195. Recompensat – Am să grăbesc

0
910
shamati

***

Am auzit în anul 1938

 

”Recompensat – Eu am să grăbesc”, adică pe calea Torei; ”nerecompensat – prin suferință”, o cale evoluționară, care va conduce în final la perfecțiunea tuturor. Pe calei Torei, unui om obișnuit i se dau calități prin care își poate face vasele, gata pregătite pentru el. Și vasele sunt făcute prin expansiunea Luminii, și plecarea acesteia.

Un Kli (vas) este numit ”dorința de a primi”. Aceasta presupune că el este deficient în anumite privințe. Iar faptul că ”nu există Lumină fără un Kli”, înseamnă că Lumina trebuie captată într-un Kli oarecare, pentru a putea fi păstrată.

Dar o persoană obișnuită nu poate avea dorințe pentru lucrurile sublime, căci este imposibil să ai o nevoie mai înainte de a exista împlinirea, așa după cum este scris ”expansiunea Luminii, etc…”. De exemplu, când o persoană are o mie de lei, el este bogat și mulțumit. Totuși, dacă ulterior el câștigă mai mult, până la cinci mii de lei, și apoi pierde banii rămânând cu două mii, rezultă că el are o lipsă. Acum el are Kelim (vasele) pentru trei mii de lei, din moment ce deja i-a avut. Din acest motiv el i-a pierdut.

Mai există și calea Torei. Atunci când omul este obișnuit cu calea Torei, regretă că a realizat atât de puțin, și de fiecare dată când beneficiază de ceva iluminări, iar acestea sunt divizate, ele îi provoacă mai multe păreri de rău și mai multe Kelim.

Aceasta înseamnă că atunci când nu este umplut, fiecărui Kli care are nevoie de Lumină, îi lipsesc Luminile. În acest mod, fiecare loc deficient devine un loc pentru credință. Dar dacă ar fi umplut, nu ar mai exista Kli-ul, adică nu ar mai exista un loc pentru credință.

Previous article196. O prindere pentru externalități
Next article194. Cele Șapte Complete
Mirela S.
Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala. "Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”. … Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."