Rabbi Menahem Mendel din Kotzk (1787-1859)

0
641

Rabbi Menahem Mendel Morgensztern din Kotzk, cunoscut și ca  Kotzker Rebbe s-a născut în Goraj lângă Lublin, Polonia. El a crescut într-o casă de opozanți ai Hasidismului, dar încă de la o vârstă fragedă a fost atras de Hassidut și a studiat cu Rabbi Simcha Bonim din Pshischa, Rabbi Yaacov Yitzhak, Evreul din Pshischa și al Seer din Lublin.

El a fost cunoscut pentru că a dobândit impresionante cunoștințe talmudice și cabaliste de la o vârstă fragedă. El a fost student al lui Reb Bunim din Peshischa, iar după moartea acestuia a atras mulți dintre urmașii săi. Menahem era bine cunoscut pentru filozofiile sale incisive și realiste, precum și pentru vorbele ascuțite. El pare să fi avut puțină răbdare pentru pietatea falsă sau prostie.

El a cerut o abordare adevărată și serioasă față de spiritualitate, concentrându-și cea mai mare parte a efortului asupra scopului vieții. Printre ucenicii săi cunoscuți au fost Rabbi Ițikak Meir de Gur, autor al Hidushei HaRIM [Inovațiile RIM], Rabbi Hanoch Hanich din Alexander, Rabbi Ze’ev Wolf din Starikov și Rabbi Yehiel Meir din Gustanin.

Mulți studenți și-au continuat drumul unic în congregațiile Hasidice pe care le-au înființat în Europa de Est. Din 1839 a trăit în izolare în ultimii douăzeci de ani de viață și a refuzat să intre în contact cu ucenicii săi. Au fost scrise multe cărți despre el și despre limbajul său incisiv și despre discernământ, cum ar fi: “Nu este nici unul atât de deplin ca cel cu inimă zdrobită”, în Un rug arde în Kotzk.