Rabbi Yitzhak Luria Ashkenazi, Ari (1534-1572)

0
1039

Rabbi Yitzhak Luria Ashkenazi este considerat tatăl Cabalei contemporane, învățăturile sale fiind denumite Cabala Lurianică. În timp ce contribuția literară directă la școala cabalistică din Safed a fost extrem de mică (a scris doar câteva poezii), faima sa spirituală a dus la venerarea și acceptarea autorității sale.

Ari s-a născut la Ierusalim. Sefer HaKavanot U’Ma’aseh Nissim înregistrează că într-o zi tatăl lui Luria a rămas în Beth Kneset singur, studiind, când Eliyahu HaNavi i s-a arătat și a spus: “Am fost trimis la tine de cel Atotputernic să-ți aduc vestea că soția ta sfântă va concepe și va purta un copil și că trebuie să-l numiți Ițchak, care va începe să-l elibereze pe Israel de Klipot, prin intermediul căruia numeroase suflete își vor primi Tikun-ul, misterele Torei și expunerea pe Zohar, faima lui se va răspândi în întreaga lume. Aveți grijă să nu îl tăiați împrejur înainte de a ajunge să fiu Sandak (cel care ține copilul în timpul ceremoniei de Brit Milah)”.

Tatăl său a murit când era tânăr, iar mama lui a călătorit cu el la fratele său Rabbi Mordechai Francis, care locuia în Egipt. Ari a studiat Tora și Cabala cu Rabbi David Even Zimra, Radbaz, și cu Rabbi Bezalel Ashkenazi. El s-a izolat timp de șapte ani, studiind Cartea Zohar. Retrăgându-se pe malurile Nilului într-o cabană izolată, s-a dedicat în totalitate meditației. El își vizita familia numai de șabat. Dar chiar și acasă, nu vorbea nici măcar cu soția lui. Când era necesar să spună ceva, spunea în cel mai mic număr de cuvinte posibil, și doar în ebraică.

În 1570, Ari s-a mutat în orașul cabalist Safed. Safed în deceniile anterioare a devenit un centru de studii cabaliste, condus de Rabbi Moses Cordovero. Există dovezi că Luria îl considera pe Cordovero drept profesor. Joseph Sambari (1640-1703), un important cronicar egiptean, a mărturisit că Cordovero a fost “profesorul lui Ari pentru o perioadă scurtă de timp”. Luria a sosit probabil la începutul anului 1570, iar Cordovero a murit pe 27 iunie în acel an.

Marii cabaliști, bătrâni și tineri, care și-au dat seama de măreția și unicitatea metodei sale, au dorit să studieze cu el, dar el i-a refuzat pe unii dintre ei. Curând, Luria a avut două clase de discipoli: novici, cărora le-a expus cabala elementară și inițiați, care au devenit depozitarii învățăturilor sale secrete și formulelor sale de invocare și conjurație. Cel mai renumit inițiat a fost Rabbi Hayyim Vital, care, conform profesorului său, poseda un suflet care nu fusese murdărit de păcatul lui Adam. Cu el Luria a vizitat mormântul lui Rabbi Shimon bar Yochai și al altor profesori eminenți; se spune că aceste morminte nu erau marcate (identitatea fiecărui mormânt era necunoscută), dar prin îndrumarea dată de Ilie, fiecare mormânt a fost recunoscut. Cercul cabalist al lui Luria s-a lărgit treptat și a devenit o congregație separată, în care doctrinele sale mistice erau supreme, influențând toate ceremoniile religioase.

Mulți evrei care au fost exilați din Spania ca urmare a Edictului de expulzare au crezut că sunt în timpul procesului care ar precede apariția lui Mesia în Galileea. Cei care s-au mutat în Israel în așteptarea acestui eveniment au găsit mult confort în învățăturile lui Luria, datorită temei sale legate de exil. Deși nu și-a scris învățăturile, ele fiind publicate de către urmașii săi, ideile sale erau cunoscute de evrei din întreaga Europă.

Timp de un an și jumătate, și-a învățat elevii  principiile metodei sale, dar înainte de a trece dincolo, i-a instruit să nu se angajeze în ea. Doar elevului său, Rav Chaim Vital, i s-a permis să-i învețe metoda, deoarece el era singurul care a înțeles-o corect.

Ari îi învăța pe studenți pe cale orală și nu a lăsat niciun comentariu după el. Cu toate acestea, Chaim Vital, care i-a notat cu meticulozitate cuvintele, a compus cărțile Arborele Vieții și Opt Porți către Ari, pe baza notelor. Scrierile lui Chaim Vital au fost îngropate cu el, dar membrii familiei sale le-au dezgropat mai târziu și au publicat cărțile.

La început, aceste învățături au circulat în copii manuscrise; și fiecare dintre discipolii lui Luria trebuia să se angajeze, sub presiunea excomunicării, să nu permită să se facă o copie pentru o țară străină; astfel încât pentru o vreme toate manuscrisele au rămas în Israel. În sfârșit, totuși, unul a fost adus în Europa și a fost publicat la Zolkiev în 1772 de către Isaac Satanow. În această lucrare sunt expuse atât învățăturile teoretice, cât și învățăturile meditative ale Cabalei Lurianice bazate pe Zohar.

Ari a compus mai multe poezii, găsite în Siddur [cartea de rugăciune], printre care Azamer BeShvachin [Voi cânta cântece de laudă], Bnei Heichala [Fiii Palatului], Asader LiSeudata [Voi pregăti mâncarea].