Secretul de a trăi o viață fără conflicte

0
883
laitman

Astăzi, ne dăm seama că dezvoltarea noastră ca “oamenii” ne-a condus la o fundătură. În timp ce înainte am încercat să corectăm lumea din jurul nostru, testând diferite sisteme socio-economice, astăzi am înțeles că natura noastră inerentă care ne-a condus pe căi greșite.

Am venit în această lume doar cu o dorință egoistă de a ne bucura, de a nu avea grijă de nimic, doar de noi, ca un nou-născut care se simte doar pe sine și se gândește numai la sine. Este nevoie de câteva săptămâni pentru ca un copil să înceapă să simtă lumea din afara lui, pentru a vedea cu adevărat și a auzi, pentru a “porni” simțurile sale. Tot ce vrea de la viață și de la mediu, este ca nevoile sale să se îndeplinească, în primul rând prin mamă. Acesta este modul în care crește.

Trebuie să înțelegem că Natura ne-a dat de la naștere, în mod deliberat, această dorință egoistă, astfel încât să putem construi deasupra ei o formă diferită de natura noastră originală, o formă altruistă de a dărui și a ne alia cu ajutorul legii, “Obișnuința devine o a doua natură.”

Cu toate acestea, suntem opuși acesteia, suntem individualiști. Fiecare dintre noi vrea să profite de alții, e complet nepăsător față de ceilalți. Prin urmare, suntem în mod constant în conflict și ne ciocnim cu toți.

Arta de a te echilibra pe tine cu Natura

Natura a creat în mod deliberat această formă negativă în noi, astfel încât să construim pozitiv forma bună, cea de conexiune între noi. Trebuie să folosim toate puterile pe care le avem pentru a construi noua formă, conștient și cu înțelegere completă. Trebuie să ajungem la o stare în care suntem toți conectați și în asemănare cu legea generală a naturii, care este de totală dăruire, bunătate și iubire.

Atunci vom înțelege că această lege nu este rea, că toate forțele pe care le simțim în prezent ca lovituri, nu sunt forțe rele. Familii dezmembrate, droguri, terorism, frica de un război mondial nuclear, crize ecologice și financiare, precum și toate forțele care par negative, sunt destinate doar pentru a ne face să construim forțele noastre de dragoste, dăruire și conexiune. Orice ni se întâmplă și o resimțim ca pe forță negativă care ne afectează, o resimțim negativ doar pentru că suntem în opoziție cu legea unității.

De exemplu, atunci când ne confruntăm cu o insolație sau hipotermie, trebuie să știm ce să facem pentru a echilibra temperatura și a o readuce la normal. Atunci când organismul este sub presiune, cum ar fi atunci când ne scufundăm sau când urcăm la altitudini la care există puțin oxigen, vom crea un fel de “compensare”, care ne aduce înapoi la echilibru cu natura.

Astăzi, suferim lovituri din toate direcțiile. În fiecare zi, umanitatea este apăsată de “greutatea” loviturilor colective. Există un instrument pe care să-l putem folosi pentru a ne echilibra cu natura?

Acum, putem atinge echilibrul cu natura și să fim mai fericiți ca niciodată

Tot ceea ce ni se întâmplă este o expresie a opoziției noastre cu Natura. Prin urmare, trebuie să compensăm acea opoziție. Natura ne apare cu fenomene negative, dar dacă noi ne depășim și ne corectăm pe noi înșine, devenind similari cu ea și vom recepta aceste forțe ca pozitive, deoarece vom fi în echilibru cu ele. În acel moment, toate crizele- climatice, a relațiilor de familie, a relațiilor internaționale și economice se vor calma și vom descoperi o viață bună și sănătoasă din toate punctele de vedere.

Cum putem juca acest joc? Am aflat că Natura este o forță a unității care opereaza asupra noastră, a tuturor, că “vrea” ca noi să aflăm cum să ne echilibrăm, deoarece atunci vom începe să înțelegem întreaga realitate. Prin coeziune, vom înțelege cu adevărat unde suntem cu adevărat. Putem ajunge la unitate prin cultivarea de relații bune. Deși s-ar putea să nu vrem încă aceste relații, le putem crea prin joc, folosind legea, “Obișnuința devine o a doua natură.”

Pentru a realiza coeziunea dintre noi, în realitate, este nevoie doar de a ne schimba atitudinea față de societate. Trebuie să construim sisteme sociale în care fiecare persoană să se simtă obligată să trateze societatea favorabil, caz în care bunăstarea societății, precum și propria bunăstarea, depinde de atitudinea aceluia față de societate.

Dacă dorim să restructurăm atitudinea omului față de societate, pentru că suntem dependenți de ea, iar societatea solicită ca fiecare dintre noi să fie tratat corespunzător, trebuie să înțelegem ceea ce o societatea trebuie să facă de facto. Pentru că societatea trebuie să ne dea exemple de comportament corect, ca o mamă față de copilul ei. Societatea trebuie să transforme fundamental impactul acesteia asupra fiecăruia dintre noi, începând cu transformarea mass-mediei și sistemului educațional. Trebuie să provoace fiecăruia dintre noi un sentiment de stringență, pentru a ne schimba atitudinea unul față de altul.

Limita societății umane este aproape

O societate bună este ca un incubator care acoperă și încălzește puii, un loc unde ne vom dezvolta bine și în mod corespunzător. La fel cum temperatura, umiditatea și toate condițiile dintr-un incubator sunt ideale pentru dezvoltarea puiului în ou, în cel mai bun, mai rapid și mai sănătos mod, avem nevoie să construim în jurul nostru o societate care să fie propriul nostru incubator ideal. Într-o astfel de societate, ne va fi cald, confortabil, iar noi nu vom dori să-l părăsim. La fel ca un fetus care se dezvoltă în pântecele mamei în cel mai sigur mod, deoarece uterul este perfect potrivit pentru el, trebuie să ne organizăm societatea astfel încât toată lumea să se dezvoltă ideal în ea.

Într-un astfel de incubator, fiecare persoană construiește societatea pentru sine, precum și pentru binele tuturor celorlalți. Dacă toată lumea lucrează pentru toți, vom construi marea noastră familie, și toți vom deveni rude.

Se pare că atitudinea noastră față de Natură, față de acea lege a unității, prin care noi ar trebui să fim ca unul, se realizează în cadrul societății noastre. De fapt, atitudinea noastră față de societate și realizarea acestei legi în cadrul acesteia este mai importantă decât atitudinea noastră față de Natura însăși! Cel mai important lucru pentru noi este ne construim mediul nostru uman. Din acest motiv, toată lumea trebuie să învețe asta și să dobândească o nouă vocație: de a deveni o ființă umană într-o nouă societate.

Scris de Michael Laitman

Michael Laitman este un gânditor universal, dedicat generării metodei de schimbare a societății prin educație integrală, cheia rezolvării celor mai presante probleme ale timpului nostru. Este fondatorul Institutului ARI, profesor de Ontologie și Teoria Cunoașterii, Doctor în Filosofie, Master în Știința și Cibernetica medicală.

www.michaellaitman.com