Rabbi Baruch Ben Abraham din Kosov (…-1792)

0
902

Rabbi Baruch Ben Avraham din Kosov, un cabalist provenit dintre înțelepții Poloniei, din prima generație a Hassidut, student a lui Rabbi Menahem Mendel din Vitebsk și Maggid în Mezeritch. El a studiat și cu Menahem Mendel de Przemyslany pentru o perioadă scurtă de timp.

Baruch a devenit Maggid în Kosov. În predica sa, el a încercat să facă din doctrina cabalistă, așa cum a învățat mai ales Isaac Luria și Ḥaim Vital, ușor de înțeles prin folosirea metaforelor explicative. Potrivit lui Baruch, Luria a fost cea mai înaltă autoritate în Cabala. Prin urmare, el a sfătuit pe toți cei care au dorit să studieze Zoharul, ca în primul rând să-i citească pe Luria și Vital. Baruch a interpretat (ca și Joseph Ergas) doctrina lui Luria despre “Țimțum” (adică retragerea de sine a lui Dumnezeu), ca o metaforă și nu ca un fapt real.

Baruch a învățat că viața adevărată a fiecărei entități materiale a fost condiționată de aspectul său spiritual. El a susținut, prin urmare, că predarea totală și atașamentul total față de Dumnezeu au fost posibile deoarece aceasta era o disciplină intelectuală care provenea dintr-o iubire care nu cunoaște limite. El a susținut că a fost posibil să se atingă un concept de lucruri, mai întâi prin simțuri, apoi pe un nivel superior, prin imaginație și, în cele din urmă, pe cea mai înaltă fază, prin înțelepciune. Doar prin înțelepciune puteam percepe calitatea spirituală inerentă fiecărei ființe materiale. Doar înțelepciunea a avut capacitatea de a simți durerea pe care sufletul o simțea în mod inevitabil atunci când omul a comis un păcat. Baruch a recunoscut că problemele de predestinare și de voință liberă erau atât de dificile încât să nu poată fi respinse.

El a compus două cărți de cabala: Stâlpul Muncii și Fundația Credinței, comentarii asupra Torei.