Rabbi Chaim David Yosef Azulai, “HaChida” (1724-1806)

0
883

Rabbi Chaim David Yosef Azulai (HaChida)  a fost un savant rabinic născut în Ierusalim, un remarcabil bibliofil, și un pionier în publicarea scrierilor religioase evreiești.

El a fost descendentul unei familii rabinice proeminente, stră-stră-nepotul rabiului marocan Abraham Azulai. Partea numelui de Yosef a venit de la tatăl mamei sale, Rabbi Yosef Bialer, un savant german.

Profesorii săi principali au fost rabinii Isaac HaKohen Rapoport, Shalom Sharabi și Haim ibn Attar (Ohr HaHaim). De la o vârstă fragedă, el a demonstrat experiență în Talmud, în Cabala și în istoria evreiască. El a fost judecătorul Halachah [drept religios] și cabalist, istoric și bibliograf.

În 1755, el a fost – pe baza erudiției sale – ales pentru a deveni emisar (shaliach) al micii comunități evreiești din Țara Israel și va călători înconjurând Europa, făcând impresie în fiecare comunitate evreiască pe care a vizitat-o. Conform unor înregistrări, el a părăsit Țara Israel de trei ori (1755, 1770 și 1781), locuind între timp în Hebron. Călătoriile lui l-au dus în Europa de Vest, în Africa de Nord și – după legendă – în Lituania, unde s-a întâlnit cu Vilna Gaon.

HaChida a servit ca rabin în Egipt timp de cinci ani și a vizitat printre altele Turcia, Grecia,  Franța, Anglia, Germania și Italia, unde cel mai probabil s-a ocupat cu tipărirea primei părți a dicționarului său biografic, Shem HaGedolim (Livorno, 1774), și cu notele sale despre Aruch Shulhan, intitulate Birke Yosef Livorno, 1774-76.

A murit la Livorno, la 1 martie 1806, cu părerea de rău că nu s-a putut reîntoarce în Tara Israel. În 1956, la 150 de ani de la moartea lui HaChida, rabinul șef al Israelului, Yitzhak Nissim, a început să lucreze la un plan de reînhumare a lui Hida în Israel. La 17 mai 1960, la 154 de ani de la dorința scrisă a lui Hida de a se întoarce în Israel, aceasta a devenit realitate.

Oriunde a călătorit, a cercetat și a căutat scripturi antice, din care a copiat detalii importante, le-a scris într-un jurnal numit Cercul Bun. HaChida a compus numeroase cărți, cum ar fi “Ținând Binecuvântarea”, “Binecuvântările lui Iosif”, “Cercetând Viața” și “Curajul lui Iosif”.