Patru Behinot

0
425

Patru Behinot

Behina Dalet este singura creatură. Behina Dalet este împărțită în exterioritate, ale cărei părți sunt Sfirot, Parțufim (plural pentru Parțuf), lumi, și lumea noastră -minerală, vegetativă și animată – și interioritate: sufletele oamenilor. Diferența dintre toate aceste părți este doar în măsura dorinței de a primi din ele.

Behina Dalet, complet umplută cu Ohr Hochma, este numită “lumea Ein Sof” (fără sfârșit), deoarece nu există nici un sfârșit al dorinței ei de a primi Lumina. Behina Dalet primește Lumina prin cele patru precedente BehinotȘoreș, Aleph, Bet, Gimel. Astfel, ea este împărțită în cinci Behinot de dorință de a primi: dorințele pentru Lumini în Behinot care o preced pe ea însăși și dorința pentru Lumina care vine la ea.

Cele patru Behinot precedente Behinei Dalet, cu cinci Behinot în interiorul ei

Sumar: Lumina emană de la Creator, Behina Șoreș. Lumina creează o creatură, Behina Dalet, în patru etape. Esența creaturii este dorința de a primi plăcere. Plăcerea este senzația de Lumină în interiorul dorinței. Behina Dalet se împarte în patru părți, care primesc Lumină de la Behinot anterioare. Behina Dalet, plină de Ohr Hochma, este numită „lumea Ein Sof”. Părțile Behina Dalet sunt numite „suflete” și „lumi”. Lumile conțin Parțufim, Sfirot și altceva decât sufletele.

Textul face parte din: Cuvânt înainte la Prefață la Înțelepciunea Cabalei