Tora – studiu de noapte (I)

0
313

FIR DE HESED [HAR]

Mikeț [La sfârşit]

33) … Când o persoană se angajează în Tora noaptea, un fir de har se extinde asupra sa în timpul zilei, după cum este scris: “Ziua, Domnul îmi dădea îndurarea Lui, iar noaptea, cântam laudele Lui şi înălţam o rugăciune Dumnezeului vieţii mele”.

CU MARE DRAGOSTE NOAPTEA

Aharei Mot [După moarte]

217) “Duhul meu Te caută înăuntrul meu”, pentru a mă lipi de tine noaptea cu mare dragoste. Omul trebuie să se înalțe în fiecare noapte din cauza plăcerii Creatorului de a se angaja în lucrarea Lui până dimineață și de a atrage asupra lui un fir de Hesed [har]. Fericit este omul care îl iubește pe Creator cu această dragoste. Iar cei cu adevărat drepți, care-l iubesc pe Creator în felul acesta, lumea există pentru ei și ei guvernează toate ordinele aspre de sus și de jos.

CEI CARE SE RIDICĂ DIN PATUL LOR SĂ SE ANGAJEZE ÎN TORA

VaYkra [Domnul a chemat]

379) “Atunci când stelele dimineţii izbucneau în cântări de bucurie şi când toţi fiii lui Dumnezeu scoteau strigăte de veselie”. Când Creatorul vine să se veselească cu cei neprihăniți din Grădina Edenului, toate lucrurile, adică gradele din lumea inferioară, Malchut, și toate cele superioare și inferioare se trezesc către El. Și toți copacii, adică gradele, în grădina Edenului încep să se roage înaintea Lui, după cum este scris: “Să chiuie copacii din pădure înaintea Domnului! Căci El vine să judece pământul”. Și chiar și păsările de pe pământ exprimă toată lauda înaintea Lui.

În acel moment, o flacără iese și lovește aripile cocoșului, care cheamă și laudă pe Regele sfânt. El îi cheamă pe oameni să depună efort în Tora, laudându-l pe Creatorul lor și lucrarea Sa. Fericiți sunt cei care se ridică din patul lor pentru a se angaja în Tora.

380) Când vine dimineața, ușile dinspre sud, adică Hesed, se deschid și porțile vindecării ies în lume. Și vântul din est, ZA, se trezește și Rachamim este prezentă. Și toate acele stele și semne, adică grade, care sunt numite sub guvernarea acelei dimineți, care este Yesod care luminează Hasadim, toate încep să laude și să cânte pentru Înaltul Rege. Este scris despre asta: “Atunci când stelele dimineţii izbucneau în cântări de bucurie şi când toţi fiii lui Dumnezeu scoteau strigăte de veselie”.

Dar ce doresc aici fiii lui Dumnezeu, care sunt Din, scotând strigăte în această dimineață, care este timpul lui Hesed? La urma urmei, toate Dinim sunt eliminate atunci când Hesed se trezește în lume. Cu toate acestea, “Toți fiii lui Dumnezeu scoteau strigăte de bucurie” înseamnă că autoritatea Dinim a fost spartă, puterea lor a fost spulberată, deoarece “strigăt” înseamnă că s-a rupt, după cum este scris: “Pământul se rupe, pământul se sfărâmă, pământul se crapă”.

TORA CARE ESTE STUDIATĂ ÎMPREUNĂ ESTE MAI PURĂ

VaYkra [Domnul a chemat]

394) Tora studiată noaptea este mai pură decât Tora care este studiată în timpul zilei, deoarece puritatea Torei scrise este în Tora orală, în Malchut, numită “noapte”. Tora orală, Malchut, guvernează noaptea și se trezește atunci mai mult decât în timpul zilei, iar când Malchut domnește, ea este puritate în Tora.

DARURI PENTRU MEMBRII PALATULUI

Beșalach [Când Faraon a trimis]

46) Creatorul și toți cei neprihăniți din Grădina Edenului, toți ascultă vocea Lui. Este scris: “Tu, care locuieşti în grădini, nişte prieteni îşi pleacă urechea la glasul tău: binevoieşte şi fă-mă să-l aud!”. “Tu, care locuiești în grădini”, este adunarea lui Israel, Malchut. Noaptea, laudă Creatorul cu lauda Torei. Fericit este cel care se împărtășește cu ea în a lăuda pe Creator în lauda Torei.

47) Când vine dimineața, adunarea lui Israel, Malchut, vine și se joacă cu Creatorul, iar El îi oferă sceptrul Hesed [har / milă]. Dar nu numai pentru ea, ci pentru ea și pentru toți cei care iau parte cu ea. Cel care se angajează în Tora noaptea, Creatorul îl atrage cu  un fir de Hesed în timpul zilei. Acesta este motivul pentru care Malchut este numită “Steaua dimineții”, deoarece ea laudă pe Creator noaptea cu lauda Torei.

48) Când dimineața trebuie să se înalțe, lumina se întunecă și negrul se mărește, iar negura este prezentă. Apoi, o femeie se agață de Soțul ei, care este în al treilea ceas, cand o femeie vorbește cu Soțul ei, însemnând ZON, vorbește cu El și ea vine la palatul său.

49) După aceea, când soarele ar trebui să se stabilească, noaptea strălucește și vine și acoperă soarele. Apoi, toate porțile se închid, măgarii rag și câinii latră. Când trece jumătate din noapte, Regele începe să se ridice și regina, Malchut, începe să cânte. Regele ZA vine și bate pe poarta palatului și spune: “Deschide-mi, soro, scumpo, porumbiţo, neprihănito!”. Și apoi El se joacă cu sufletele celor neprihăniți.

50) Fericit este cel care s-a trezit la acea vreme cu cuvintele Torei. Din acest motiv, toți copiii palatului reginei trebuie să se ridice la vremea aceea și să-l laude pe Rege. Toate laudele sunt înaintea Lui și lauda se ridică din această lume, care este departe de El, iar acest lucru este mai favorabil Creatorului decât orice altceva.

51) Când se apropie noaptea și dimineața vine și se zărește, Regele și regina sunt în bucurie, în Zivug și El îi dă daruri, ei și tuturor locuitorilor palatului. Fericit este cel care este numărat printre locuitorii palatului.

______________________________________

din cartea: Descifrând Zoharul

Apendicele 3