Scopul vieții (III)

0
377

IONA, CARE A COBORÂT ÎN CORABIE

VaYkahel [Și Moise a adunat]

81) Iona, care a coborât în corabiei, este sufletul omului care coboară în această lume ca să fie în trupul omului. Se numește Iona, pentru că atunci când se împarte în trupul său, este un porumbel în această lume, adică este înșelat de trup, pe care Me’ane [îl înșeală], așa cum este scris: “Să nu vă înşelaţi unii pe alţii”. Apoi, o persoană se plimbă în această lume ca pe o corabie care urmează să se rupă în marea cea mare, așa cum este scris: “Corabia ameninţa să se sfărâme”.

82) Când o persoană din această lume păcătuiește și crede că a scăpat de Stăpânul său pentru că Stăpânul său nu se străduiește să privească în această lume, Creatorul răspândește un vânt puternic de furtună, care este judecata Din care întotdeauna stă înaintea Creatorului , cerând ca El să condamne omul. Vântul de furtună ajunge la corbie și îi amintește nelegiuirile, ca să-l captureze.

83) Când cineva este prins de furtună în casa în care se îmbolnăvește, este scris: “Iona s-a coborât în fundul corabiei, s-a culcat şi a adormit dus”. Chiar și când cineva se află în casa bolii, sufletul nu se trezește să se pocăiască înaintea stăpânului său pentru a-și răscumpăra nelegiuirile.

Este scris: “Cârmaciul s-a apropiat de el”. Cârmaciul este înclinația bună care conduce totul. “Și i-a zis:’Ce dormi? Scoală-te şi cheamă pe Dumnezeul tău!’”, nu este timpul să dormi, pentru că ești condamnat pentru tot ce ai făcut în această lume. Pocăiește-te de fărădelegea ta.

84) Observă aceste lucruri și întoarce-te la Stăpânul tău. “Ce meserie ai?”, pe care ai făcut-o în această lume? Mărturisește înaintea Stăpânului tău, observă de unde ai venit, dintr-o picătură greșită și nu te mândri înaintea Lui. “Care îţi este ţara?”, adică văd că ești o creatură de pe pământ și te întorci pe pământ. Vezi dacă ai merite ancestrale pentru a te proteja.

DACĂ UN OM SE ASCUNDE ÎN LOCURI ASCUNSE

Noah (Noe)

194) “’Poate cineva să stea într-un loc ascuns fără să-l văd Eu?’, zice Domnul”.

195) Este similar cu un rege care a construit un palat, iar sub palat a construit ascunzători fortificate. În timp, supușii s-au răzvrătit împotriva regelui și regele i-a înconjurat cu armatele sale. Ce au facut ei? S-au ascuns în tunelurile fortificate. Regele a spus: “Am făcut aceste tuneluri și ei vor să le folosească pentru a se ascunde de mine, și așa cum este scris: “’Poate cineva să stea într-un loc ascuns fără să-l văd Eu?’, zice Domnul”. Eu am făcut aceste tuneluri fortificate și am făcut lumină și întuneric. Deci cum se pot ascunde de Mine?

OM ȘI BESTIE

Șlach Lecha [Trimite mai departe]

21) Nebunii, care nu cunosc și nu respectă cu înțelepciune, spun că această lume lucrează la întâmplare și că Domnul nu îi supraveghează. Mai degrabă soarta omului și soarta fiarei sunt la fel.

22) Când Solomon s-a uitat la acei nebuni care au spus acest lucru, el i-a numit “bestii”, pentru că ei se fac de fapt bestii de la sine, spunând aceste cuvinte … blestemat este spiritul acelor fiare, acei nebuni, cei fără credință. Vai de ei și vai de sufletele lor; ar fi fost mai bine pentru ei dacă nu s-ar fi născut.

SĂ RĂSCUMPERI CU UN MIEL PE ORICE ÎNTÂI NĂSCUT AL MĂGĂRIŢEI

Korah

42) “Orice întâi născut din orice trup pe care-l vor aduce Domnului, atât din oameni, cât şi din dobitoace, să fie al tău. Numai să laşi să se răscumpere întâiul născut al omului şi să laşi să se răscumpere şi întâiul născut al unui dobitoc necurat”. Această Mițva [poruncă ] este să se răscumpere pe întâiul născut al unei ființe, să se răscumpere pentru lumea următoare. Și dacă nu-și răscumpără Nefeș, Ruach și Neșama în Tora înainte de a merge în acea lume, el se va reîncarna în această lume ca și mai înainte, așa cum este scris: “Se întoarce în zilele tinereții sale”, primind Nefeș, și Ruach și Neșama.

______________________________________

din cartea: Descifrând Zoharul

Apendicele 3