Rabbi Simcha Bunim din Pshischa (1765-1827)

0
738

Rabbi Simcha Bunim din Pshischa, fiul lui Rabbi Yitzhak HaMaggid, s-a născut în Vadislav. În tinerețe, a studiat cu Rabbi Mordechai Bennett. El a fost prezentat la Hassidut și a devenit unul dintre liderii celei de-a doua generații. A fost student al Seer din Lublin, al lui Rabbi Yaacov Ițacak – Sfântul din Pashicsa.

“Evreul sfânt” din Pshischa nu a trăit foarte mult. Avea 45 de ani când a părăsit lumea asta. Ucenicii săi s-au adunat să-i ceară lui Rabbi Simcha Bunim sfatul despre succesiunea acestuia. El a răspuns cu o parabolă:

“Un cioban a adormit pe un câmp. La miezul nopții, s-a trezit și și-a adus aminte de turma sa și a fost cuprins de teamă să nu o găsească împrăștiată. S-a uitat în jur și a fost ușurat să vadă turma pășind liniștită la marginea unui pârâu. Apoi s-a sculat și a strigat: “Învățătorul lumii, cum pot să Îți mulțumesc pentru păstrarea turmei mele? Pune-ți turma în mâinile mele și eu o voi păzi ca pe lumina ochilor mei. Niciodată nu voi mai adormi”.

Rabbi Simcha a terminat spunând: “Dacă puteți găsi un păstor atât de credincios ca acesta, luați-l ca Rebbe”.

Toată lumea s-a ridicat și au spus: – Tu, Rabbi Simcha Bunim, ești păstorul nostru – tu care ești Ravul nostru.

El a continuat calea Sfântului Evreu, căutând și extinzând calea Hassidut. Studenții săi cunoscuți au fost Rabbi Menachem Mendel din Kotzk, Rabbi Yitzcak din Vorka, Hidushey HaRim – Rabi Gur, Rabbi Yehezkel din Kozmir, Rabbi Chanoch Hanich al ludini Alexander, Rabbi Abraham din Tscheknov și alții.

Învățăturile sale au fost publicate în cărțile sale de studenți, Hedvat Simcha [Bucuria Încântării], Ramatiam Tzofim [Legea Bucuriei], Ramathaim-Zophim și Kol Simcha (Vocea bucuriei).

Una dintre cele mai faimoase învățături orale atribuite lui Rabbi Simcha Bunim din Pschischa spune după cum urmează:

«Fiecare trebuie să aibă două buzunare, cu o notă în fiecare buzunar, astfel încât să poți ajunge la unul sau la celălalt buzunar, în funcție de nevoie. Când te simți prost și deprimat, descurajat sau desconsiderat, ar trebui să ajungi la buzunarul din dreapta și, acolo, să găsești cuvintele: “Pentru binele meu a fost creată lumea”. Iar când simți că ești mare și puternic, ar trebui să ajungi la buzunarul din stânga și să găsești cuvintele: “Eu sunt doar praf și cenușă”.»