Exil și răscumpărare (II)

0
367

PATRU EXILURI

Ki Tețe [Când pleci]

63) Au existat patru exiluri: trei care corespund celor trei Klipot ale nucii. Primul este Tohu, o linie verde, coaja verde a nucii. Al doilea este Bohu, pietre umede, roci puternice, din care autorii Mișna au condamnat mai multe propoziții și care se prind de ele pentru a scoate apele Torei. Și de aceea se numesc “pietre umede”, deoarece apa iese din ele. Cea de-a treia Klipa [coajă] este coaja subțire a nucii, al treilea mic exil. Acesta este “Și întuneric”. Al patrulea exil este marele adânc, golul nucilor, “Și peste faţa adâncului de ape era întuneric”.

64) Cea de-a patra Klipa, adâncul, se numește “o groapă în care a căzut un bou”, așa cum este scris despre Iosif: ” El are frumuseţea întâiului născut al taurului”. Este scris: “L-au luat şi l-au aruncat în groapă. Groapa aceasta era goală: nu era apă în ea”, Nukva cea rea a Klipa. Groapa goală este masculinul Klipa. Gol înseamnă fără Tora, care se numește “apă”.

Cu toate acestea, acolo erau șerpi și scorpioni și acesta este cel de-al patrulea exil, gol, fără Tora, o generație de răi, plină cu șerpi și scorpioni, ceea ce înseamnă că sunt la fel de înșelători ca șerpii și scorpionii pentru că au dezrădăcinat cuvintele înțelepților și au judecat în mod fals. Se spune despre ei, “adversarii ei au devenit capul”.

65) “S-a uitat în toate părţile şi, văzând că nu este nimeni” din Israel, printre cei răi din generația aceea. În schimb, erau o mulțime de oameni. Aceasta se va întâmpla la sfârșitul exilului și, din acest motiv, sfârșitul răscumpărării este declarat ca marele adânc, care este al patrulea exil. Și Moise, a coborât acolo. Adânc [Tehom] este moartea [HaMavet] cu literele inversate și nu există moarte,  ci doar sărăcie, sărăcia rațiunii. Dar aceasta a fost ordonată de sus, în fața Tannaim și a Amoraim, care au coborât cu toții în adâncul celui de-al patrulea exil din cauza ei, pentru a vă ajuta.

VINO REPEDE, IUBITULE, CA O CĂPRIOARĂ SAU CA PUIUL DE CERB

Șemot [Exodul]

235) “Vino repede, iubitule, ca o căprioară sau ca puiul de cerb”. Fiecare dorință pe care Israel a dorit-o pentru Creator este că El nu va merge și nu va pleca, ci va alerga ca o căprioară sau ca puiul de cerb.

236) Nici un alt animal din lume nu face ce face căprioara sau cerbul. Când aleargă, își întoarce ușor capul spre locul de unde a venit. Întotdeauna întoarce capul înapoi. Iată ce a spus Israel: “Dumnezeule Atotputernic, dacă Te facem să pleci din mijlocul nostru, vino repede, ca o căprioară sau ca puiul de cerb”. Acest lucru se datorează faptului că aleargă și întoarce capul spre locul unde a plecat, locul unde a fost înainte, lăsându-l și fugind de acolo.

Acesta este înțelesul cuvintelor: “Dar, şi când vor fi în ţara vrăjmaşilor lor, nu-i voi lepăda de tot şi nu-i voi urî până acolo încât să-i nimicesc de tot şi să rup legământul Meu cu ei”. Alt lucru: căprioara adoarme cu un ochi și se trezește cu celălalt ochi. Iată ce a spus Israel Creatorului: “Fac așa cum face căprioara, ’că nu dormitează, nici nu doarme Cel ce păzeşte pe Israel’”.

______________________________________

din cartea: Descifrând Zoharul

Apendicele 3