Rav Baruch Shalom Ashlag, Rabash (1907-1991)

0
684

Rav Baruch Shalom Ashlag (Rabash) născut la 27 ianuarie 1907, a fost cel mai mare fiu și urmaș al lui Rav Yehuda Leib HaLevi Ashlag (Baal HaSulam). De la vârsta de nouă ani, a început să studieze cu tatăl său, alăturându-se în călătoriile sale la Rabbi din Porsov și Rabbi din Belz.

În 1921, Rabash a emigrat în Israel împreună cu tatăl său, iar la vârsta de douăzeci de ani a fost hirotonit la rabinat de către Înalta Curte de Justiție a congregației ultra-ortodoxe de către șefii rabini ai lui Israel la acel moment, Abraham Isaac Kook, Yosef Chaim Sonnenfeld și Yaakov Moshe Charlap. Făcând astfel, el a primit, conform cererii tatălui său, o hirotonire atât din mișcarea ultra-ortodoxă, cât și din cea sionistă.

Nu a dorit să folosească cunoștințele despre Tora pe care le dobândise în viață. În cea mai mare parte a vieții sale, el a fost un simplu lucrător, făcând lucrări de drumuri, lucrări de construcții și lucrări clerice de nivel scăzut.

Rabash a studiat Cabala cu tatăl său mai mult de treizeci de ani și a început să predea la cererea acestuia.

Din cauza disputelor referitoare la drepturile de a publica Cartea Zohar cu Comentariul Sulam pe care tatăl său l-a scris, Baruch Ashlag a plecat din Israel timp de trei ani, petrecând cea mai mare parte a timpului în Regatul Unit. În acea perioadă, el a purtat de asemenea discuții cu Rabinul Menachem Mendel Schneerson din Lubavitch, Rabbi Joel Teitelbaum din Satmar și alți rabini proeminenți. El a învățat, de asemenea, Cabala în Gateshead și în alte orașe din Regatul Unit.

La întoarcerea sa în Israel, Rabaș a continuat să studieze și să învețe. El nu a vrut să devină public cunoscut ca fiind cabalist; prin urmare, la fel ca și tatăl său, a refuzat ofertele pentru posturi oficiale. Către sfârșitul anilor 1960, el și-a schimbat căile și a început să învețe Cabala în cercuri mai largi. El a călătorit acolo unde a existat chiar și cea mai mică solicitare de a auzi despre Cabala. Printre orașele pe care le frecventa erau Hebron, Tiberias și Ierusalim. În 1976, și-a extins seminarul, iar casa lui umilă din Bnei Brak a devenit o sinagogă spațioasă. El însuși s-a mutat la etajul al doilea al clădirii. El a călătorit ocazional la Tiberias în scop de izolare. Rabaș și-a dedicat viața difuzării căii unice a lui Baal HaSulam și extinderea interpretării și explicării metodei sale și pentru a disemina Cabala către mase.

În 1983, un număr de 40 de studenți noi s-au alăturat grupului de cabaliști pe care Rabaș i-a învățat până la sfârșit. Pentru a-i ajuta să “se adapteze” cu grupul mai ușor și mai repede, a început să compună eseuri care descriu evoluția spirituală a unui individ și bazele muncii într-un grup de cabaliști. Din 1984 și până în ultima sa zi din 1991, el va scrie un articol săptămânal, pe care îl va da discipolilor săi. În timp, discipolii săi au adunat eseurile pe care le-a scris și le-au publicat într-o publicație în cinci volume, cunoscută sub numele de Șlavei ha Sulam (“Etalepe Scării”), în care Ashlag explică în detaliu doctrina sa cabalistică, pornind de la munca omului într-un grup, care este un element fundamental în această învățătură, printr-o interpretare cabalistă a Torei.

Înainte de moartea sa, Rabaș i-a dat studenului și urmașului său, dr. Michael Laitman, un notebook în care a documentat cuvintele tatălui său, așa cum le-a auzit. Aceste note au fost publicate în cartea Șamati [Am auzit]. Unicitatea cărții constă în conținutul ei și limba (conversatională) în care este scrisă. Cartea conține eseuri care descriu stările prin care treci pe calea spirituală. Aceste eseuri sunt singura documentație pe care o avem despre conversațiile pe care autorul Comentariului Sulam le-a avut cu discipolii săi.

În cea de-a doua ediție, cartea conține, de asemenea, “Melodiile lumii superioare”, note muzicale la 15 din melodiile lui Baal HaSulam și Rabash.

Igrot Rabash (“Scrisorile lui Rabash”): Acestea sunt scrisorile pe care Baruch Ashlag le trimisese ucenicilor în timp ce era în străinătate. În scrisorile sale, Rabash răspunde întrebărilor ucenicilor despre calea și progresul lor spiritual, indică sensul spiritual al sărbătorilor evreiești în conformitate cu Cabala și abordează multe alte probleme.

Dargot haSulam [Treptele Scării], este o publicație în două volume care cuprinde în primul rând rostiri și observații pe care Rabbi Baruch Ashlag le scrisese în cursul vieții sale. Acestea au fost în mare parte scrise ca schițe pe bucăți de hârtie și au servit ca titluri, proiecte de eseuri și răspunsuri pe care le-a scris discipolilor săi. Din această carte se poate învăța multe despre starea de spirit și gândurile lui Rabash și continuă eseurile din cartea Shamati.

Rav Baruch Shalom HaLevi Ashlag a murit pe 13 septembrie 1991. A fost îngropat pe Har HaMenuchot.