Rabaș – Scrisoarea Nr.70

0
1021

***

20 noiembrie 1964

Pentru prietenul meu, cel mai drag dintre oameni,

Cum ai fost… Creatorul să te ajute în tot ceea ce dorești pentru totdeauna și să reușești oriunde te duci.

Este scris în sfântul Zohar (VaIșlach, 19-20): „Este mai bine să fii smerit și rob al Lui decât respectabil și fără pâine. Smerit înseamnă Iacov, care și-a coborât spiritul înaintea lui Esau, astfel încât, ulterior, Esau să fie sclavul lui”etc. De la versetul „Este mai bine să fii smerit”, etc., acesta este Iacov, care și-a coborât spiritul înaintea lui Esau, iar după aceea, Esau va fi sclavul lui și va domni peste el și va exista în el: „Să-ţi fie supuse noroade, Şi neamuri să se închine înaintea ta!”.

„Vino și vezi despre”… Pentru că Iacov știa că el e acum neputincios, a devenit smerit înaintea lui. Prin aceasta, el a fost mai înțelept și mai ager decât în ​​orice altă faptă pe care o făcuse vreodată împotriva lui Esau”, etc. Interpretare: „Pentru că Iacov știa că e neputincios, a devenit smerit înaintea lui. Prin aceasta, el a fost mai înțelept și mai ager decât în ​​orice altă faptă pe care o făcuse vreodată împotriva lui Esau. Și dacă Esau ar fi simțit acest lucru, s-ar fi sinucis, așa că nu se va ajunge la asta”.

Trebuie să înțelegem ce înțelepciune există în a se preda înaintea lui Esau acum, până la punctul în care Zohar spune că dacă Esau ar fi cunoscut despre acest lucru s-ar fi sinucis.

Trebuie să interpretăm acest lucru conform lui Baal HaSulam, adică prin etică, și anume că trebuie să știm cum să ne descurcăm în lucrarea Creatorului. Cu Laban a fost contrariu. Cu Esau, vedem că Iacov s-a predat înaintea lui și i-a dat daruri, dar Esau nu a vrut să le primească și i-a răspuns lui Iacov: „Am destule”, până când Iacov a cerut să accepte darurile sale. În schimb, cu Laban vedem că Laban i-a spus opusul: „Fiicele acestea sunt fiicele mele, acești copii sunt fiii mei și tot ceea ce vezi este al meu”.

Trebuie să știm că există două tipuri de înclinație rea, numite „două tipuri de Klipot [cochilii / coji]”:

1) În primul rând, există acțiunea. Când o persoană dorește să facă o Mițva [bună faptă / poruncă] sau să studieze o lecție, ea vine și îi spune: „Nu ești demn de a face asta; După toate, ceea ce faci nu este pentru Creator; Faci asta numai pentru mine”, însemnând pentru înclinația rea.

„Fiicele acestea sunt fiicele mele” înseamnă că toate înțelegerile pe care le ai în slujirea Creatorului sunt ceea ce ți-am dat și nu ai nici o viziune asupra Torei”. Și tot ceea ce vezi este al meu”, însemnând tot ceea ce vezi cu privire la Tora și Mițvot [porunci] este pe numele meu, și anume al înclinației rele. Așadar, de ce să exersezi atât de mult în Tora și în fapte bune, deoarece nu sunt oricum pentru Creator și lucrarea ta nu este acceptată înaintea Lui, deci nu vei avea nici o răsplată pentru asta. Prin urmare, nu trebuie să faci nimic bun.

În acel moment trebuie să o depășești și să-i spui: Ceea ce spui este incorect. Mai degrabă, fac totul pentru Creator și tot ceea ce fac este acceptat de către Creator și Îi oferă mulțumire. E de ajuns pentru tine să lucrez pentru tine, adică să-ți dau să mănânci și să bei și așa mai departe. Dar în ceea ce privește servirea Creatorului, nu ai permisiunea de a interfera cu astfel de lucruri.

2) Odată ce a făcut faptele bune, este contrar, ceea ce înseamnă că atunci el trebuie să spună înclinației sale rele (care este numită apoi Esau, din cuvântul [ebraic], Asu [făcut / faptă], adică după faptă): „Îți dau totul”. Asta înseamnă  că tot ce am făcut a fost pentru tine, ceea ce este privit ca Lo Lișma [nu de dragul Său]”. Acest lucru este considerat ca dându-i darurile, adică Tora și Mițvot, despre care el susține că aparțin lui Esau.

La acel moment, Esau pretinde contrariul: „Am destule și nu vreau Tora și Mițvot”. Adică, Esau îi spune: „Ai făcut totul pentru Creator, deci ești un mare evreu, așa că trebuie să fii mândru față de toți prietenii tăi care nu lucrează pentru Creator, în timp ce tu, da. El dorește ca să ajungă la trufie.

Dar unul care se află într-o stare a lui Iacov argumentează altfel: „Tora și Mițvot îți aparțin”. Acum trebuie să mă pocăiesc pentru că vreau să-L mulțumesc pe Creator și să-mi simt rătăcirea, că sunt încă departe de adevăr, de a fi capabil să îndrept toate lucrările mele către Creator”.

Asta este diferența dintre Laban și Esau.

Fie ca Domnul să ne ajute să fim salvați de la Laban și de la Esau și să putem primi în curând o răscumpărare completă în zilele noastre, Amin.

De la prietenul tău care îți dorește ție și familiei tale toate cele bune.

Baruch Șalom Așlag,

Fiul lui Baal HaSulam