Rabbi Israel Ben Eliezer, Baal Shem Tov, [Baasht] (1698-1760)

0
814

Baal Shem Tov, Rabbi Israel Ben Eliezer, s-a născut într-o așezare din apropierea Okopy Świętej Trójcy, o cetate nou construită, aproape de Kameniec, în vestul Ucrainei, unde se conectează Zbruch cu Nistru. El a murit în Medzhybizh care făcea parte din Polonia și se află astăzi în regiunea Khmelnytskyi (Ucraina).

Cunoscut sub numele de Baal Shem Tov sau ca Besht, a fost un rabin mistic considerat fondatorul iudaismului hasidic. “Besht” este acronimul pentru Baal Shem Tov, ceea ce înseamnă “Maestru al numelui bun” sau “Cel cu o bună reputație”.

Puținele informații biografice despre Besht provin din tradițiile orale predate de studenții săi (Iacob Iosif de Polonne și alții) și din povestile legendare despre viața și comportamentul său, colectate în Shivḥei ha-Besht (În lauda lui Ba’al Shem Tov Kapust și Berdychiv, 1814-15). Hasidim abordează aceste legende cu un amestec de suspiciune și credință. Rebbe Shlomo Rabinowicz din Rodomsk a declarat: “Oricine crede toate poveștile minune despre Baal Shem Tov din Shivhei HaBaal Shem Tov este un prost, dar oricine neagă că ar fi putut să le facă este un apikoros [eretic]”.

Un principiu central în învățătura lui Baal Shem Tov este legătura directă cu Divinul, “Dvekut”, care este infuzat în fiecare activitate umană și în fiecare oră de veghe. Rugăciunea este de importanță supremă, împreună cu semnificația mistică a literelor și cuvintelor evreiești. Inovația sa constă în “a încuraja credincioșii să-și urmeze gândurile care le distrag atenția la rădăcinile lor în Divin”. Cei care îi urmează învățăturile îl privesc ca fiind descendent din linia casei regale a lui David.

În 1703 i-au murit părinții. Besht a fost introdus în Cabala de către rabinul Adam Baal Shem de Ropczyce. Besht a devenit liderul mișcării Tzadikim la vârsta de 18 ani. Îngrijindu-i pe evreii săraci, grupul Tzadikim i-a încurajat pe evrei să se mute la stilul de viață agrar ca alternativă la sărăcia cronică a evreilor din oraș. În continuarea acestei politici, ei au decis că trebuie să se ocupe de nevoile educaționale ale copiilor care trăiesc în comunitățile agricole mici. Drept urmare, Baal Shem Tov a devenit asistent de profesor. El a comentat mai târziu: “Cea mai bucuroasă perioadă din viața mea a fost aceea de a-i învăța pe copiii mici cum să spună Modeh Ani, Shema Yisrael și Kametz Alef Ah”.

În tinerețe obișnuia să învețe în munți și să studieze Cabala. El a rătăcit în  jurul Poloniei, adunând evrei în care a găsit o unitate specială în a cunoaște scopul vieții lor. După ce i-a învățat cum să atingă spiritualitatea, a întemeiat și a condus mișcarea hasidică având ajutorul lor.

Baasht s-a remarcat prin personalitatea sa unică și carismatică. El a introdus un nou tip de conducere evreiască, Tzadik [un om neprihănit]. De asemenea, Baasht a format modelul unui grup care se unește în jurul unui lider carismatic, dând o îndrumare personală fiecăruia dintre discipolii săi.

Hassidut subliniază intenția inimii și a entuziasmului mai mult decât studiozitatea și erudiția. Subliniază dobândirea Creatorului prin sine sau cu ajutorul unui Țadik. Cuvintele sale au fost citate în numeroase cărți, printre care Keter Shem Tov, Meirot Einayim [Deschiderea ochilor] și Tzava’at Ribash [Voința lui Ribash].