Internetul-motorul schimbarii

0
731
laitman

Internetul-motorul schimbarii

 

De ani de zile, am fost pasivi, uitandu-ne si ascultand tot ceea ce a fost difuzat şi citind tot ceea ce a fost scris în ziare şi reviste. Şi, în general, nu am putut să afectam lumea din jurul nostru. Apoi a aparut World Wide Web şi a schimbat lumea noastră. Internetul a revolutionat toata mass-media atunci când a introdus interactivitatea.

Internetul a creat platforma ideală pentru a conecta întreaga umanitate într-o singură reţea. Numărul de utilizatori de Internet la nivel mondial este deja de miliarde. Este doar o chestiune de timp înainte ca Internetul sa devina omniprezent mai mult decat TV-ul. Asa cum multe evenimente globale au demonstrat-o recent, internetul a devenit un jucător puternic în societate, capabil de instigare, dacă nu de initiere a revoluţiilor.

Astazi, masa de utilizatori Internet poate face aproape orice, de la cauzarea ridicarii şi căderii stelelor pop, la ridicarea şi căderea despoţilor. Datorita Internetului, procesele sociale şi culturale, cum ar fi revoluţia recenta din lumea arabă, sunt accelerate şi larg mediatizate. Internetul ne permite să începem o campanie de imbratisare mondiala, sa ne răzbunam pe companiile frauduloase, sa promovam filme împotriva cercurilor conducătoare, şi sa facilitam alegerea oamenilor pentru noi preşedinţi.

Cu un simplu click al mouse-ului, putem fi oriunde în lume şi să comunicam cu aproape orice persoană de pe glob.

Viitorul este aici

Într-adevăr, World Wide Web a devenit un instrument care permite promovarea de idei, o arenă deschisă pentru discuţii şi un loc care poate motiva oamenii la acţiune. Pentru toate acestea, Internetul poate servi drept o infrastructură comună care facilitează iesirea noastra din criza multidimensională cu care ne confruntăm acum. Spre deosebire de crizele anterioare, această criză vine alături de o reţea de comunicaţii foarte bine dezvoltata, care pătrunde în aproape fiecare casă, care are putere şi în care miliarde de mesaje de comunicare sunt schimbate zilnic.

Astfel, tocmai din cauza crizei şi transformărilor care au loc în epoca de comunicare de astăzi, Internetul a evoluat ca fiind un sistem cheie despre intrarea şi manevrarea prin noua noastră lume. Noi trebuie să utilizam web-ul pentru a hrăni idei care sa conecteze oamenii, sa lucram la consolidarea relaţiilor noastre, sa impartasim informaţii şi sa cream sisteme virtuale de sprijin.

Singurul obstacol in prevenirea omenirii de la realizarea acestei mult necesare consideratii a altora şi a Naturii este separatismul noastru. În prezent,încercam sa rezolvam criza, ocupandu-ne de simptome, mai degrabă decât de cauza. Exercitam cantitati enorme de energie şi resurse, încercând să facem lucruri cum ar fi eliminarea saraciei, promovarea drepturilor omului şi a democraţiei, prevenirea colapsului ecologic al planetei, prevenirea exploatării, şi lupta împotriva corupţiei. În timp ce toate acestea sunt cauze nobile, nu vom rezolva nici una dintre ele înainte de a rezolva problema de radacina a egocentrismului uman care le provoacă.

Am putea induce o schimbare globala în toate domeniile vieţii, dar pentru aceasta avem nevoie de un loc, o arenă unde discursul este gratuit, global şi accesibil tuturor; iar Internetul este tocmai acea arena. Aici, putem şi ar trebui să stabilim discuţii creative şi pluraliste cu privire la modurile de a crea o nouă ordine financiară şi ecologica care este atât corecta, cat şi atenta la toate, dar care, de asemenea, permite să se dezvolte iniţiative personale în beneficiul tuturor.

Tehnologia pentru a aduce pe toţi împreună există astăzi. De îndată ce ne vom uni cu toţii în jurul acestei idei, vom fi în măsură să promovam idei de cooperare şi reciprocitate comuna şi vom genera schimbarea necesară pozitivă globala foarte repede.

Spre o conexiune mai profundă

Într-o prelegere cu titlul, “Antropologia de pe YouTube”, la Biblioteca Congresului din 23 iunie 2008, Prof. Michael Wesch, un antropolog senior de la Universitatea din Kansas, a demonstrat noua nevoie, care a fost detectata pe web: “Suntem din ce în ce mai individualisti,” a spus el, “Dar multi dintre noi au o valoare foarte puternică şi dorinţa pentru comunitate. Deci, cu cat mai individualisti am devenit, cu atat mai mult tanjim dupa aceasta comunitate. “Barry Wellman, director al NetLabs si profesor de sociologie la Universitatea din Toronto, a explicat că ne confruntăm cu “individualismul de reţea.” Wesch consideră că această nevoie reflectă dorul pentru o valoare culturală, care fundamental lipseşte din vieţile noastre- unirea.

Conflictul dintre ego-urile noastre în creştere, care se străduiesc să ne detaseze unul de altul, şi direcţia de dezvoltare a noastra spre a deveni o familie globala, pot genera o conexiune mai bună şi mai durabila între noi. Ne putem ridica deasupra barierelor care ne separă -rasă, cultură, sex, limbă şi religie –şi, fără a nega unicitatea noastră indigena, sa găsim un punct de conexiune mai profundă, care exista de fapt sub diferenţele noastre superficiale.

Previous articleComunicarea ce ne conectează cu adevărat
Next articlePlăcere şi durere
Mirela S.
Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala. "Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”. … Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."