Scopul vieții (I)

0
324

CONTEMPLÂND ÎN INIMA TA

Noul ZoharBereșit [Geneza]

741) “M-am coborât în grădina cu nuci să văd verdeaţa din vale”. Vedeți cât de mult îi place omului să contemple și să facă precizări în fiecare zi, să-și analizeze acțiunile și să examineze toate lucrurile. Omul trebuie să-și fixeze în inimă că Domnul l-a creat și a pus în el un suflet mare, deasupra celorlalte creații ale Lui, doar pentru a contempla lucrarea Lui și pentru a adera la El și pentru a nu urmări vanitatea.

DURITATEA INIMII

BeHaalotcha [Când ridici lumânările]

140) Ce inimi tari au oamenii, căci ei nu privesc cu atenție cuvintele acestei lumi. Răul din inimă, care se lipeste de toate organele trupului, le face asta. “Este un rău pe care l-am văzut sub soare şi care se întâlneşte des între oameni”. Acest rău este forța răului din inimă care dorește să domine problemele lumești și nu privește deloc lucrurile acestei lumi.

OCHII CA SĂ VADĂ ȘI O INIMĂ CARE SĂ AIBĂ GRIJĂ

Aharei Mot [După moarte]

30) Rabi Șimon a spus: “Mă întreb despre oamenii din lume: ei nu au nici ochi ca să vadă nici inimi să observe și nu știu și nu sunt atenți la voința lor. Ei dorm și nu se trezesc din somnul lor, înainte de acea zi când întunericul și bezna îi acoperă și creditorul cere factura lor de ei.

31) Și vestitorul îi cheamă în fiecare zi, sufletul lor le mărturisește în fiecare zi și noapte, iar Tora strigă tare în toate direcțiile spunând: ’Până când veţi iubi prostia, proştilor? Cine este naiv, să se întoarcă aici’. Celor care nu înțeleg le spune: ’Veniţi de mâncaţi din pâinea mea şi beţi din vinul pe care l-am amestecat!’. Dar nimeni nu are ochi ca să vadă, urechi să audă și să înțeleagă cu inima”.

32) În ultimele generații care vor veni, legea va fi uitată în mijlocul lor. Apoi înțelepții din inimă se vor aduna în locurile lor și nu se va găsi nimeni care să închidă și să deschidă Tora. Vai de generația aceea. De acum înainte nu va mai fi ca această generație până la sosirea generației lui Mesia, când cunoașterea se va trezi în lume, așa cum este scris: “Ci toţi Mă vor cunoaşte, de la cel mai mic până la cel mai mare”.

______________________________________

din cartea: Descifrând Zoharul

Apendicele 3