Rabbi Shimon Ben Lavi (1486–1585)

0
657

Cabalistul Rabbi Shimon Ben Lavi s-a născut în Spania și a fost exilat cu familia sa în 1492.

El a călătorit în Portugalia și în 1497 s-a mutat în Fez, în Maroc. În 1549 Lavi a pornit să emigreze în Israel, dar a fost răpit și ținut pentru răscumpărare de bandiți arabi.  El a fost răscumpărat și a ajuns în Tripoli, unde a găsit comunitatea lipsită de îndrumare spirituală și a decis să se stabilească acolo.

A fost un Sefard Hakham, cabalist, medic, astronom și poet. El este creditat cu fondarea instituțiilor religioase și cu renașterea studiului Torei din Tripoli, la mijlocul secolului al XVI-lea, unde a fost lider spiritual și judecător de curte rabinică timp de peste trei decenii. Eforturile lui Lavi de a revigora educația Torei au oprit declinul spiritual în rândul evreilor din Tripoli.

Un cabalist remarcabil, Lavi a încorporat studiul textelor mistice evreiești în ritualul zilnic al comunității. Zoharul a luat locul său ca o carte sfântă alături de Tanakh și Talmud, cu oameni care citeau din el în timpul săptămânii, de șabat și la adunări sociale speciale. Lavi a stabilit ritualul de rugăciune în Tripoli conform obiceiului sefard. Pyut “Bar Yochai”, era cântat în fiecare vineri seara de către evreii din Tripoli, pe melodia pe care Lavi însuși a compus-o. Lavi a lucrat, de asemenea, ca medic pentru guvernatorul turc și a reprezentat comunitatea evreiască în fața autorităților de guvernământ, unde era foarte respectat. Evreii libieni îl considerau cel mai mare savant.

El a scris un comentariu despre Zohar intitulat Ketem Paz și Yad Ne’eman [Mâna loială]. A compus și poezii despre Rashbi.