Rabaș – Scrisoarea Nr.50

0
1105

***

Bnei Brak, 22 decembrie 1959

Pace și tot ce e mai bun prietenului meu,

Interpreții au întrebat despre versetul „Iacov a fost foarte înspăimântat și înfricoșat”. Dar Creatorul îi făgăduise în spectacolul scării să-l susțină oriunde merge, așa cum este scris: „Iată, Eu sunt cu tine; te voi păzi pretutindeni pe unde vei merge”. Dacă este așa, de ce a trebuit să se roage: „Salvează-mă, te rog, din mâna fratelui meu, din mâna lui Esau”?

Sfântul Zohar (VaYișlah [Iacov a trimis], punctul 70) interpretează cuvintele îngerilor către Iacov: „Și [el] vine spre voi și patru sute de oameni sunt cu el”. Întrebarea este: „De ce i-au spus așa”? Aceasta răspunde: „Fiindcă, Creatorul dorește întotdeauna rugăciunile celor neprihăniți și se încununează pe Sine cu rugăciunile lor”. Creatorul dorește rugăciunea celor drepți.

Baal HaSulam a interpretat motivul pentru care Creatorul nu dă abundență creaturilor fără rugăciune, ci vrea ca acestea să-L întrebe pe El și apoi El le va da, deoarece se știe că vaca vrea să îngrijească vițelul mai mult decât vițelul vrea să sugă. Cu toate acestea, există o regulă, că nu există lumină fără un Kli (vas). Un Kli înseamnă dorință, căci nu există nicio constrângere în spiritualitate, deoarece este imposibil să ne bucurăm de ceva ce nu vrem, deoarece senzația de plăcere depinde în primul rând de măsura dorinței și a poftei pentru ea. Acesta este motivul pentru care Creatorul dă numai când creaturile au dorință și poftă.

Dorința este înfățișată în mod special prin rugăciune, căci simțind o lipsă, începe să se roage. Prin aceasta, rugăciunea crește și se intensifică până când ajunge la măsura necesară pentru a primi darul superior. Acesta este motivul pentru care Creatorul dorește rugăciunea celor neprihăniți, deoarece doar prin ea ei pot primi abundența Lui.

Se știe că discernem două lucruri în abundența Lui: 1) Lumină Înconjurătoare, și 2) Lumina Interioară. Lumina Înconjurătoare este ceea ce persoana va primi în viitor și pe care în prezent nu este capabilă să o primească. Lumina Interioară este ceea ce o persoană primește în prezent, ceea ce înseamnă că abundența intră în el.

Conform cu ceea ce am spus mai sus, pentru fiecare lucru trebuie să ne rugăm mai întâi pentru a avea un Kli care să primească dăruirea, rezultă că, chiar și după ce Creatorul i-a promis-o în spectacolul scării, ea este considerată Lumină Înconjurătoare. Dar când l-a întâlnit pe Esau și a avut nevoie de mântuire în prezent, a trebuit să se roage și să arate dorința, care este privită ca Kli pentru mântuire, deoarece este imposibil să primim fără Kli. Aceasta se numește „Lumină Interioară”, deoarece promisiunea se numește „Lumină Înconjurătoare”, dar când venim să ne ținem promisiunea în realitate, avem nevoie de o rugăciune și aceasta se numește „Lumină Interioară”, pentru că Lumina Înconjurătoare se trezește de sus și Lumina Interioară se trezește de jos.

Cu binecuvântările Torei și prietenie,

Baruch Șalom HaLevi Așlag