65. Despre ceea ce este revelat și ceea ce este ascuns

0
868
shamati

***

Am auzit în 29 Tevet, 18 Ianuarie, 1942

Stă scris, “Lucrurile secrete aparțin Domnului Dumnezeului nostru; dar lucrurile care sunt revelate ne aparțin nouă și copiilor noștri pentru totdeauna, ca să putem împlini toate cuvintele acestei legi”. Trebuie să întrebăm, “Ce vrea să ne spună textul, că lucrurile secrete aparțin Domnului”? Nu ar trebui să spunem că ‘ascuns’ înseamnă ‘de neatins’, și că ‘revelat’ înseamnă ‘realizabil’. Putem vedea că există oameni învățați, în partea ascunsă, așa după cum sunt oameni care nu au niciun fel de cunoștințe în partea revelată. Și nu se poate spune că asta înseamnă că sunt mai mulți oameni cu învățătură în partea revelată decât în partea ascunsă. (Asta ar însemna să arătăm doar o parte a întregii imagini.)

Problema este că în această lume vedem că sunt acțiuni care ni se revelează ca acțiuni în fața ochilor noștri. Asta înseamnă că este implicată în ele mâna omului. Pe de altă parte, există acțiuni în care vedem că se petrece ceva, dar omul nu poate interveni cu nimic în ele. Mai degrabă, o forță ascunsă operează acolo.

Este așa cum spuneau înțelepții noștri: “Sunt trei parteneri într-un om – Creatorul, tatăl său și mama sa”. Partea revelată este porunca de a fi roditori și de a ne înmulți. Această acțiune este făcută de părinți. Și dacă părinții își fac treaba cum se cuvine, Creatorul pune un suflet în noul născut. Aceasta înseamnă că părinții lui fac partea revelată, căci ei pot face doar această parte revelată, dar partea ascunsă – plasarea sufletului în noul născut – aici părinții nu pot face nimic; doar Creatorul Însuși face acest lucru.

În mod similar, cu Mițvot noi trebuie să facem doar partea revelată, căci doar aici putem acționa, adică să ne angajăm în Tora și Mițvot prin calea arătată de vorbele “care îndeplinesc cuvântul Său”. Totuși, partea ascunsă, adică sufletul în respectarea Torei și Mițvot, aici omul nu poate face nimic. Și atunci când cineva respectă Tora și Mițvot în acțiunile sale, numite “fapte”, el trebuie să se roage la Creator ca El să facă partea ascunsă, adică să plaseze un suflet în partea practică a părții care ne revine.

Partea practică este numită “o lumânare a unei Mițva”, care sunt doar lumânări, ce trebuie aprinse prin “Tora, Lumină”. Lumina Torei aprinde Mițva și dăruiește suflet și viață părții practice, ca și cu noul născut, unde sunt trei parteneri.

Și acesta este înțelesul pentru “lucrurile care sunt revelate ne aparțin nouă”, adică noi trebuie să muncim în forma “tot ceea mâna ta poate face prin puterea sa, aceea să faci”. Doar astfel putem acționa; dar obținerea sufletului și a vitalității depinde de Creator.

Acesta este și înțelesul vorbelor “Lucrurile secrete aparțin Domnului Dumnezeului nostru”. Creatorul promite că dacă ne îndeplinim partea noastră, care ne este revelată, acționând conform Torei și Mițvot în partea practică, El va așeza un suflet în acțiunile noastre. În orice caz, până când ne va fi dăruit ceea ce este ascuns, numit “un suflet”, partea noastră revelată este ca un corp fără suflet. Astfel, trebuie să fim recompensați cu partea ascunsă și aceasta stă doar în mâinile Creatorului.

Previous article66. Dăruirea Torei
Next article64. De la Lo LiȘma la LiȘma
Mirela S.
Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala. "Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”. … Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."