Ești conștient de modul în care ne afectează interdependența globală?

0
919

Omenirea a evoluat într-o rețea umană la nivel global, interdependentă și interconectată. În acest sistem global atitudinea noastră anterioară și prezentă, centrată pe sine, egoistă și sistemul socio-economic pe care se bazează, provoacă un paradox nerezolvat- tensiunea dintre umanitate și condițiile sale naturale existențiale.

Simplu, alegerea care stă în fața noastră devine tot mai clară în fiecare zi.

De ce izolarea economică nu este o alegere în secolul 21

Într-o criză economică mondială, fiecare țară tinde să gândească: “Ce bine ar fi dacă ne-am putea separa de restul lumii, am acoperi toate necesitățile pentru susținerea cetățenilor noștri oferite de noi înșine, și am fi complet auto-suficienți, la fel cum am fost acum o sută de ani sau cam așa ceva? De ce nu întoarcem roata, instituind taxe ridicate pentru a împiedica importul? Să facem comerț cu alte țări, numai dacă suntem total incapabili să producem noi înșine, și să înghețăm toate parteneriatele de afaceri cu companiile de peste mări. Da, nivelul de trai s-ar putea să scadă, dar am fi mai puțin dependenți de alții”.

Nu înțelegem că nu există cale de întoarcere de la globalizare. Nu mai putem să ne separăm de restul lumii. Globalizarea și interdependența sunt aici pentru a rămâne. A tăia din noi înșine, ar fi ca tăierea unui organ dintr-un organism viu, în scopul de a fi salvat de o boală care ar afecta restul organismului. Dacă ați tăia un deget, ar supraviețui el fără organismul din care a venit?

Ce ar trebui să știm despre inutilitatea războiului într-o lume interconectată

La prima vedere, garantarea reciprocă poate părea utopică, un concept de lucru prea naiv în lumea noastră centrată pe sine. Dar, de fapt, viața ne convinge acum să-l adoptăm!

De-a lungul istoriei am progresat acționând asupra inpulsurilor care au apărut în noi. Am simtit mereu nevoia de a face ceva, pentru a schimba situația de fapt. Am purtat războaie, am luptat în revoluții și rebeliuni. Am avansat și crescut prin conflicte și lupte, dar prețul pe care l-am plătit a fost distrugerea.

Astăzi, când suntem interdependenți, războaiele și luptele nu ne pot rezolva problemele. Forța brută nu poate îndrepta lumea. O lume conectată nu poate funcționa cu o stare de spirit egoistă propagată de opresiune și de o guvernare forțată. Regula este simplă: Dacă suntem interdependenți, atunci orice face o persoană pentru alții se întoarce ca un bumerang, la fel de brusc și cu putere. Dacă înțelegem că toate sistemele conectate funcționează în acest fel, vom reuși.

De ce omenirea trebuie să se unească sau să se confrunte cu un război mondial în secolul 21

Multiplele crize cu care se confruntă omenirea indică faptul că pentru rezolvarea acestora trebuie să adoptăm o abordare cuprinzătoare. Într-o lume interconectată, nu există probleme locale. Necesitatea unor soluții care să favorizeze toată omenirea va face apel la deliberări coerente între reprezentanții tuturor țărilor, participante ca egale. Fiecare parte va prezenta problemele pe care le consideră urgente, iar apoi fiecare problemă va fi cântărită pentru a vedea în ce ordine trebuie să fie abordată. Numai prin deliberarea în spiritul legăturii noastre într-o rețea globală vom găsi modul corect de rezolvare a acestor probleme.

Alternativa la deliberare este mult mai puțin atrăgătoare – războiul.

Mulți experți înțeleg deja că este imposibil ca vreo țară să depășească criza globală pe cont propriu. Cu toate acestea, cursul evoluției Naturii relevă un alt punct de vedere: cooperarea și colaborarea trebuie să fie efectuată nu doar pentru că nicio țară nu poate rezolva criza de una singură, ci pentru că acesta este cursul întregii evoluții. Această criză globală este o oportunitate pentru ca noi să descoperim și să ne unim într-un singur organism, la fel ca întreaga natură, care face acest lucru în mod natural.

În fața noastră este cea mai importantă alegere cu care omenirea s-a confruntat vreodată: ne adaptăm la evoluția condițiilor plasate în fața noastră într-un mod pro-activ, conștient, sau vom fi obligați să o facem prin lovituri și suferințe fără precedent?

 

www.michaellaitman.com