Punctul 12

0
498

12) Motivul lui Hizdakchut a fost deja explicat mai sus, la sfârșitul punctului 9: Ohr Pnimi este conectat la Kli din Malchut, care este de fapt doar un Kli extern pentru Ohr Makif, așa cum este scris la punctul 7. Prin urmare, atunci când Ohr Hozer se ridică și aduce HB înapoi la PBP, așa cum este scris în punctul 9, Aviut de Bina o lasă, pentru că se întoarce la a fi una cu Hochma, așa cum au fost inițial. Și când Aviut din rădăcină este anulată, Aviut din ramură este și ea anulată. Astfel, când Bina devine un obiect cu Hochma, ea purifică Masach-ul împreună cu ea, iar ea crește grad cu grad, prin ea și din cauza ei, până când dispare.

La începutul intrării lui Ohr Hozer în Bina, ea începe să o întoarcă înapoi la Hochma. Astfel, Masach-ul se ridică de la Behina Dalet și Behina Gimel. Iar când atrage Ohr Hochma de la Panim de Hochma, Masach-ul se ridică la Behina Bet. Și când devine un obiect cu Hochma, Masach-ul se ridică la Behina Aleph, până când se ridică la Behina Șoreș. Acesta este sensul a ceea ce este menționat în Idra Raba, „scânteia a fost aspirată”.

Rezultă că Ohr Hochma, care este Lumina primară a Ațmut în primul emanat, adică lumea Akudim, și Ohr Hozer care se ridică din Kli de Malchut, sunt legate una de cealaltă și se urmăresc una pe alta. Acest lucru se datorează faptului că fără Ohr Hozer, Ohr Hochma nu ar fi putut să se extindă în emanat, deoarece Bina își întoarce fața să aspire pe Ohr Hasadim de la Keter și spatele ei la Hochma. Asta înseamnă că nu va aspira Ohr Ațmut din ea.

Cu toate acestea, atunci când Ohr Hozer iese, Bina își întoarce fața înapoi la Hochma, și abia atunci Lumina Ațmut se poate extinde în emanat. Astfel, Lumina Ațmut depinde de Ohr Hozer. Dar când HB se întoarce la PBP, iar Keter încetează să-l alăpteze, Aviut-ul său este anulat, ceea ce în mod natural anulează Aviut-ul în ramură, care este Masach. Astfel, dispare și Ohr Hozer. Astfel, Ohr Hozer este respinsă și risipită din cauza Luminii Ațmut.

Aceasta va explica cu exactitate cuvintele lui Ari, pe care le-am prezentat mai sus, punctul 5, că Ohr Pnimi și Ohr Makif se băteau una pe cealaltă, iar bătăile lor nășteau Kelim. Acest lucru se datorează faptului că Ohr Pnimi este Ohr Hochma care se extinde în emanat datorită Ohr Hozer. Ohr Makif este Masach-ul, care este Kli-ul exterior, care este legat de toată Ohr Makif, care este destinată să iasă în lume prin intermediul Ohr Hozer, așa cum este scris la punctul 7.

Și, deși sunt interdependente, Ohr Pnimi care se răspândește prin revenirea HB PBP bate Ohr Makif. Aceasta purifică Masach-ul și provoacă plecarea Luminii din lumea Akudim. Astfel, Reșimot de Taamim și de Ohr Hozer sunt despărțite una de cealaltă, Reșhimo de Ohr Hozer este respinsă în afara prezenței sale, adică sub Tabur, numit Otiot, și acestea sunt Kelim.

textul face parte din Baal HaSulamPrefață Generală