Cum să devii un om fericit și echilibrat

0
1281
laitman

Ce nu știi despre relațiile reciproce și te-ar putea afecta

Există diferite tehnici și sisteme de credință care susțin că ego-ul este rău și trebuie să fie neutralizat. Trebuie să înțelegem că nu există nici un astfel de lucru “rău” în natură. Există doar posibilitatea de a folosi ceea ce există în natură în mod pozitiv. Dacă nu-l utilizăm pozitiv, el devine negativ. De aceea, trebuie este să învățăm cum să ne folosim intelectul.

Pentru a ne dezvolta competența și metoda, avem nevoie de un program pentru utilizarea binelui și răului în mod corespunzător, pentru a ne crea o viață mai bună. Nu trebuie să uităm ceea ce avem acum, așa cum se spune: “Nu arăta unui prost o treabă făcută pe jumătate.” Cu alte cuvinte, nu trebuie să privim etape din desfășurarea procesului și să protestăm. Trebuie să vedem că totul este orientat către un scop și să înțelegem că fiecare etapă trebuie să fie așa cum este și că avansăm spre un scop bun. Trebuie să vedem obiectivul și că ne apropiem de el cu fiecare pas, că ne apropiem de o viață corectată și un viitor bun.

Nu trebuie să maltratăm, să revendicăm, să ne plângem, să criticăm, să manifestăm lipsă de respect, sau să disprețuim natura, a noastră sau a altora. Trebuie să înțelegem că noi toți trecem prin aceleași etape, același proces și ar trebui să ne ajutăm reciproc. Aceasta este ceea ce numim a fi oameni “pierduți în deșert”. Ei nu vor ajunge la oază fără ajutorul celuilalt. Această corecție reciprocă și asistență reciprocă sunt cheile care ne vor conduce spre scopul bun.

Vrei să știi despre cele trei tipuri de dorințe pe care le ai?

Pentru a instaura ajutorul reciproc, e nevoie în primul rând să înțelegem modul în care suntem construiți. Trebuie să înțelegem că fiecare dintre noi avem trei tipuri de dorințe. Primul tip sunt dorințele fizice, pe care le numim “animate”, pentru că ele există și la animale, care urmează aceste dorințe instinctiv. Acestea sunt dorințele de a ne menține fizic cât de bine putem: să fim curați, sănătoși, bine hrăniți, odihniți și să asigurăm organismului orice are nevoie.

Al doilea tip de dorințe egoiste, sunt dorințele prin care ne dezvoltăm peste nivelul animal. În noi oamenii, sunt dorințe pentru dominație, poftă și onoare. Prin aceste dorințe vrem să fim superiori altora. Aceste dorințe aparțin exclusiv speciei umane. Animalele nu le au. Se pot mânca unul pe altul, dar nu pentru că vor să-și facă rău, ci acționează în acest fel numai pentru a se hrăni.

Acesta este motivul pentru care atunci când un leu vânează o zebră, nu îi face un rău intenționat; ci pur și simplu urmează instrucțiunile Naturii. Nu există nici o animozitate între specii; aceasta este doar modul în care funcționează Natura. Noi, de asemenea, ne comportăm la fel cu animalele. Nu urâm vacile, puii sau peștele atunci când le mâncăm. Pur și simplu le mâncâm pentru că trebuie și le vom sacrifica într-un mod cât mai uman posibil.

Doar față de oameni ne folosim egoul. Ne uităm la gazonul vecinului sau la automobilul său, la copii, salariu, etc. și comparăm realizările noastre cu a ale lui. Există statistici care dovedesc că oamenii ar fi mai fericiți să câștige 50.000 dolari pe an dacă ar fi peste venitul mediu din vecinătatea lor, decât să câștige 100.000 dolari pe an, dar să fie sub venitul mediu din cartier.

Ne comparăm cu alții, asta este; apreciem lucrurile nu în raport cu noi, ci în relație cu alții. Acest tip de dorințe se numesc “dorințele omului”, deoarece animalele nu le au. Nu contează ce au alte animale, trebuie doar să se săture. Toate dorințele omului sunt rele, dacă nu sunt utilizate în mod pozitiv.

Al treilea tip de dorințe, sunt, de asemenea, exclusiv umane. Ele sunt “mai presus” de cele două tipuri anterioare. Sunt dorințe de cunoaștere, de înțelepciune. Este dorința de a ști pentru ce voi trăi, cum functionează Natura, ce se întâmplă în jurul meu. Și se pare că lucrurile sunt conectate. Cu alte cuvinte, aceasta este iubire pentru înțelepciune, pentru cunoaștere, pentru studiul Naturii.

Suntem într-un balon numit “Natură”, iar noi primim de la ea. Suntem aparent într-o sferă cu multe straturi, pe care le desfoliez una câte una. Fiecare strat pe care îl desfac, îl examinez, iar legile pe care le descopăr se numesc “știință”. În viitor, voi descoperi mai multe legi, care există deja, dar pe care nu sunt suficient de înțelept să le văd, să le descopăr. Mai am mult învățat; voi descoperi mai multe legi care există în natură.

Rezultă că în toți oamenii sunt combinații ale celor trei tipuri de dorințe: dorința animată, dorința umană, precum și dorința de cunoaștere. Ce se schimbă de la o persoană la alta, este combinația acestor dorințe. Unul poate avea mai mult din dorința de cunoaștere; altul va dori să fie superior prin avere sau statut, iar un al treilea va prefera să privească fotbal, bând o  bere pe canapea. Fiecare este construit diferit și nu este nimic bun sau rău în asta. Fiecare are propria sa natură. Cele trei tipuri de dorință există în fiecare, dar o persoană are o înclinație spre una din ele, în raport cu ceilalți. Fiecare persoană își găsește locul său în colectivitate, în conformitate cu dorința principală și avansează în consecință.

Nu trebuie să fii psiholog pentru a-ți folosi la maxim dorințele și a atinge echilibrul

Oamenii inteligenți, care folosesc știința în mod corespunzător, cunosc Natura și știu că există un proces și un plan pentru ea. Nu cunoaștem încă regulile procesului, dar știm că există. Încă nu suntem siguri, dar putem observa că procesul ne conduce spre echilibru, că echilibrul există la toate nivelurile Naturii. La sfârșitul zilei, trebuie să atingem echilibrul.

Balanța Naturii se poate manifesta prin temperatură, vânt, furtuni și erupții vulcanice. Totul se întâmplă în scopul de a obține în cele din urmă un echilibru. Natura acționează pentru a se echilibra, iar omul, ca parte a Naturii, trebuie să se echilibreze și el.

Deoarece în noi există forțe bune și rele, și pentru a le împiedica să erupă, am primit știința. Prin cunoștințele pe care le-am dobândit, putem realiza echilibrul între aceste forțe din noi. Putem folosi forța rea și forța bună a intelectului pentru a ne echilibra și progresa în armonie.

Trebuie să echilibrăm forța intelectului cu forța răului din noi. Ca ființă umană, am dorințe la un anumit nivel: unele materiale, din care este fabricat corpul meu. Am, de asemenea dorințe ale nivelului vegetativ; acestea sunt lucrurile care cresc în mine, cum ar fi păr, unghii, și oase. Apoi, există dorințe însuflețite; acestea aparțin de celelalte părți ale corpului meu. Am, de asemenea, un intelect, care are o dorință peste nivelul animal, și am forța negativă în mine, ego-ul meu. Acestea sunt piesele din care sunt format.

Nu este nimic de corectat în dorințele nivelurilor mineral, vegetal și animal. Problema este în relațiile noastre cu ceilalți, în cazul în care ne-am viciat viața, deoarece avem o natură rea, ego-ul. Tindem să spunem că nu noi suntem răi, că ceilalții sunt răi, că umanitatea este rea sau natura umană este rea, dar nu eu personal.

Preocuparea nu ar trebui să fie numai pentru progresul meu, pentru că eu sunt un animal, care trăiesc la nivel animal și trebuie să ating un consum echilibrat. Mai degrabă, fiecare trebuie să ajungă în echilibru la nivel uman, ceea ce înseamnă că vom fi cu toții egali, la fel ca într-o familie. Aceasta este situația la care ar trebui să aspire societatea umană, la nivel uman de cunoaștere. Astfel, vom ajunge la starea de perfectă, ca un măr care s-a copt.

Prin urmare, aceasta este o muncă importantă pentru noi. Nu există nici o provocare mai mare sau mai vrednică, decât să efectuăm această mare lucrare în beneficiul întregii umanități.

Scris de Michael Laitman

Michael Laitman este un gânditor global, dedicat generării metodei de schimbare a societății prin educație integrală, cheia rezolvării celor mai presante probleme ale timpului nostru. Este fondatorul Institutului ARI, profesor de Ontologie și Teoria Cunoașterii, Doctor în Filosofie, Master în Știința și Cibernetica medicală.

www.michaellaitman.com