Atât mama cât și tatăl trebuie să își educe copilul

0
1008

 

Întrebare: Cine e responsabil de educație în familie, bărbatul sau femeia? Și cum are acest lucru legătură cu spiritualitatea?

Răspuns: E scris: “Urmează principiile morale ale tatălui și Tora mamei”. Adică, tatăl e responsabil cu morala și mama cu Tora, adică împreună. Ce înseamnă “mama” și “tata” aici și care e diferența între morală și Tora? Se pare ca Tora e principala; oricum mama e responsabilă cu ea. Tatăl amenință și avertizează- nu pare mai ușor?

Acest lucru implică faptul că cele două părți acționează în armonie asupra copilului care simte interconexiunea lor. Pe de o parte îi oferă aparent problemele firii care pot fi trezite în el și domină. Pe de altă parte e nevoie de o metodologie de depășire a problemelor. Poți avansa în viață îmbinând ambele părți. Asta înseamnă că morala pe de o parte și Tora pe cealaltă parte dezvăluie unui copil (dar și unui adult, întrucât toți suntem copii) oportunitatea de a avansa prin mijloacele celor două părți, stânga și dreapta.

Pe de o parte problemele și necazurile apar ca rezultat al egoismului unei pesoane și sunt percepute ca fiind de asemenea din lumea exterioară. Pe de o parte, el primește metodologia corectă acceptării acestor probleme în avansare și vede în tot un “ajutor împotriva lui”. Apoi persoana începe să avanseze corect.

Astfel, ambii părinți sunt responsabili de educația copiilor lor. Nu există o educație corectă decât dacă atât mama cât și tatăl participă la ea. Un părinte e incapabil să ofere o educație completă. Școala desigur nu oferă pe de altă parte nici asta. E incapabilă să gestioneze sarcina. Educația se datoreaza familiei, și nu atât procesul în sine cât exemplul. Lucruri precum comportamentul mamei și al tatălui, atitudinea lor față de valori în viață, prioritățile lor, scopurile și dorințele lor, atitudinea lor față de lume și ei înșiși, toate acestea formează copilul în familie.

Prin urmare, nu e nevoie ca cineva să spună sau să acționeze în vreun mod special aspura copilului. El mereu va învăța din ceea ce simte, și asta poate fi doar un exemplu. Dacă primește un exemplu real din activitățile părinților și cuvintele lor, atunci atmosfera de acasă îl va forma. Înțelepciunea Cabala oferă unei persoane înțelegerea esenței vieții, îndreaptă spre direcția corectă și îl formează astfel încât va transmite acest lucru și copiilor lui, îi va proteja și le va permite să crească corect. Doar prezența atmosferei spirituale de acasă îi permite unui copil să crească cum trebuie.