Rabbi Chaim Ben Yitzhak din Volozhin (1749-1821)

0
916

Rabbi Chaim Ben Yitzhak din Volozhin (21 ianuarie 1749 – 14 iunie 1821 ) a fost unul dintre cei mai buni cabaliști. Atât el, cât și fratele său mai mare Simcha (1812) au studiat sub rabinul Aryeh Leib Gunzberg, autorul lui Shaagas Aryeh, care a fost apoi rabin al Volozhin, iar apoi sub rabinul Raphael ha-Kohen.

La vârstă de 25 de ani, a fost atras de faima lui Vilna Gaon (GRA) și a devenit unul dintre cei mai proeminenți ucenici ai săi. În vederea aplicării metodelor lui Vilna Gaon, el a înființat în 1803 marea Yeshiva din Volozhin la indicația lui GRA. A început cu zece elevi, tineri din Volozhin, pe care Chaim i-a ținut pe propria cheltuială. Este cunoscut faptul că soția sa și-a vândut bijuteriile pentru a contribui la întreținerea lor. Faima instituției s-a răspândit și a crescut numărul studenților săi, necesitând un apel la care evreii din Rusia au răspuns cu generozitate. Rabbi Chaim a trăit pentru a-și vedea Yeshiva în clădirea proprie și a prezida peste o sută de ucenici.

Cărțile sale: Nefesh HaChaim [Sufletul vieții] tratate morale, Ruach Chaim [Spiritul vieții] interpretări la Pirkei Avot [Etica părinților]. Aceste cărți nu se referă doar la înțelegeri complexe ale naturii lui Dumnezeu, ci și la secrete ale rugăciunii și la importanța Torei, scopul fiind “implantarea” fricii de Dumnezeu, și la închinarea pură în inimi a celor drepți care caută căile Lui.

Nefesh HaChaim este format din cinci părți, dintre care patru sunt numerotate și sunt numite “Porți”. Cea de-a cincea parte, care apare între porțile a treia și a patra, nu este numărată. Ea conține opt capitole, este de natura unei prefațe la Poarta 4 (și se va numi în continuare “pre-4”) și se ocupă în primul rând de materiale etice, cum ar fi suprimarea mândriei și a altor trăsături de caracter nedorite, mai ales că se referă la studiul Torei și la îndeplinirea poruncilor.