostul prim adjunct al FMI, Stanley Fischer, a declarat într-un interviu video cu Reporterul Senior Economics al CNBC, Steve Liesman: “Suntem pe un teritoriu foarte dificil. Nu este cazul în care manualele de acum cinci ani s-ar fi așteptat ca noi să fim. … Lucrăm în condiții extreme, iar manualele nu sunt destul de sigure în ce privește aceste cazuri”. [83]

Când ne îndreptăm spre schimbările sociale, de comunicare și educaționale descrise în capitolul anterior, vom putea construi un concept nou, cuprinzător de economie, unul bazat pe preocupări sociale și în conformitate cu legile noii lumi. Procesele de luare a deciziilor și execuția acestora, structura sistemului socio-economic, legăturile dintre factorii de decizie și cei care implementează deciziile respective se vor face cu un sentiment de garanție reciprocă.

Cu alte cuvinte, ordinea corectă a operațiunilor pentru a garanta bunăstarea noastră durabilă începe cu o explicație a nevoii de garantare mutuală, de educație pentru a trăi în noua lume. Sistemele sociale și economice vor fi redefinite și reconstruite pe baza acestei nevoi. Între timp, până când aceste definiții sunt furnizate și reconstrucția executată, ar trebui să efectuăm discuții de tipul meselor rotunde, în care toți participanții au un statut egal și împreună sunt de acord cu privire la tipul de asistență pentru cei care sunt mai puțin prosperi pentru o susținere de bază.

Vom elabora modul în care să ajungem la un acord prin discuții de masă rotundă într-o clipă, dar mai întâi este important de menționat că o astfel de împărțire a fondurilor nu va fi suficientă pentru a ne asigura bunăstarea. Preocuparea pentru bunăstarea celorlalți dictează ca noi să îi înzestrăm pe toți oamenii cu o capacitate minimă de a trăi respectabil. Aceste fonduri, alături de instruirea în finanțe personale (economia domestică), ne vor permite să continuăm procesul de vindecare al societății.

_______________________________

Textul face parte din cartea Ghid către o lume nouă

Capitolul 4 –Dreptatea socială