Litere

0
332

CREAREA LUMII CU LITERE

VaYigaș [Când Iuda s-a apropiat]

2) Totul a fost creat în Tora și totul a fost perfectat în Tora. Și cum Tora începe cu Bet, lumea a fost creată prinn Bet. Este așa pentru că înainte ca El să creeze lumea, Nukva, toate literele au venit înaintea Lui și au intrat una câte una în ordine inversă, în ordinea Tav-Șin-Reiș-Kof și nu în ordinea lui Alef-Bet -Gimel-Dalet.

3) Litera Tav a venit înaintea Lui și a spus: “Vrei să creezi lumea cu mine?”. Creatorul a răspuns: “Nu, deoarece mulți dintre cei drepți sunt destinați să moară în tine. Este scris despre aceasta: “Și fă un semn [ebraică: Tav] pe fruntea oamenilor care suspină” și este scris: “Începeţi însă cu Locaşul Meu cel Sfânt”; nu se pronunță: “Cu Locașul Meu”, ci mai degrabă: “cu sfințitul Meu”, care sunt cei neprihăniți. De aceea lumea nu va fi creată prin tine”.

4) Cele trei litere, Șin-Kof-Reiș, s-au apropiat fiecare dintre ele. Creatorul le-a spus: “Sunteți incapabile ca lumea să fie creată prin voi pentru că sunteți literele folosite pentru citirea lui Șeker [minciună] și o minciună nu este demnă de a se ridica înaintea Mea”.

5) Literele Peh și Țadik s-au apropiat și toate au intrat până au ajuns la litera Chaf. Când Chaf a coborât din Keter [Keter se scrie în ebraică cu Chaf], cei de sus și cei inferiori s-au cutremurat, până când totul a ajuns să existe în litera Bet, care este semnul pentru Bracha [binecuvântare], iar prin ea, lumea a fost desăvârșită și creată.

6) Dar Alef este capul tuturor literelor, de ce lumea nu a fost creată cu ea? Da, într-adevăr, dar din moment ce Arur [blestemat] este citit cu ea, lumea nu a fost creată în ea. Astfel, deși Alef este o literă de sus, lumea nu a fost creată prin ea pentru a nu da putere și forță Sitrei Achra, numită “blestemată”, de aceea lumea nu a fost creată prin ea. În schimb, lumea a fost perfecționată și creată prin Bet.

LITERA BET

Șmini [În a opta zi]

4) De ce este litera Bet [ב] pe o parte deschisă și închisă pe cealaltă parte? Când o persoană vine să se alăture Torei, ea este deschisă să-l primească și să ia parte cu el. Iar când o persoană își închide ochii de la ea și merge într-un alt mod, ea este blocată din cealaltă parte, ca Bet, așa cum este scris: “Dacă mă părăsești pentru o zi, te voi părăsi două” și el nu va găsi deschiderea până când nu se va reconecta cu Tora față în față și nu se va mai despărți de ea. Prin urmare, Tora se deschide, chemând oamenii, declamând și chemându-i: “Oamenilor, către voi strig!”.

5) Bet are o formă de două acoperișuri și o linie care le conectează. Un acoperiș indică spre cer, iar acesta este ZA și un acoperiș indică spre pământ, iar acesta este Malchut. Iar Creatorul, Yesod, îi ia și îi primește.

6) Cele trei lumini superioare, trei linii care sunt fixate împreună sunt întreaga Tora și deschid ușile tuturor. Ele deschid ușile și împărtășesc credința, adică Malchut, și sunt casă pentru toți. Acesta este motivul pentru care sunt numite “casă”, deoarece acestea sunt cele trei linii din Bet, implicând cele trei linii ale ZA, care sunt o casă. Iată de ce Tora începe cu Bet, deoarece ea este Tora și remediu pentru lume.

CELE CINCI EMITERI ALE GURII

Lech Lecha [Mergi înainte]

79) … Acestea sunt patru elemente de bază, şi ele sunt patru calităţi (Bhinot), Hohma, Bina, Tiferet şi Malhut, răspândite în douăzeci şi două de litere care ies prin cinci emiteri ale gurii: Alef, Het, Hey, Ayn, (א,ח,ה,ע) din gât; Bet, Vav, Mem, Pei (ב,ו,מ,פ) din buze; Ghimel, Yod, Haf, Kuf (ג,י,כ,ק) din cerul gurii; Dalet, Tet, Lamed, Tav (ד,ט,ל,ת) din limbă; Zain, Sameh, Şin, Reiş, Ţadic (ז,ס,ש,ר,ץ) din dinţi.

Cele cinci emiteri corespund lui Keter. HB și TM sunt cele patru elemente – apă, foc, vânt și țărână. Cele patru elemente sunt cele cinci emiteri ale gurii, în care se răspândesc cele douăzeci și două de litere.

LITERE— MASCULINE ȘI FEMININE

Va Yțe [Iacov a ieșit]

261) Toate cele douăzeci și șapte litere din alfabetul [ebraic] sunt masculine și feminine, incluse una în alta ca una. Literele care aparțin la dreapta și la stânga sunt masculine, iar cei care aparțin liniei de mijloc sunt feminine. Literele masculine împărtășesc apa superioară, iar literele feminine ridică MAN, iar totul se leagă și devine una. Aceasta este o unificare completă. Prin urmare, cine știe să facă aceste unificări și este precaut cu ele, fericit este el în această lume și în lumea viitoare, deoarece aceasta este esența unei unificări complete, așa cum ar trebui să fie.

______________________________________

din cartea: Descifrând Zoharul

Apendicele 3