Rabaș – Scrisoarea Nr. 15

0
1136

3 decembrie 1955

Cum a putut Iacov să o iubească pe Rahela mai mult decât pe Lea pentru că era frumoasă? Noi știm vorbele înțelepților noștri „Cine se însoară cu o femeie pentru frumusețe?”

Răspuns: Tora ne învață căile Creatorului. Există două discernăminte în muncă:

  • Hohma
  • Hasadim

Hohma înseamnă a vedea și a ști (a cunoaște) și este numită „lumea revelată”. Și, este o lume ascunsă, numită „Lea”. Asta înseamnă că „Lea avea ochii slabi”, adică Hasadim și credință deasupra rațiunii.

Acesta este de asemenea și înțelesul chestiunii lui Iacov și Laban. Iacov este numit „servitorul Creatorului” și Laban este numit „Creator”, cel care este Emanatorul (Sfântul ARI, în „Pomul vieții”, Poarta Akudim (Poarta legăturilor) interpretează că Laban (alb în ebraică) este numit „Albul Superior”, adică Emanator). Laban are două fete, adică două grade: Lea, numită „lumea ascunsă” și Rahela, numită „lumea revelată”.

Scopul Creației este de a face bine creaturilor Sale. Este în lumea revelată. Iar lumea ascunsă, numită Lea, este numită „Lumina Dvekut (adeziunii)”.

„Și Iacov a iubit-o pe Rahela” înseamnă că el a vrut să extindă Lumina scopului Creației. Dar Laban a spus că, mai întâi trebuie să o primească pe Lea, care este Lumina Dvekut, numită „Lumina Hasadim”.

„Domnul a văzut că Lea nu era iubită”. Adică Iacov nu a fost mulțumit cu Lea așa că, Creatorul i-a dat să se înmulțească anume cu Lea. Deci, El i-a arătat că în Tora și în muncă, tocmai prin Lumina Dvekut suntem răsplătiți cu înmulțirea.

Dar, în același timp, avem nevoie de corectarea lui Rahela, înțelegând extinderea Luminii scopului Creației, considerată ca fiind Hohma. De aceea i-a spus Rahela: „Dă-mi fii că dacă nu, voi muri”. Asta înseamnă că Iacov a trebuit să pregătească toate corectările necesare pentru Rahela, astfel ca să aibă înmulțire și la gradul de lume revelată. Este așa fiindcă dacă el nu are urmași, nu va avea nicio vitalitate în această muncă și, va trebui să părăsească acel grad. Astfel se consideră că „dacă nu, voi muri” adică, el a trebuit să extindă Hasadim în Hohma.

Asta înseamnă „Și Dumnezeu Şi-a adus aminte de Rahela”. Înțelepții noștri au spus „acea” (considerând „acea” ca fiind articol hotărât pentru numele Rahela – întâlnit numai în ebraică HaRahela), adică mulțumită lui Lea, însemnând prin extinderea de Hasadim în Hohma. Adică, putem extinde lumea revelată pe baza Hasadim.

Fie ca Domnul să ne ajute să umblăm pe căile Lui, cu credință.